I år delar Fastighetsvärlden ut priset Hugin & Munin för 23:e gången. Illustration: Robert Hilmersson

Castellum återerövrar guldet med helt nya meriter

Castellum klättrar upp i topp i Fastighetsvärldens årliga ranking av fastighetsbolagens ekonomiska informationsgivning. ”Det ligger mycket hårt arbete bakom”, säger Ulrika Danielsson, CFO på Castellum, till FV.

Hugin & Munin

Det här är det 23:året som Fastighetsvärlden delar ut Hugin & Munin-priset. Vi har genomfört tävlingen i olika skepnader. Initialt handlade det enbart om årsredovisningarna, nu granskar vi all ekonomisk information från fastighetsbolagen.

Men varför kallar vi det då Hugin & Munin? Jo, vi anknyter till gammal nordisk folktro. Enligt den sände asaguden Odin i gryningen ut sina korpar Hugin och Munin för att samla information. När de kom tillbaka viskade de alla nyheter i hans öra. De båda korparna är således symboler för goda budbärare.

Tydlig och relevant information fortsätter att vara betydelsefullt i många sammanhang och med tävlingen vill vi uppmuntra alla som tar den här uppgiften på allvar och levererar på toppen av sin förmåga.

Willy Wredenmark
chefredaktör

Tidigare vinnare

2019
1. Atrium Ljungberg
2. Castellum
3. Vasakronan

2018
1. Atrium Ljungberg
2. Castellum
3. Klövern

2017
1. Klövern
2. Atrium Ljungberg
3. Castellum

Visa faktaruta

Castellum är tillbaka som totalsegrare i Fastighetsvärldens årliga ranking av fastighetsbolagens ekonomiska informationsgivning.

Tidigare, när endast årsredovisningarna granskades, hamnade bolaget flera gånger i toppen. Dess styrka har alltid varit mycket gedigna sifferserier med statistik från sitt bestånd, dessutom ofta i långa tidsserier. Årsredovisningen hade samma upplägg i nära 20 år men började förändras för 6-7 år sedan och har med några års förbättringsarbete nu åter fått en tydlig form.

Den här gången är det inte årsredovisningen som hamnar i topp, den är mycket bra men har drabbats lite av ”elefantiasis” med sina drygt 240 sidor. Men bolaget har höga poäng i de flesta kategorier vi bedömer, och det resulterar till slut i att det blir totalvinnare.

– Det är jätteroligt att toppa denna ranking och det ligger mycket hårt jobb bakom den ekonomiska informationsgivningen, säger Ulrika Danielsson, CFO på Castellum.

Danielsson fortsätter:

– Det är ett teamarbete som börjar långt ute i organisationen, siffror som analyseras, sorteras och slutligen paketeras på olika sätt på webben och i årsredovisningen bland annat. Vi har en ambition att vara så transparenta och relevanta som möjligt och det känns roligt att få detta kvitto på att vi lyckats. Med det sagt, ständig förbättring och utveckling är viktigt och det finns väldigt många duktiga kollegor i branschen som vi kan inspireras av när vi riktar vårt strålkastarljus framåt, vilket inte minst denna ranking visar.

Klövern tvåa
Med ganska små medel har Klövern använt sig av tidigare material, men med förändrad design och sovring i materialet lyft årsredovisningen. Vissa avsnitt har dessutom förstärkts, och bolaget erhåller flera förstaplatser i de olika kategorierna. Vi tycker att deras separata hållbarhetsredovisning är mycket bra och allt läggs dessutom inte in i årsredovisningen, vilket är en välgärning. Det finns på annan plats, och väl paketerat. Däremot har Klövern tappat poäng för webb och sociala medier, men är just nu inne i en uppdatering av sin webbplats.

Atrium Ljungberg trea
Förra årets vinnare, Atrium Ljungberg, tappar en poäng men två platser. Det är egentligen starkt gjort eftersom man gjort en betydande förändring av designen av årsredovisningen, något som alltid oroar juryn. Bolaget fortsätter att toppa när det gäller beskrivningen av sina projekt och projektmöjligheter och de återfinns även på pallplats i andra kategorier.

Största besvikelsen
Vi har fler nykomlingar än någonsin med denna gång och där brukar det ofta vara lite si och så. De har inte hunnit få allt riktigt på plats men den här gången gör flera av dem gör riktigt bra ifrån sig. Det bolag som verkligen är en besvikelse, vad gäller årsredovisningen, är Bonava. Bolagets information mot investerarmarknaden är fortfarande av god klass. Men just när det gäller årsredovisningen så lyfter de ut en stor del av ”framvagnen”, det vill säga delen före den mer formella delen av årsredovisningen. Märkligt, och det straffar sig direkt vid vår granskning.

Läs hela listan i Fastighetsvärlden #04/2020

Fler Nyheter från förstasidan

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Bostadsbolag bäst i CFI:s kontorstävling

Läs topplistorna och även Ivo Stopners kommentar. När det gäller köpcentrum petas den eviga ettan ner från tronen.

AL går vidare i heta området

10.000 kvm mitt i nya stadsdelen.

SBB säljer 36 fastigheter till nykomling

Avyttrar för 10 procent över anskaffningskostnad.

Börskandidat köper i syd för halv miljard

31.000 kvm ingår.

Oscar köper åter landmärke – och säljer vidare

Miljardaffär inom tullarna i Stockholm.

Slår till och förvärvar 26.000 kvm bostäder i Göteborg

383 hyreslägenheter ingår.

Smällen: H&M lämnar stor flaggskeppsbutik

Andra stora hyresgästen som lämnar fastigheten under 2021. Läs om Vasakronans plan för fastigheten.

Dan Törnsten utses till ny vd i Mofast

Finansmannen Christer Gardell är tredje största ägare i bolaget.

Internationell jätte letar affärer i Sverige

”Vill använda kapital i stor skala”.

Affär för 136 mkr på Söder

Fortsatt högt affärstempo i stadsdelen. FV berättar om senaste affären.

Tar över AL:s projekt

Ska byggas bredvid landmärke.

Tillbaka till förstasidan