SKH kan lämna 26.000 kvm – söker nytt

Stockholms konstnärliga högskola (SKH) finns på fyra geografiska platser på Östermalm i Stockholm, i totalt sex fastigheter. Totalt hyr man idag cirka 26.000 kvm lokaler från Vasakronan och Akademiska Hus. Nu är SKH på jakt efter nya lokaler.

– Vi vill samlokalisera verksamheten och skapa ett campus. Det är inte särskilt effektivt att ha verksamhet på fyra olika platser, säger Åsa Johansson, bitr. fastighetschef och projektledare på Stockholms konstnärliga högskola, till Fastighetsvärlden.

Målsättningen är att ha samlokaliserat de olika verksamheterna senast 2026 när det sista hyreskontraktet går ut, men gärna flytta några av verksamheterna tidigare, efter 2023.

Hur stora lokaler Stockholms konstnärliga högskola behöver i framtiden är inte klart ännu. White har nyligen fått i uppdrag att göra en behovsanalys.

– Vi är i behov av speciella lokaler på många sätt. Vi har teatrar, biosalonger, filmstudios, verkstäder, cirkushall med upp till elva meters takhöjd och dansstudios plus en massa annat speciellt, säger Åsa Johansson.

Hon berättar för Fastighetsvärlden att en av tankarna är att det nya campus ska finnas i en miljö där det finns ett nöjes- och kulturutbud så att de aktuella lokalerna även kan användas av andra parter än högskolan. Slakthusområdet finns på SKH:s önskelista, även om man ännu inte gjort någon djupare analys. Fokus är på att verksamheterna ska finnas inom Stockholm stad. Grannkommunerna är i nuläget inte särskilt aktuella.

Stockholms konstnärliga högskolas sex hyresavtal ser ut som följande och summerar 61,4 miljoner kronor i årshyra (motsvarar en fjärdedel av högskolans kostnader):

  • Garnisonen på Linnégatan 87 som ägs av Vasakronan. Där finns SKH:s ledning, gemensamma förvaltning och forskningscentrum i en förhyrning på 2.000 kvm. Det hyresavtalet har nu sagts upp. Där lämnar SKH i mars 2020 för att istället öka något i en av de andra fem förhyrningarna.
  • Tre Vapen 7 på Valhallavägen 189 som ägs av Akademiska Hus, men som Fastighetsvärlden berättat är till salu, läs mer här. Specialbyggd för den verksamhet som finns där idag. SKH hyr 9.000 kvm, vilket är merparten av lokalerna. Här hyr nu SKH ytterligare 740 kvm för sin ledning på ett sexårigt hyresavtal.
  • Tre Vapen 2 på Valhallavägen 193 som ägs av Vasakronan. SKH hyr här 4.500 kvm i lokaler som är ganska avpassade för SKH:s verksamheter.
  • Brinellvägen 58 på KTH-området. Ägs av Akademiska hus och här är förhyrningen på 6.000 kvm. Här finns Dans- och cirkushögskolan.
  • Brinellvägen 34–36 på KTH-området.  Samma fastighetsägare och här hyr SKH 2.000 kvm. Här finns bland annat en cirkushall som erbjuder en takhöjd om elva meter.
  • Teknikringen 35 på KTH-området. Förhyrningen är på 2.700 kvm

Det kan bli fler vakanser på Östermalm/Gärdet framöver. Fastighetsvärlden har tidigare berättat att Sida ska flytta till Botkyrka enligt ett regeringsbeslut (läs mer här), Försvarsmaktens högkvarter utvärderar en flytt till Barkarby (läs mer här) och SCB ska flytta till Solna strand (läs mer här).

De tre förhyrningarna plus SKH summerar totalt cirka 110.000 kvm lokaler, enligt Fastighetsvärldens summering.

Stockholms konstnärliga högskola (SKH) utbildar och forskar inom cirkus, dans, film, media, opera och scenkonst. Stockholms konstnärliga högskola (SKH) är en statlig högskola bildad 2014 genom en sammanslagning av Dans- och cirkushögskolan, Operahögskolan i Stockholm och Stockholms dramatiska högskola.

Här finns SKS:s förhyrningar i nuläget.
Entrén på Linnégatan 87.

Fler Nyheter från förstasidan

Hyr ut 5.000 kvm i före detta hotellbyggnad i Bromma

Efter förvärvet 2011: ”Fastigheten har inte använts till sin fulla potential”.

Planerad storförsäljning i Göteborg avbryts

”Vi fortsätter vårt uppdrag att vårda och utveckla de aktuella husen.”

Atlasmuren köper från Genesta

Fastighet i Solna byter ägare efter tre år.

Bildextra: Här är Stordalens nya kontor i Arenastaden

FV har besökt navet för Stordalens svenska hotellimperium.

Rutger Arnhult in bakom Vernums ”Ikeatänk”

Vision att bli ett av Sveriges ledande bolag.

Tar in 1,5 miljard till ny fond

Investerar i flera fastighetssektorer i Norden.

NCC startar nya Nova om 10.000 kvm vid Järva krog

Har haft bra flyt i uthyrningsarbetet. Nu är det dags för tredje projektet i området. Kommer att ha tripplat totalytan.

Arlandastad lyfte med 20 procent men föll tillbaka

Se bilder och en film från noteringsceremonin.

Säljer sista huset på ön

Lokalt bolag gör sitt största förvärv när börsjätten säljer.

Säljer allt för 437 mkr

Läs om fyra cityfastigheterna som ingår i transaktionen.

Logistikjättar utvecklar för 284 mkr norr om Stockholm

Internationell duo ser stor potential i området.

SHH i udda förvärv – köper nyproducerat

Läs om bolaget strategi för att bygga upp en egen förvaltningsportfölj. Siktar på 2 miljarder på två år.

Säljer för 435 mkr

Bostadsprojekt i Enköping ovanpå dagligvarubutik.

Förvärvar av Bonnier-koncernen för kvarts miljard

28.700 kvm industri- och kontorsfastigheter i sex svenska städer.

Tillbaka till förstasidan