SKH kan lämna 26.000 kvm – söker nytt

Stockholms konstnärliga högskola (SKH) finns på fyra geografiska platser på Östermalm i Stockholm, i totalt sex fastigheter. Totalt hyr man idag cirka 26.000 kvm lokaler från Vasakronan och Akademiska Hus. Nu är SKH på jakt efter nya lokaler.

– Vi vill samlokalisera verksamheten och skapa ett campus. Det är inte särskilt effektivt att ha verksamhet på fyra olika platser, säger Åsa Johansson, bitr. fastighetschef och projektledare på Stockholms konstnärliga högskola, till Fastighetsvärlden.

Målsättningen är att ha samlokaliserat de olika verksamheterna senast 2026 när det sista hyreskontraktet går ut, men gärna flytta några av verksamheterna tidigare, efter 2023.

Hur stora lokaler Stockholms konstnärliga högskola behöver i framtiden är inte klart ännu. White har nyligen fått i uppdrag att göra en behovsanalys.

– Vi är i behov av speciella lokaler på många sätt. Vi har teatrar, biosalonger, filmstudios, verkstäder, cirkushall med upp till elva meters takhöjd och dansstudios plus en massa annat speciellt, säger Åsa Johansson.

Hon berättar för Fastighetsvärlden att en av tankarna är att det nya campus ska finnas i en miljö där det finns ett nöjes- och kulturutbud så att de aktuella lokalerna även kan användas av andra parter än högskolan. Slakthusområdet finns på SKH:s önskelista, även om man ännu inte gjort någon djupare analys. Fokus är på att verksamheterna ska finnas inom Stockholm stad. Grannkommunerna är i nuläget inte särskilt aktuella.

Stockholms konstnärliga högskolas sex hyresavtal ser ut som följande och summerar 61,4 miljoner kronor i årshyra (motsvarar en fjärdedel av högskolans kostnader):

  • Garnisonen på Linnégatan 87 som ägs av Vasakronan. Där finns SKH:s ledning, gemensamma förvaltning och forskningscentrum i en förhyrning på 2.000 kvm. Det hyresavtalet har nu sagts upp. Där lämnar SKH i mars 2020 för att istället öka något i en av de andra fem förhyrningarna.
  • Tre Vapen 7 på Valhallavägen 189 som ägs av Akademiska Hus, men som Fastighetsvärlden berättat är till salu, läs mer här. Specialbyggd för den verksamhet som finns där idag. SKH hyr 9.000 kvm, vilket är merparten av lokalerna. Här hyr nu SKH ytterligare 740 kvm för sin ledning på ett sexårigt hyresavtal.
  • Tre Vapen 2 på Valhallavägen 193 som ägs av Vasakronan. SKH hyr här 4.500 kvm i lokaler som är ganska avpassade för SKH:s verksamheter.
  • Brinellvägen 58 på KTH-området. Ägs av Akademiska hus och här är förhyrningen på 6.000 kvm. Här finns Dans- och cirkushögskolan.
  • Brinellvägen 34–36 på KTH-området.  Samma fastighetsägare och här hyr SKH 2.000 kvm. Här finns bland annat en cirkushall som erbjuder en takhöjd om elva meter.
  • Teknikringen 35 på KTH-området. Förhyrningen är på 2.700 kvm

Det kan bli fler vakanser på Östermalm/Gärdet framöver. Fastighetsvärlden har tidigare berättat att Sida ska flytta till Botkyrka enligt ett regeringsbeslut (läs mer här), Försvarsmaktens högkvarter utvärderar en flytt till Barkarby (läs mer här) och SCB ska flytta till Solna strand (läs mer här).

De tre förhyrningarna plus SKH summerar totalt cirka 110.000 kvm lokaler, enligt Fastighetsvärldens summering.

Stockholms konstnärliga högskola (SKH) utbildar och forskar inom cirkus, dans, film, media, opera och scenkonst. Stockholms konstnärliga högskola (SKH) är en statlig högskola bildad 2014 genom en sammanslagning av Dans- och cirkushögskolan, Operahögskolan i Stockholm och Stockholms dramatiska högskola.

Här finns SKS:s förhyrningar i nuläget.
Entrén på Linnégatan 87.

Fler Nyheter från förstasidan

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

CLS säljer för en halv miljard

Läs om ägarbilden i det ”svenska” bolaget.

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Fv berättar vilka fyra fastighetsbolag som drabbas av beslutet.

SBB sålt allt i Stenhus

SBB har avyttrat sitt aktieinnehav i noterade Stenhus Fastigheter.

Storbolag faller tungt

Tufft för flera av de allra största fastighetsbolagen på börsen under tisdagen.

Domstol fäller Skanskas nya hotell

Tvingas börja om på ruta ett.

Akelius har miljardköpt – för 4,04 procent

Bolagets belåningsgrad är 9 procent.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Jacob Karlssons känga till aktieanalytiker

K-Fastigheters vd om framtiden och bolagets mål.

Titania säljer ”hemligt” lyxprojekt i Kalifornien

Vd:n ”Det har varit otroligt kul och lärorikt att göra projektet men det är inget vi kommer att göra om”.

Elias Georgiadis, vd vid Stenhus Fastigheter.

Stenhus har sikte på ytterligare uppköp

Efter att ha tuggat i sig flera noterade bolag har Stenhus nu funnit ytterligare ett bolag som man går in tungt i, kanske för ett kommande uppköp.

Aktien som drabbade SBB:s resultat stenhårt

Det har pratats en hel del om värdet på JM-posten hos SBB. Men det var ett annat innehav som påverkade halvårsresultatet negativt med över en miljard.

Tillbaka till förstasidan