Bildextra: På toppen av berget i Svalnerhuset

Trångboddhet och brist på sociala ytor gjorde att Svalner Skatt & Transaktion påbörjade jakten efter ett nytt boende. Vilket de fann i Vildmannen 11 på Lästmakargatan vid Stureplan.

Annons

Det var inte en lång flytt som Svalner behövt göra men en nödvändig sådan för skatt- och transaktionsrådgivarna som börjat känna av växtvärk. Med en flytt på 200 meter fågelvägen så mer än fördubblade Svalner sina ytor från 1.300 kvadratmeter till ca 2.700.

– Hösten 2020 närmade vi oss 100 medarbetare och började förstå att vi var trångbodda och det var då vi började söka efter nya lokaler, säger Eva Dahl, vice vd på Svalner till Fastighetsvärlden.

När Svalner uppmärksammade fastigheten på Lästmakargatan hade det redan hänt mycket med huset som från början byggdes som bostadshus 1897 men konverterades till kontorslokaler på 1940-talet. Sedan september 2020 har fastigheten bytt ägare hela tre gånger. Först då Vasakronan förvärvade den för att sedan sälja vidare till Glommen & Lindberg / Rutger Arnhult som i sin tur sålde vidare till Harmerica Properties i november förra året.

Under den här tiden byggdes fastigheten även om såväl invändigt som på höjden. Tre nya våningsplan lades till ovanpå huset. Eller fyra om man även räknar med takterrassen vilket ger totalt åtta våningsplan plus en källarlokal som tidigare inrymt nattklubbar men som nu också totalrenoverats.

Svalner var inte med från början och beslutade om själva utbyggnaden men eftersom de nu hyr hela huset har de kunnat påverka utformningen.

– Vi fann tjusningen i att kunna ha hela huset för oss själva och dessutom få vara med och sätta vår prägel och avtryck från början, säger Eva Dahl och fortsätter:

– I och med valet av det här huset har vi också sett till att skapa många sociala ytor. Vi tror på värdet av interaktion och samarbete och med tanke på vår tidigare trångboddhet känns det nu väldigt lyxigt med allt från alla sittgrupper där man kan mötas för en spontan kaffe till massor av interna mötesrum, en fullt utrustad studio, egen matsal och inte minst vår fantastiska takterrass, ”Top Terrace”. Dessutom har vi vårt så kallade ”base camp” i botten där vi har utbildningar och seminarier, både interna och extern, säger hon.

Flera andra delar av huset går också under namn som anspelar på berg där mötesrum är uppkallade efter berömda toppar som bland annat Mount Everest, Kilimanjaro och K2. Men byggnaden har även ett annat tema.

– Vi kallar det för ”house of clarity” vilket anspelar på vår affärsidé som går ut på att göra det mest komplexa enkelt att förstå och ta ställning till. Vi har all expertis och kompetens som krävs under ett tak och våra olika affärsområden är samlade på de olika våningsplanen, säger Eva Dahl.

Svalner har ett långt hyreskontrakt för fastigheten och planerar att stanna kvar i det som redan nu börjat kallas för ”Svalnerhuset” ett bra tag till.

– Vi är långsiktiga i alla våra relationer. Anställer vi någon så vill vi att de ska vara kvar och utvecklas med oss länge så det här är verkligen ingen dagslända. En stabil plattform att utgå ifrån är viktigt för vår fortsatta tillväxtresa.

Påverkar läget rekryteringen av personal?

– Det hoppas vi, och det har det nog redan gjort. Vi har jobbat med uttrycket Svalnerhuset både internt och externt i sociala medier för att skapa en särskild ”vibe” kring det. Vi anställer många ekonomer och jurister direkt från skolan och vi vill att de ska tycka att det här är ett bra ställe att vara på. Självklart främst för vår kompetens men också för att det är en härlig miljö i ett enastående bra läge, säger Eva Dahl.

Finns det någon expansionsyta?

– Både ja och nej. Det finns mer plats för expansion men det är ingen yta som bara står tom. Men det finns såklart möjligheter insprängt lite här och där.

 

Foto: Svalner
Eva Dahl, vice vd på Svalner.
Foto: Svalner
Foto: Svalner

Fler Nyheter från förstasidan

Skanska tecknar jätteavtal för ny stadsdel

Hyllar det attraktiva läget.

Titania kan jubla för 70.000 kvm – efter åtta års kamp

Einar Janson: ”Det känns nästan overkligt. Vi vill tacka alla som trott på att det är möjligt. Det kommer att bli en unik plats att bo på.”

SBB avtalar om delning av SBB Kåpan Bostad

Stort bestånd delas upp.

Castellum hyr ut 2.100 kvm för kirurgi

Tecknar kontrakt inom tullarna i Stockholm.

Köper nytt från K2A för 160 mkr

Säljaren planerar för fler transaktioner i närtid.

Lilleputt tappade 44 procent av värdet

Visat en uppseendeväckande negativ värdeutveckling på sitt bestånd.

Anmäls efter att fem dog i bygghissen i Sundbyberg

”Olyckan inte hade ägt rum om bolaget hade efterlevt de föreskrifter och bestämmelser som är angivna”.

Signalisten tar över helt centrum – Rikshem säljer

Transaktion när offensiv inleds. Vill skapa bättre livsvillkor.

Archus flyttar till Alecta

Flyttar några hundra meter inom city.

Prisma satsar på notering

Genomför även nyemission. Äger fastigheter för 6,4 miljarder.

Slår till och köper hela 85.000 kvm handel

Totalt sju välkända handelsfastigheter. Kapades mitt framför ögonen på Ingvar Kamprad. Flera varumärken starkare än snittet. FV bedömer direktavkastningen.

Ny vd för Poseidon

Bolaget äger totalt cirka 28.500 lägenheter

Tillbaka till förstasidan