SKH kan lämna 26.000 kvm – söker nytt

Stockholms konstnärliga högskola (SKH) finns på fyra geografiska platser på Östermalm i Stockholm, i totalt sex fastigheter. Totalt hyr man idag cirka 26.000 kvm lokaler från Vasakronan och Akademiska Hus. Nu är SKH på jakt efter nya lokaler.

– Vi vill samlokalisera verksamheten och skapa ett campus. Det är inte särskilt effektivt att ha verksamhet på fyra olika platser, säger Åsa Johansson, bitr. fastighetschef och projektledare på Stockholms konstnärliga högskola, till Fastighetsvärlden.

Målsättningen är att ha samlokaliserat de olika verksamheterna senast 2026 när det sista hyreskontraktet går ut, men gärna flytta några av verksamheterna tidigare, efter 2023.

Hur stora lokaler Stockholms konstnärliga högskola behöver i framtiden är inte klart ännu. White har nyligen fått i uppdrag att göra en behovsanalys.

– Vi är i behov av speciella lokaler på många sätt. Vi har teatrar, biosalonger, filmstudios, verkstäder, cirkushall med upp till elva meters takhöjd och dansstudios plus en massa annat speciellt, säger Åsa Johansson.

Hon berättar för Fastighetsvärlden att en av tankarna är att det nya campus ska finnas i en miljö där det finns ett nöjes- och kulturutbud så att de aktuella lokalerna även kan användas av andra parter än högskolan. Slakthusområdet finns på SKH:s önskelista, även om man ännu inte gjort någon djupare analys. Fokus är på att verksamheterna ska finnas inom Stockholm stad. Grannkommunerna är i nuläget inte särskilt aktuella.

Stockholms konstnärliga högskolas sex hyresavtal ser ut som följande och summerar 61,4 miljoner kronor i årshyra (motsvarar en fjärdedel av högskolans kostnader):

  • Garnisonen på Linnégatan 87 som ägs av Vasakronan. Där finns SKH:s ledning, gemensamma förvaltning och forskningscentrum i en förhyrning på 2.000 kvm. Det hyresavtalet har nu sagts upp. Där lämnar SKH i mars 2020 för att istället öka något i en av de andra fem förhyrningarna.
  • Tre Vapen 7 på Valhallavägen 189 som ägs av Akademiska Hus, men som Fastighetsvärlden berättat är till salu, läs mer här. Specialbyggd för den verksamhet som finns där idag. SKH hyr 9.000 kvm, vilket är merparten av lokalerna. Här hyr nu SKH ytterligare 740 kvm för sin ledning på ett sexårigt hyresavtal.
  • Tre Vapen 2 på Valhallavägen 193 som ägs av Vasakronan. SKH hyr här 4.500 kvm i lokaler som är ganska avpassade för SKH:s verksamheter.
  • Brinellvägen 58 på KTH-området. Ägs av Akademiska hus och här är förhyrningen på 6.000 kvm. Här finns Dans- och cirkushögskolan.
  • Brinellvägen 34–36 på KTH-området.  Samma fastighetsägare och här hyr SKH 2.000 kvm. Här finns bland annat en cirkushall som erbjuder en takhöjd om elva meter.
  • Teknikringen 35 på KTH-området. Förhyrningen är på 2.700 kvm

Det kan bli fler vakanser på Östermalm/Gärdet framöver. Fastighetsvärlden har tidigare berättat att Sida ska flytta till Botkyrka enligt ett regeringsbeslut (läs mer här), Försvarsmaktens högkvarter utvärderar en flytt till Barkarby (läs mer här) och SCB ska flytta till Solna strand (läs mer här).

De tre förhyrningarna plus SKH summerar totalt cirka 110.000 kvm lokaler, enligt Fastighetsvärldens summering.

Stockholms konstnärliga högskola (SKH) utbildar och forskar inom cirkus, dans, film, media, opera och scenkonst. Stockholms konstnärliga högskola (SKH) är en statlig högskola bildad 2014 genom en sammanslagning av Dans- och cirkushögskolan, Operahögskolan i Stockholm och Stockholms dramatiska högskola.

Här finns SKS:s förhyrningar i nuläget.
Entrén på Linnégatan 87.

Fler Nyheter från förstasidan

Scius hyr ut 3.700 kvm till Spotify i nyinköpt kåk

Förvärvade fastigheten för bara några månader sedan för drygt en halv miljard kronor.

Tidigare topp-vd startar nytt JV med Balder

Fokuserar på Stockholmsområdet. Berättar för FV om vilka segment som är intressanta.

Britta Blaxhult blir vd för ny norsk satsning i Sverige

Nytt jobb efter att ha lämnat Einar Mattsson.

Sandvik till Norra Djurgårdsstaden

Hyr 2.500 kvm av CA Fastigheter.

Gekås köper tre 16-våningshus för 735 miljoner

Boris Lennerhov, vd Gekås: ”Vi får en effektiv förvaltningsenhet med 330 hyresrätter i en fin miljö”.

Serneke: Karlatornet försenat till hösten 2022

Höghuset inte klart till Göteborgs 400-årsfirande.

Vasakronan hyr ut 15.000 kvm i nya Sergelhuset

Tillsammans med tidigare uthyrningar är nu hälften av 60.000 kvm uthyrt. En av årets största uthyrningar – och med hög hyra. Se flera bilder.

Porträtt

”Det kan leda till en krasch för dem”

Analytisk. Han valde fastighetsmarknaden framför en it-bransch i startgroparna och han har varit involverad i Sveriges största fastighetstransaktion. Men det är framför allt på Skandia Fastigheter som Åke Pettersson har gjort avtryck. Möt bolagets nya vd.

Klassiskt hotell i Stockholm sålt efter kort innehav

Affär som ägt rum under FV:s radar under sommaren.

Drar tillbaka säljplan för del av landmärke i Stockholm

12.000 kvm nyutvecklade lokaler. Ligger i det hetaste utvecklingsområdet i Stockholm.

Japanska Muji öppnar sin största butik i Europa i city

Butiken i centrala Stockholm kommer bli kedjans största i Europa.

Wihlborgs säljer landmärke

Avyttrar för 720 miljoner kronor.

Tillbaka till förstasidan