Castellum och Öresundskraft i samarbete för koldioxidlagring

Castellum och Öresundskraft har ingått ett intentionsavtal med syfte att minska koldioxidutsläpp genom koldioxidavskiljning- och lagring.

Annons

Castellum har för avsikt att köpa negativa utsläppsverifikat för att bidra till minskade utsläpp när Öresundskraft bygger en fullskalig anläggning för avskiljning- och lagring av koldioxid vid Filbornaverket, så kallad carbon capture and storage (CCS).

Castellum har som mål att vara klimatneutrala i hela verksamheten till år 2030. För att nå dit jobbar Castellum aktivt med att reducera bolagets negativa klimatpåverkan. Färdplaner för utsläppsminskning i förvaltning, projektutveckling och tillsamman med kunder har tagits fram. Negativa utsläppscertifikat är en metod för att klimatkompensera för de sista utsläppsandelarna som inte är möjliga att reducera genom egen påverkan.

”Vi är glada över detta samarbete med Öresundskraft. Det markerar ett betydande steg i riktning mot att minska vårt koldioxidavtryck och främja hållbar utveckling. Alla kollegor i Castellum jobbar hårt för att reducera de utsläpp som vår verksamhet ger upphov till. Genom att bidra till koldioxidlagring genom CCS kan vi på ett effektivt sätt kompensera för den sista delen kvarstående utsläpp från vår verksamhet”, säger Ola Orsmark, vd för Castellum Öresund.

”På Öresundskraft är vi övertygade om att klimatutmaningarna kräver gemensamma insatser. Vårt intentionsavtal med Castellum är ett konkret bevis på hur vi tillsammans med våra kunder driver på arbetet med att avskilja och lagra koldioxid, en satsning som är avgörande för att nå lokala, nationella och europeiska klimatmål. Vi tror på kraften i samarbete och gläds åt den breda uppslutning vi ser kring vår CCS-satsning. Vi öppnar våra dörrar för fler att ansluta sig till resan mot netto noll”, säger Soraya Axelsson, kommersiellt ansvarig för CCS på Öresundskraft.

Intentionsavtalet innebär att Castellum avser att köpa 2000 ton negativa CO2-ekvivalenter årligen i 5 år, med start 2027. Intentionsavtalet visar på en långsiktig ambition för en grönare och mer hållbar framtid.

Fler Nyheter från förstasidan

Archus flyttar till Alecta

Flyttar några hundra meter inom city.

Ny vd för Poseidon

Bolaget äger totalt cirka 28.500 lägenheter

Företagsparken säljer till Cibus

Fredrixon: ”Vi är återigen aktiva på förvärvssidan”.

Hit ska JM flytta sitt HK

Efter den lyckade miljardförsäljningen. Nu ska JM utveckla en ny kontorsfastighet om hela 30.000 kvm. FV berättar om köpeskillingen.

Politiker ger grönt ljus för ombyggt NK-hus

”Man är väldigt trötta på den här DDR-inspirerade bunkern som står där idag”.

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Central kyrkospira tas ner

Rost och gifter föranleder restaurering för 100 mkr på Riddarholmen – SFV passar på när bidragen höjs.

DLA Piper flyttar in i Stockholms nya lyxvåningar

Lämnar därmed Vasakronans lokaler vid Sergels torg.

Wihlborgs köper vid Hyllie station

Priset 180,5 miljoner motsvarar 46.000 kr/kvm.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Podcasten Fastighet & Finans kommenterar nyhetsflödet

Hör det senaste om K2A, Emilshus och Nyfosa med flera. Plus något kanske oväntat om Taylor Swift.

Tillbaka till förstasidan