Illustration: 3XN/Atrium Ljungberg

Bilder: AL:s plan på 26.000 kvm i Slakthusområdet

Atrium Ljungbergs planerar för Stockholms konstnärliga högskola (SKH) om 20.000 kvm i Slakthusområdet fortskrider. AL ska även lägga till 6.000 kvm kontor där.

Annons

Under försommaren 2019 kunde Fastighetsvärlden avslöja att SKH var på jakt efter nya lokaler, vilket skulle innebära en stora samlokalisering. SKH berättade redan då att Slakthusområdet fanns på önskelistan.

I mars 2021 tecknade Atrium Ljungberg ett avtal med Stockholms konstnärliga högskola om en framtida flytt av högskolans samtliga verksamheter till Slakthusområdet. Det talades då om 25.000 kvm, medan det nu nämns 20.000 kvm. Arbetet har fortskridit och nu tas nästa steg i processen då Stockholms stad går ut med förslag på detaljplan för byggnaden och det omkringliggande området för granskning.

Stockholms konstnärliga högskola, SKH, är en statlig högskola som idag är lokaliserad på fem olika adresser på Östermalm. Högskolan omfattar en unik och mångfaldig utbildnings- och forskningsverksamhet inom cirkus, dans, danspedagogik, film, media, opera, scenkonst och skådespeleri. Att samla verk­samheterna under ett gemensamt tak är betydelsefullt för att skapa en attraktiv utbildnings- och forskningsmiljö, där olika discipliner kan inspireras av varandra och utvecklas.

Illustration: 3XN/Atrium Ljungberg

I mars 2022 vann arkitektbyrån 3XN arkitekttävlingen för gestaltningen av SKH:s nya byggnad. Byggnaden använder både material och färgsättning som anspelar på Slakthusområdets industriella historia, samtidigt som den även på fasaden återspeglar det lapptäcke av olika livfulla funktioner och scenutrymmen som pågår inne i byggnaden. Den kommer även i hög utsträckning använda återvunna material. Genom en volymanpassning gentemot omgivningen där olika delar har olika höjd, och med en rad publiktillvända lokaler i gatuplan, låter arkitekterna byggnaden samspela med byggnader och verksamheter runt omkring.

SKH:s verksamhet kommer att omfatta drygt 20.000 kvm LOA. Därtill skapas närmare 6.000 kvm LOA externa kontorslokaler högst upp i huset och en restaurang om drygt 300 kvm LOA i bottenvåningen.

SKH:s lokaler inkluderar nästan 200 rum med allt från fullstora teatrar och cirkuslokaler med 12 meter i frihöjd till mindre klipprum och repetitionsrum för opera.

Från och med den 25 oktober, och fram till 21 november, ligger detaljplaneförslaget ute på granskning. I samband med det ställs även förslaget ut i Tekniska nämndhuset på Kungsholmen och i Palmfeldt Center i Slakthusområdet. Detaljplanen förväntas antas under 2024 och vinna lagakraft under 2025. Byggstart planeras i slutet av 2025 med färdigställande 2029.

Atrium Ljungberg äger och utveck­lar ett flertal andra fastigheter i Slakthusområdet och har stor vana i att driva och förvalta liknande projekt.

Illustration: 3XN/Atrium Ljungberg
Illustration: 3XN/Atrium Ljungberg
Illustration: 3XN/Atrium Ljungberg

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Catena säljer för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Lista: Här är de 12 som ännu ingår i Oscar Properties

Fastighetsvärlden går igenom det återstående beståndet – som investerarna hittills nobbat. Snart är allt borta.

Arnhult: Vi ska sälja mer

Berättar om uthyrningsmarknaden, lånen och transaktionerna.

”Nästan tjänstefel om räntan inte sänks”

Annan expert: ”Styrränta på tre procent vid årsskiftet”

Batljan: ”Vi bör kunna ta pole position”

10-miljardersbolaget visar siffrorna för första gången som noterat bolag.

Vd:n om nästa steg för OP – att bli något helt annat

Vd:n: ”Ja, nu är det inte mycket kvar. Snart kan jag gå på semester”. Nye vd:n ser ny användning för bolaget.

Bilder: ”Fridhemsplan behöver kärlek”

Det nya konceptet består av en mix av mjukt från 60-talets Paris och grovt från New York. Se hur kvarteret kommer att utvecklas.

Lindh Hök lämnar Nyfosa

”Det har varit en obeskrivligt rolig och utmanande resa”. Styrelsen inleder rekryteringsprocess.

JM: Fler sålda och byggstartade

Upp 235 procent i Stockholmsområdet. Läs om övriga marknader.

Slättö delköper studentportfölj från K2A värderad till 3,1 mdr

Affären innebär en tydlig förstärkning av K2A:s nyckeltal.

Nu påbörjas bygget av ett nytt stationshus i Göteborg

Totalytan är 15.000 kvm, där takhöjden i stationshallen blir 8 meter. Av lokalytan blir drygt hälften kontor.

Projekt

Prestigeprojekt vid lyxigt vattenläge

Höjderna har fått sänkas, men nu är JM på gång med det första av totalt fyra kvarter precis utanför innerstaden.

FV Quiz

FV Quiz: Krisande bolagen?

Vad kan du om bolagen som hamnat i problem?

Tillbaka till förstasidan