Vinnovas generaldirektör Darja Isaksson.

Co-hub för myndigheter i Klara Zenit

Sveriges första innovations- och coworkinghub för offentlig verksamhet skapas i Vasakronans fastighet Klara Zenit på Mäster Samuelsgatan 56, mitt i Stockholm och med närhet till Centralstationen och regeringskvarteren. Namnet är Samverket.

Annons

Lokalerna det handlar om inrymde tidigare Vasakronans huvudkontor och merparten av möblerna och inredningen har återbrukats.

Affärsidén för Samverket är att offentligt anställda kan utbyta erfarenheter och expertkunskap och bygga relationer.

Samverket är bland annat tänkt att fungera som en mötesplats när exempelvis anställda vid en myndighet vid en annan ort behöver arbeta eller mötas i Stockholm där alla departement finns liksom merparten av myndigheterna.

Myndigheterna tecknar medlemskap som finns i tre kategorier, utifrån antal medlemskap, och som gäller i en månad.

Niklas Huss, som har lång erfarenhet av innovation inom både offentlig verksamhet och privat näringsliv, leder satsningen tillsammans med Jenny Sandström och Maria Svensson Wiklander (som båda har flera års erfarenhet av coworking)

– Vi har redan fått in 175 medlemskap. Då öppnade vi i december, med de helger som stundade och även med en uppåtgående smittspridning. Vi har fått ett väldigt positivt mottagande och har nästan fyllt upp de 200 medlemskap som vi räknar med att kunna erbjuda. VI har alla möjliga medlemmar, från Konstfack till NOA, vi har regioner och kommuner liksom sådana som är knutna till regeringskansliet. Totalt är det medlemmar från ungefär 25 organisationer just nu, säger Niklas Huss.

Vasakronans tidigare möbler har som sagt återanvänts. Men besökare lär knappt känna igen miljön där temat nu är ”Den utforskande skogsstigen”, allt anpassat för att främja möten och innovation.

De statliga myndigheterna är inte ensamma i lokalerna. Även Wallenbergkontrollerade Combient (och övriga bolag runt sfären) har liknande medlemsupplägg för ytorna. Det finns bland annat reception, konferens och pentry med mera. Samverket har dock en avskild del om cirka 450 kvm i lokalen. Totalt handlar det om 2.500 kvm lokaler.

Samverket drivs idag som ett Vinnova-finansierat projekt av fyra parter, där Vasakronan är en. Bakom Samverket finns även arbetsgrupp med representanter från tolv myndigheter. Projektgruppen består av Niklas Huss, Jenny Sandström och Maria Svensson Wiklander.

Det finns även ett betydligt mindre Samverket i Östersund. Det ligger på Biblioteksgatan 9 och är på 120 kvm, och som ligger i anslutning till co-workingstället Gomorron Östersund som drivs av Sandström och Svensson Wiklander). Den aktuell fastigheten där, Barberaren 5, ägs av Rut Odéns Fastigheter.

– Vi vet att det finns flera aktörer som står i startgroparna och vill prova på coworling, exempelvis Trafikverket, polisen och Fossilfritt Sverige, sa Vinnovas generaldirektör Darja Isaksson i samband med lanseringen.

Samverket är ett pilotprojekt över 1,5 år där medlemmarna kan söka bidrag för medlemskapet, även om långt ifrån alla gjort det. De flesta har tecknat långa avtal, ett halvår eller ett år.

När projekttiden är över ska Huss, Sandström och Svensson Wiklander redovisa hur konceptet lyckats, ge förslag på möjlig expansion och även ge förslag på vem som ska äga.

– Jag tror att konceptet går att expandera till både större och mindre städer. Men än så länge håller vi det till två enheter, en större och en mindre, för att på nära håll kunna justera konceptet inför att det kan bli aktuellt med expansion, säger Niklas Huss.

Merparten av inredningen i Vasakronans tidigare huvudkontor har återanvänts. Foto: Petra Norling
Totalt handlar det om 2.500 kvm lokaler, varav 450 kvm är dedikerat för Samverket. Foto: Petra Norling
Workshop i samband med invigningen. Foto: Petra Norling
Invigningen ägde rum i början av december. Intresset var stort. Foto: Petra Norling
Frukost ingår i medlemsavgiften.
Samverket i Östersund omfattar 120 kvm. Foto: Urban Isberg
Enheten i Östersund invigdes ungefär samtidigt som den i centrala Stockholm. I Östersund har det sålts ett 60-tal medlemskap, vilket innebär att det nästan är fullt där också.

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan