Balders bostadsprojekt Bohusgatan ligger ett stenkast från Heden.

Bildextra: Balders stora bostadsprojekt vid Heden

Precis invid Heden i centrala Göteborg planerar Balder för 326 bostadsrätter, bland annat i två bostadstorn. Inspirationen kommer från Gatsbys tid.

Balder är i startgroparna för sitt största och mest centrala bostadsprojekt någonsin. Det sker i ett kanonläge vid Heden, bara några hundra meter från bolagets huvudkontor i Göteborg.

Det handlar om en plats som varit parkeringsplats sedan brandstationen i slutet av 1980-talet flyttades till Gårda i samband med att det senare området utvecklades.

Projektet heter Bohusgatan och Balder planerar för 326 bostadsrätter, fördelade över tre bostadsrättsföreningar i fyra huskroppar, varav två tornbyggnader med 19 respektive 15 våningar.

– Det blir ett häftigt och majestätiskt projekt. Vi ska bygga med 2020-talsarkitektur som knyter an till hur det var ett sekel tidigare, så det blir lite Gatsby-influerat. Designen har anpassats till omkringliggande byggnader, säger Christian Nygård, fastighetsutvecklare på Balder, till Fastighetsvärlden.

Det är ett av de större bostadsprojekten som ägt rum på mycket länge i centrala Göteborg.

– Det är ett unikt projekt på många sätt. Det strömmar in frågor och många är intresserade. Vad jag känner till så har liknande bostadsvolymer inte byggts på 20 år i ett så centralt läge, säger Christian Nygård.

Lägenheterna kommer att innehålla alla möjliga storlekar, från ettor till femmor. Merparten av bostäderna kommer att ha balkong.

Överst i det högsta tornet planeras för ett penthouse där ytan är 220 kvm. Det blir även lägenheter över flera våningsplan i vindsvåningarna i det lägre lamellhuset.

Nu väntar miljösanering under tidig höst och därefter hoppas Balder ha spaden i den leriga backen där efter. Grundläggning är som alltid en utmaning i Göteborg. Inflytt skulle kunna ske senhösten 2023 om allt går väl.

– Det känns bra att tillföra ytterligare bostäder i området och därmed ett ytterligare folkliv och stadspuls. Vi planerar även för en större restaurang.

Totalt planeras det för fyra lokaler.

Prisbilden är något tidigt att tala om, men nivåer runt 70.000 kr/kvm har noterats för nyproducerade bostäder i närområdet.

Balder köpte den aktuella fastigheten på Bohusgatan 2019 från Skandia Fastigheter där även en större fastighet på Avenyn, som ligger endast 600 meter bort, ingick.

Projektet Bohusgatan ligger mittemellan Heden och Ullevi, med närhet till så väl Trädgårdsföreningen och Gamla Ullevi som till Filmstaden Bergakungen.

Balder drog igång sin satsning på bostadsproduktion i större skala för ca fem år sedan med projektet Frölunda Park. Större projekt finns även i andra delar av Göteborg, centrala Kungsbacka och i Mölndal. Framöver väntar även stora volymer på Backaplan.

I Stockholmsområdet har Balder mycket stora bostadsplaner i Kungens kurva, Solvalla, Rissne, Hallonbergen och Upplands Väsby. I centrala Stockholm är bolaget även i startgroparna för ett lyxigt och mindre projekt på Birger Jarlsgatan.

Utsikten från en av balkongerna.
Totalt ska det bli 326 lägenheter i de fyra huskropparna.
Marknadsföringen av bostäderna har inte påbörjats, men intresset är stort.
Balder hoppas att inflyta kan ske senhösten 2023.
Den aktuella fastigheten får fyra huskroppar, varav två högre torn.

Fler Nyheter från förstasidan

Emilshus går till sängs för 422 mkr – med Ikea på köpet

Niam avyttrar 75.000 kvm lokaler.

SOJ: ”Priset är sekundärt”

Sven-Olof Johansson om den omtalade kontorsoron: ”Vi fortsätter se toppnoteringar i priserna för fastigheter och i synnerhet kontorsfastigheter i Stockholm”.

Så blir hyran i ”nya” Rosenbad

Nu är ett nytt hyresavtal klart. FV berättar detaljerna. Men högst oklart vem som kommer att flytta in.

Elbristen het fråga på Bostadsdagen Göteborg

”10.000 jobb på spel”.

Trafikverket hyr i nytt projekt

Tidigare hyrt ut till hotell i det centrala projektet.

Adam & Albin öppnar sin största någonsin – hos AL

Läs om den nya satsningen och se på en flygbild var den nya satsningen hamnar. 13 meters takhöjd.

Eva Hamilton lämnar Fastator

Slutar efter drygt ett år. Styrelseordförande Björn Rosengren motiverar för Fastighetsvärlden.

De skapar Novier – ny stor fastighetsrådgivare

Bolagen går samman och får 100 anställda och breddar därigenom sin rådgivningskompetens till flera områden.

Dubblar på Kungsgatan – hyr ytterligare 2.000 kvm

Segmentet ökar explosionsartat efter sommaren.

Börskandidat gör nytt större förvärv

Köper för 600 miljoner kronor kort efter förvärvet för 500 miljoner.

Lista: 25 nya butiker till Westfield MoS under pandemin

Omsättning av butiker har ökat. Läs om vilka varumärken som tillkommit.

Hyr ut hela 6.000 kvm kontorslokaler

Bygger om tidigare handelslokaler till moderna kontorsytor.

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Tillbaka till förstasidan