Fabeges vice vd Klaus Hansen Vikström.

Bildextra: Så vill Fabege lyfta Solna Business Park

Fabege är redo för nästa steg för att lyfta Solna Business Park. Kontorsytorna ska fördubblas och det ska även bli bostäder i området. Fabege satsar på en arkitektur i världsklass – och Fastighetsvärlden kan nu visa de första bilderna på hur det ska bli.

När pendeltågsstationen i Sundbyberg grävs ner och flyttar något söderut hamnar den södra uppgången i ett perfekt läge för Solna Business Park.

Klaus Hansen Vikström, vice vd och affärsutvecklingschef vid Fabege, konstaterar att området har lika goda förutsättningar som Arenastaden där bolaget skördat rejäla uthyrningsframgångar under de senaste åren.

– Potentialen är densamma. Skillnaden är att Arenastaden kom till hastigt. För Solna Business Park har vi haft mer tid på oss. Det är hög klass på arkitekturen i Arenastaden, men i Solna Business Park vill vi att den ska nå världsklass. Vi vill inte ha några fyrkantiga glasbyggnader, säger Klaus Hansen Vikström till Fastighetsvärlden samtidigt som han visar ett flertal nya illustrationer för området.

Fabege blev stor fastighetsägare i området 2006 när 138.000 kvm lokaler förvärvades från brittiska CLS (med Sten Mörtstedt som storägare) för 3,6 miljarder kronor.

Sommaren 2019 tecknades en principöverenskommelse med Solna stad som avser kommande förvärv av delar av stadens fastigheter Råsunda 3:6, Skytteholm 2:1 och Skytteholm 2:4 samt projektutveckling för fastigheterna Yrket 3 och Fräsaren 10.

Den nya stationsuppgången kommer upp mellan Sagax fastighet (Verkmästaren 4, mer känd som Kafferosteriet) och Fabeges fastighet Fräsaren 11 (Coops kontor).

– Vi vill tänka nytt och annorlunda när det gäller Solna Business Park. Det kommer att ske stora förändringar och vi ska även se till att området är attraktivt under processen genom att bland annat satsa på mikrogallerier och street food market så att existerande hyresgäster trivs.

Fabege planerar att på sikt utveckla området till en levande stadsdel med både bostäder och nya arbetsplatser. Visionen omfattar en fördubbling av dagens cirka 200.000 kvm kontorsytor och utveckling av totalt ca 100.000 kvm bostäder.

– Vi kommer inte att utveckla bostäderna själva, antingen så säljer vi byggrätter eller så är vi med i ett JV som vi är i tre andra projekt just nu, säger Klaus Hansen Vikström.

Sett från den nya pendeltågsuppgången och österut längs Englundavägen, som gränsar till Sundbyberg, planerar Fabege för följande projekt:

  • Englundavägen 7 (fastigheten Svetsaren 1). En vision för hela 40.000 kvm kontor. Möjlig inflytt 2024–2025.
  • Svetsarvägen 1 (fastigheten Sliparen 1). En vision för en byggnad med 28.000 kvm lokaler. Syns direkt från pendeltågsuppgången. Möjlig inflytt 2024.
  • Englundavägen 9-15. Här planerar Fabege för 35.000 kvm kontor och 15.000 kvm bostäder. Angränsar till Gränsgatan, som knyter ihop Solna och Sundbyberg. Möjlig inflytt 2024–2025.

I den östra delen av området, mot Frösundaleden, planerar Fabege för tre projekt.

  • Smidesvägen 4 (fastigheten Yrket 3). 10.000 kvm kontor och 20.000 kvm bostäder.
  • Svetsarvägen 22 (fastigheten Fräsaren 9). 25.000 kvm kontor.
  • Svetsarvägen 21. Här finns idag en obebyggd tomt, som Fabege planerar att utveckla ca 16.000 kvm kontor och 7.000 kvm bostäder.

Andra fastighetsägare i Solna Business Park är Sagax och Castellum. Fastigheterna på andra sidan järnvägen ägs av Humlegården.

Projektet på Englundavägen 7. Här har Fabege en vision om att skapa 40.000 kvm lokaler.
Fabeges vision är att skapa en attraktiv blandstad och en mysig mötesplats. Bostäder tillkommer i området, liksom dubbelt så mycket kontorslokaler.
Här finns Fabeges sex projektfastigheter. Längst ner syns Swedbanks kontor. Den flyttade och nya pendeltågsuppgången hamnar ungefär mittemot mitten av bankens kontorshus,
Projektet på Svetsarvägen 1. Fastigheten ligger nära den nya pendeltågsuppgången när järnvägen har däckats över.
Samma projekt, men ur en annan vinkel. Här har Fabege en vision om att skapa 28.000 kvm lokaler.

Fler Nyheter från förstasidan

Nobbas av Castellum igen – Arnhult är ändå nöjd

”Han kan och fattar vad det handlar om. Det får inte vara för nära mig heller.”

Redo hyra ut 12.000 kvm direkt – inväntar inte påbyggnad

Går igång med uthyrningsarbetet av den nyinköpta fastigheten direkt. Motiverar för Fastighetsvärlden och berättar om önskad hyresnivå.

Explosioner mot Vonovias och HSB:s hus i Husby

En fastighet har fått stora skador, den andra mindre. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Köper fyra 08-närcentrum

Duo köper fastigheter som relativt nyligen har sålts.

Han efterträder Skogestig

Klart med vem som blir ny chef för fastighetsinvesteringar vid Vasakronan. Kommenterar för FV.

Jätteaffär: SBB säljer för 11 mdr – en aktör köper för 8 mdr

SBB gör en rekordstor följdaffär efter köpet av Hemfosa. En aktör köper för 8 miljarder, en annan för 3 miljarder. Läs kommentarer från aktörerna.

Tema Hållbarhet

”Den som blir vass på det här kommer att tjäna pengar”

Skanskas vd för kommersiella fastigheter, Jan Odelstam, vet vad som måste göras.

Welandson tar upp kampen med Amasten om SSM

Ytterligare en aktieaffär inom SSM. Köparen tar en corner i bolaget.

GW: ”Då hade kåken rasat”

Leif GW Persson ger sin syn på explosionen på Östermalm. FV berättar även mer om fastighetsägaren.

Bildextra: Sveriges största kvarter i trä byggs i Hagastaden

Läs om prisnivåerna och se karta.

Vill riva vid Norr Mälarstrand

”Helt nytt billigare än att renovera”.

Så går staden vidare med Gasklockan

”Fått många förfrågningar”. Oklart kring rättsligt efterspel.

23 tvingas bort från stora arkitektbyrån i Stockholm

Efter höstens varsel sägs totalt 55 medarbetare upp från de två stora arkitektbyråerna.

Lämnar Savills – blir partner hos mindre aktör

”För mig blir det som att gå tillbaka till rötterna”.

Tillbaka till förstasidan