Illustration: 3XN/Atrium Ljungberg

Bilder: AL:s plan på 26.000 kvm i Slakthusområdet

Atrium Ljungbergs planerar för Stockholms konstnärliga högskola (SKH) om 20.000 kvm i Slakthusområdet fortskrider. AL ska även lägga till 6.000 kvm kontor där.

Annons

Under försommaren 2019 kunde Fastighetsvärlden avslöja att SKH var på jakt efter nya lokaler, vilket skulle innebära en stora samlokalisering. SKH berättade redan då att Slakthusområdet fanns på önskelistan.

I mars 2021 tecknade Atrium Ljungberg ett avtal med Stockholms konstnärliga högskola om en framtida flytt av högskolans samtliga verksamheter till Slakthusområdet. Det talades då om 25.000 kvm, medan det nu nämns 20.000 kvm. Arbetet har fortskridit och nu tas nästa steg i processen då Stockholms stad går ut med förslag på detaljplan för byggnaden och det omkringliggande området för granskning.

Stockholms konstnärliga högskola, SKH, är en statlig högskola som idag är lokaliserad på fem olika adresser på Östermalm. Högskolan omfattar en unik och mångfaldig utbildnings- och forskningsverksamhet inom cirkus, dans, danspedagogik, film, media, opera, scenkonst och skådespeleri. Att samla verk­samheterna under ett gemensamt tak är betydelsefullt för att skapa en attraktiv utbildnings- och forskningsmiljö, där olika discipliner kan inspireras av varandra och utvecklas.

Illustration: 3XN/Atrium Ljungberg

I mars 2022 vann arkitektbyrån 3XN arkitekttävlingen för gestaltningen av SKH:s nya byggnad. Byggnaden använder både material och färgsättning som anspelar på Slakthusområdets industriella historia, samtidigt som den även på fasaden återspeglar det lapptäcke av olika livfulla funktioner och scenutrymmen som pågår inne i byggnaden. Den kommer även i hög utsträckning använda återvunna material. Genom en volymanpassning gentemot omgivningen där olika delar har olika höjd, och med en rad publiktillvända lokaler i gatuplan, låter arkitekterna byggnaden samspela med byggnader och verksamheter runt omkring.

SKH:s verksamhet kommer att omfatta drygt 20.000 kvm LOA. Därtill skapas närmare 6.000 kvm LOA externa kontorslokaler högst upp i huset och en restaurang om drygt 300 kvm LOA i bottenvåningen.

SKH:s lokaler inkluderar nästan 200 rum med allt från fullstora teatrar och cirkuslokaler med 12 meter i frihöjd till mindre klipprum och repetitionsrum för opera.

Från och med den 25 oktober, och fram till 21 november, ligger detaljplaneförslaget ute på granskning. I samband med det ställs även förslaget ut i Tekniska nämndhuset på Kungsholmen och i Palmfeldt Center i Slakthusområdet. Detaljplanen förväntas antas under 2024 och vinna lagakraft under 2025. Byggstart planeras i slutet av 2025 med färdigställande 2029.

Atrium Ljungberg äger och utveck­lar ett flertal andra fastigheter i Slakthusområdet och har stor vana i att driva och förvalta liknande projekt.

Illustration: 3XN/Atrium Ljungberg
Illustration: 3XN/Atrium Ljungberg
Illustration: 3XN/Atrium Ljungberg

Missa inte! Fastighetsdagen Uppsala 2024

Den 9 april är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Uppsala. Seminariet äger rum på Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Thedéen: Går åt rätt håll – möjlig sänkning på gång

Riksbankschefen: ”Vi är på lite fastare mark”.

Nyfosa öppnar för att sälja Söderport

Värderat till nästan 15 miljarder kronor.

Nio får bygga i Hyllie

FV berättar om aktörerna och volymerna. Totalt cirka 60.000 kvm.

Låg bakom köpet från Kvalitena

Äger sedan tidigare två fastigheter i liknande kategori.

Heba och Åke Sundvall säljer för 725 mkr

300 lägenheter i södra Stockholm ingår i affären.

OP:s akutdrag i sista minuten – ska förhindra konkurs

Kräver 13 miljoner kronor.

Hyr snabbt ut 11.000 kvm i city

En av de största kontorsuthyrningarna i Stockholms CBD sedan 2010. Läs om vilka som tappar hyresgäst.

Pandox säljer för 600 miljoner

Hotell med 595 rum får en ny ägare.

SBB skapar nytt jv – tillförs 5,2 miljarder

Fastighetsvärde om 5,7 miljarder.

Kvalitena i rekonstruktion – affären räcker inte

På randen till katastrof – men skaffar sig nu tid för ytterligare åtgärder.

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Listor: Högsta priserna för markanvisningar 2023

Fem högsta priserna i huvudstaden och fem högsta utanför. Se vilka som förvärvat.

Kvalitena delsäljer – ny ägare till klenoder på Östermalm

Uppgift till FV: Svårsålt. Fyra fastigheter berörs av affären, bland annat den på Strandvägen 5a. Värderats till 1,7–1,8 miljarder.

Tillbaka till förstasidan