I år delar Fastighetsvärlden ut priset Hugin & Munin för 23:e gången. Illustration: Robert Hilmersson

Castellum återerövrar guldet med helt nya meriter

Castellum klättrar upp i topp i Fastighetsvärldens årliga ranking av fastighetsbolagens ekonomiska informationsgivning. ”Det ligger mycket hårt arbete bakom”, säger Ulrika Danielsson, CFO på Castellum, till FV.

Hugin & Munin

Det här är det 23:året som Fastighetsvärlden delar ut Hugin & Munin-priset. Vi har genomfört tävlingen i olika skepnader. Initialt handlade det enbart om årsredovisningarna, nu granskar vi all ekonomisk information från fastighetsbolagen.

Men varför kallar vi det då Hugin & Munin? Jo, vi anknyter till gammal nordisk folktro. Enligt den sände asaguden Odin i gryningen ut sina korpar Hugin och Munin för att samla information. När de kom tillbaka viskade de alla nyheter i hans öra. De båda korparna är således symboler för goda budbärare.

Tydlig och relevant information fortsätter att vara betydelsefullt i många sammanhang och med tävlingen vill vi uppmuntra alla som tar den här uppgiften på allvar och levererar på toppen av sin förmåga.

Willy Wredenmark
chefredaktör

Tidigare vinnare

2019
1. Atrium Ljungberg
2. Castellum
3. Vasakronan

2018
1. Atrium Ljungberg
2. Castellum
3. Klövern

2017
1. Klövern
2. Atrium Ljungberg
3. Castellum

Visa faktaruta

Castellum är tillbaka som totalsegrare i Fastighetsvärldens årliga ranking av fastighetsbolagens ekonomiska informationsgivning.

Tidigare, när endast årsredovisningarna granskades, hamnade bolaget flera gånger i toppen. Dess styrka har alltid varit mycket gedigna sifferserier med statistik från sitt bestånd, dessutom ofta i långa tidsserier. Årsredovisningen hade samma upplägg i nära 20 år men började förändras för 6-7 år sedan och har med några års förbättringsarbete nu åter fått en tydlig form.

Den här gången är det inte årsredovisningen som hamnar i topp, den är mycket bra men har drabbats lite av ”elefantiasis” med sina drygt 240 sidor. Men bolaget har höga poäng i de flesta kategorier vi bedömer, och det resulterar till slut i att det blir totalvinnare.

– Det är jätteroligt att toppa denna ranking och det ligger mycket hårt jobb bakom den ekonomiska informationsgivningen, säger Ulrika Danielsson, CFO på Castellum.

Danielsson fortsätter:

– Det är ett teamarbete som börjar långt ute i organisationen, siffror som analyseras, sorteras och slutligen paketeras på olika sätt på webben och i årsredovisningen bland annat. Vi har en ambition att vara så transparenta och relevanta som möjligt och det känns roligt att få detta kvitto på att vi lyckats. Med det sagt, ständig förbättring och utveckling är viktigt och det finns väldigt många duktiga kollegor i branschen som vi kan inspireras av när vi riktar vårt strålkastarljus framåt, vilket inte minst denna ranking visar.

Klövern tvåa
Med ganska små medel har Klövern använt sig av tidigare material, men med förändrad design och sovring i materialet lyft årsredovisningen. Vissa avsnitt har dessutom förstärkts, och bolaget erhåller flera förstaplatser i de olika kategorierna. Vi tycker att deras separata hållbarhetsredovisning är mycket bra och allt läggs dessutom inte in i årsredovisningen, vilket är en välgärning. Det finns på annan plats, och väl paketerat. Däremot har Klövern tappat poäng för webb och sociala medier, men är just nu inne i en uppdatering av sin webbplats.

Atrium Ljungberg trea
Förra årets vinnare, Atrium Ljungberg, tappar en poäng men två platser. Det är egentligen starkt gjort eftersom man gjort en betydande förändring av designen av årsredovisningen, något som alltid oroar juryn. Bolaget fortsätter att toppa när det gäller beskrivningen av sina projekt och projektmöjligheter och de återfinns även på pallplats i andra kategorier.

Största besvikelsen
Vi har fler nykomlingar än någonsin med denna gång och där brukar det ofta vara lite si och så. De har inte hunnit få allt riktigt på plats men den här gången gör flera av dem gör riktigt bra ifrån sig. Det bolag som verkligen är en besvikelse, vad gäller årsredovisningen, är Bonava. Bolagets information mot investerarmarknaden är fortfarande av god klass. Men just när det gäller årsredovisningen så lyfter de ut en stor del av ”framvagnen”, det vill säga delen före den mer formella delen av årsredovisningen. Märkligt, och det straffar sig direkt vid vår granskning.

Läs hela listan i Fastighetsvärlden #04/2020

Fler Nyheter från förstasidan

Batljans superlycka

Men ännu återstår mer än hälften…

Estea optimistiskt när synen är tudelad

Blivit en betydande aktör inom samhällsfastigheter.

Bilder: Nu flyttar centrala Kiruna

Invigningsfest i tre dagar.

Klart: Här är Biljana Pehrssons nya vd-jobb

Stor FV-intervju. √ Alla erbjudanden. √ Hög målsättning. √ Kommenterar Arnhult/Castellum. √ ”Bär med mig det resten av livet”.

KlaraBo hyr ut till polisen

Hyresvärdet uppgår till cirka 4,4 mkr.

Ny tokrusning på börsen efter nya siffror

Se vilka bolag som stack iväg mest på de positiva nyheterna från andra sidan Atlanten under onsdagen.

Han får höjdarjobb hos Serneke

Bakgrund hos Hufvudstaden, Skanska och Svenska Hus.

AL tecknar avtal om 63.000 kvm i Hagastaden

Fem exploateringsavtal klara. Redo för total investering på 5 miljarder kronor. Har redan 80.000 kvm lokaler i området.

Högtryck på hotellen – men prisökningar kan slå tillbaka

Rejält lyft för Stockholm jämfört med 2019, men andra ännu bättre.

Glädjerus på börsen – ett bolag upp hela 11 procent

En riktigt positiv handelsdag på börsen under måndagen. Flera fastighetsaktier nästan rusat uppåt.

Nu är Karlatornet snart högst i Sverige

På väg att peta Turning torso från tronen.

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

Tillbaka till förstasidan