Fabeges vice vd Klaus Hansen Vikström.

Bildextra: Så vill Fabege lyfta Solna Business Park

Fabege är redo för nästa steg för att lyfta Solna Business Park. Kontorsytorna ska fördubblas och det ska även bli bostäder i området. Fabege satsar på en arkitektur i världsklass – och Fastighetsvärlden kan nu visa de första bilderna på hur det ska bli.

När pendeltågsstationen i Sundbyberg grävs ner och flyttar något söderut hamnar den södra uppgången i ett perfekt läge för Solna Business Park.

Klaus Hansen Vikström, vice vd och affärsutvecklingschef vid Fabege, konstaterar att området har lika goda förutsättningar som Arenastaden där bolaget skördat rejäla uthyrningsframgångar under de senaste åren.

– Potentialen är densamma. Skillnaden är att Arenastaden kom till hastigt. För Solna Business Park har vi haft mer tid på oss. Det är hög klass på arkitekturen i Arenastaden, men i Solna Business Park vill vi att den ska nå världsklass. Vi vill inte ha några fyrkantiga glasbyggnader, säger Klaus Hansen Vikström till Fastighetsvärlden samtidigt som han visar ett flertal nya illustrationer för området.

Fabege blev stor fastighetsägare i området 2006 när 138.000 kvm lokaler förvärvades från brittiska CLS (med Sten Mörtstedt som storägare) för 3,6 miljarder kronor.

Sommaren 2019 tecknades en principöverenskommelse med Solna stad som avser kommande förvärv av delar av stadens fastigheter Råsunda 3:6, Skytteholm 2:1 och Skytteholm 2:4 samt projektutveckling för fastigheterna Yrket 3 och Fräsaren 10.

Den nya stationsuppgången kommer upp mellan Sagax fastighet (Verkmästaren 4, mer känd som Kafferosteriet) och Fabeges fastighet Fräsaren 11 (Coops kontor).

– Vi vill tänka nytt och annorlunda när det gäller Solna Business Park. Det kommer att ske stora förändringar och vi ska även se till att området är attraktivt under processen genom att bland annat satsa på mikrogallerier och street food market så att existerande hyresgäster trivs.

Fabege planerar att på sikt utveckla området till en levande stadsdel med både bostäder och nya arbetsplatser. Visionen omfattar en fördubbling av dagens cirka 200.000 kvm kontorsytor och utveckling av totalt ca 100.000 kvm bostäder.

– Vi kommer inte att utveckla bostäderna själva, antingen så säljer vi byggrätter eller så är vi med i ett JV som vi är i tre andra projekt just nu, säger Klaus Hansen Vikström.

Sett från den nya pendeltågsuppgången och österut längs Englundavägen, som gränsar till Sundbyberg, planerar Fabege för följande projekt:

  • Englundavägen 7 (fastigheten Svetsaren 1). En vision för hela 40.000 kvm kontor. Möjlig inflytt 2024–2025.
  • Svetsarvägen 1 (fastigheten Sliparen 1). En vision för en byggnad med 28.000 kvm lokaler. Syns direkt från pendeltågsuppgången. Möjlig inflytt 2024.
  • Englundavägen 9-15. Här planerar Fabege för 35.000 kvm kontor och 15.000 kvm bostäder. Angränsar till Gränsgatan, som knyter ihop Solna och Sundbyberg. Möjlig inflytt 2024–2025.

I den östra delen av området, mot Frösundaleden, planerar Fabege för tre projekt.

  • Smidesvägen 4 (fastigheten Yrket 3). 10.000 kvm kontor och 20.000 kvm bostäder.
  • Svetsarvägen 22 (fastigheten Fräsaren 9). 25.000 kvm kontor.
  • Svetsarvägen 21. Här finns idag en obebyggd tomt, som Fabege planerar att utveckla ca 16.000 kvm kontor och 7.000 kvm bostäder.

Andra fastighetsägare i Solna Business Park är Sagax och Castellum. Fastigheterna på andra sidan järnvägen ägs av Humlegården.

Projektet på Englundavägen 7. Här har Fabege en vision om att skapa 40.000 kvm lokaler.
Fabeges vision är att skapa en attraktiv blandstad och en mysig mötesplats. Bostäder tillkommer i området, liksom dubbelt så mycket kontorslokaler.
Här finns Fabeges sex projektfastigheter. Längst ner syns Swedbanks kontor. Den flyttade och nya pendeltågsuppgången hamnar ungefär mittemot mitten av bankens kontorshus,
Projektet på Svetsarvägen 1. Fastigheten ligger nära den nya pendeltågsuppgången när järnvägen har däckats över.
Samma projekt, men ur en annan vinkel. Här har Fabege en vision om att skapa 28.000 kvm lokaler.

Fler Nyheter från förstasidan

Affär mellan Point och Diös kraschar

Avbryter affären med hänvisning till förändrade finansiella villkor.

Batljan: ”Vi är självkritiska”

SBB:s vd i intervju om bolagets kommunikation, om kommande miljardförsäljingar och hur han och kollegorna mår.

Alla elva dömda har överklagat

FV berättar vad som hänt och vad som väntar framöver.

Hotell byter ägare – option om att köpa fastigheten

1800-talsbyggnad med sjöläge.

Tio kända krogar får indraget alkoholtillstånd

Hufvudstaden har nobbat ägarskiften. FV redogör för mejl mellan parterna.

K2A skjuter upp byggstarter

Varslar majoriteten av personalen i bolag. Flyttar fram mål.

Hyr ut 2.500 kvm i historisk miljö

JV tecknar avtal. Advokatfirma flyttar in.

Slakt: Flykt från fastigheter

33 bolag i lista. Nio hade vid klockan 11 backat med mer än 5 procent. Endast ett bolag ligger på plus för de senaste 12 månaderna.

SBB:s drag – säljer för 436 miljoner

26.000 kvm ingår i affären.

Klart: Comeback som vd – vill känna affärstempo

Berättar för FV om återkomsten.

Boverket: Bostadsbyggandet bromsar in

Samtidigt skrivs behovet av nya bostäder upp. Ny rapport.

Anställer för fortsatt tillväxt

Fyra nyrekryteringar på plats.

Jättenotering skjuts fram

Satt på paus. Skulle blivit största noteringen sedan 2015.

Sammanslagning skapar bolag för miljard i norr

Två bolag går samman och bildar en gemensam fastighetskoncern.

Tillbaka till förstasidan