Simon de Chateau (bilden) och Fredrik Mässing utvecklar tillsammans i Häggvik.

Bildextra: Här är Mässing och de Chateaus nya Häggvik

”Bonnier Fastigheter säljer i guldläge.” Så löd rubriken i FV 2017 när Alma Property köpte i Häggvik. Drygt två år senare kan bolaget – tillsammans med samarbetspartnern Mässing Properties presentera sin nya guldklimp.

30.000 kvadratmeter volymhandel inklusive vård och gym. Det är vad duon Simon de Chateau, Alma Property Partners, och Fredrik Mässing, Mässing Properties, har fått till när de samarbetat kring denna handelssatsning i Häggvik, vid E4:an utanför Sollentuna.

Nämnde Mässing, vd på Mässing Properties, basunerar ut att ”retail is back”. Han vill därmed slå hål på uppfattningen att all handel går dåligt. Tvärtom så går volymhandel och dagligvaror bra. Det är åtminstone vad dessa fastighetsägare erfarit när de arbetat med hyresgästerna och fått med dem på tåget. Att detaljhandeln har det tufft får inte sammanblandas med volymhandelns läge som är fortsatt bra, menar Fredrik Mässing.

Handelscentrumets utveckling har innefattat en rivning och en pågående nybyggnation. Det innebär man flyttar stora matdrakar som Willys och Citygross som nu hamnar intill varandra med Kronans Apoteket emellan.

Båda dessa har tidigare haft större ytor i Häggvik, men kommer i stället få mer ändamålsenliga lokaler med möjlighet till bland annat enskilda pick-up points för kunder som beställer sin mat på nätet.

– Handeln dör inte, den förändras, kommenterar Fredrik Mässing. Enligt den tidigare planen som togs fram av den förra fastighetsägaren var tanken mer av en gallerialiknande handelsfastighet. Nu har man skalat bort allt sådant och alla butiker kommer att ha egna ingångar. Det som i stället ska förena är den påkostade metallfasaden.

Dessutom har man skrotat det förra namnet Häggvik Entré och ersatt det med enbart Häggvik.

Utöver tidigare nämnda matbutiker rör det sig om Jula, Jysk, en elektronikkedja samt för området en helt ny hyresgäst i form av Dollarstore. Utöver dessa hyresgäster har man etablerat ett kluster på närmare 5.500 kvadratmeter av vård och gym genom att man har tecknat avtal med Sats, Attundahälsan och Aktivera Rehab

Volymhandel i det billigare segmentet är ledstjärnan för nya Häggvik.

– Vi har flera aktörer som varit intresserade som vi fått tacka nej till, vilket säger en hel del, säger Mässing.

Fastigheten är över 90 procent uthyrd och det som återstår är att hyra ut är några mindre restauranger som tillsammans med de stora handelsytorna kommer utgöra Häggvik.

Såväl restaurangerna som vård- och hälsoinslagen räknar man med kommer att gå bra från början, och på längre sikt planeras även 6.000 bostäder enbart i närområdet. Dessutom kommer nya Förbifart Stockholm med tiden passera Häggvik.

Detta gör nya Häggvik till en handelsplats i ett stort upptagningsområde i norra Storstockholm, samtidigt som den med tiden även  kommer serva närboende.

En översiktsbild över Häggvik med ett förslag på planerade bostäder i området till vänster. Samtliga illustrationer: Elindersten arkitekter.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Framtiden vill höja hyrorna 7% – lägre än Fastighetsägarna

68.000 lägenheter berörs. Ger även en möjlighet för en treårig lösning.

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Kommitté: Nobba okryddade budet från Stenhus

Storägarens bud får nobben.

SBB säljer för 2,9 miljarder – 10 procent under värdering

Säljer två fastigheter till rabatterat värde till stiftelse.

FV-kartläggning: 2,9 miljoner kvm kontorsprojekt

Hela 135 kontorsprojekt listas i stor kartläggning.

Vill bygga höghus på 140 meter

Nya stadsdelen tar ett kliv framåt.

Uppdelningen av Serneke har påbörjats

25 anställda varslas. Så blir de två organisationerna.

Stena gör stort köp från Rikshem

Affären omfattar 438 lägenheter. Läs FV:s bedömning av priset.

Klart: Övikshem får sälja 600 bostäder

Stor försäljning kan vänta i Norrland.

Ny vd vid Areim

Tar över efter Therese Rattik.

Ny strategi – SBB frigör 8 miljarder

En ny uppgörelse med Brookfield om ägandet i utbildningsportföljen EduCo utgör en grundbult i SBB:s nya strategi. Den tillför även betydande likvididitet och syftar även till ökad transparens.

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Fastighetsägarna som drabbades av skredet

Ett enormt slukhål öppnade sig på E6 i höjd med Stenungsundsmotet. Fastighetsägare till FV: ”Oerhört tragiskt”.

Tillbaka till förstasidan