Åter deppiga siffror för handeln i city

Sedan 2015 har City tappat till externhandeln i Storstockholm. Denna trend fortsatte även under det första kvartalet 2019. Resultatet blev för City, på en överlag stark marknad, plus 3 procent. Detta var sämre än klädförsäljningen i riket och riket som helhet, externhandeln och malmarna. För galleriorna och varuhusen i City gick det sämre – minus 6 procent.

Externhandeln i Storstockholm ökade i omsättning och hade en betydligt starkare utveckling jämfört med första kvartalet 2018. Resultatet för det inledande kvartalet 2019 blev plus 13 procent (kvartal 1 2018 tappade externhandeln 4 procent). Den successiva avmattningen som har pågått ett par år har därmed brutits.

Riket kläder ökade sin omsättning under första kvartalet 2019 med 9 procent, vilket var 6 procentenheter bättre än utvecklingen för City, som domineras av beklädnadshandel.

Utvecklingen på malmarna, som år från år sedan 2015 har uppvisat en positiv men allt svagare utveckling, vände och omsättningen ökade med 7 procent under det första kvartalet 2019, vilket var betydligt bättre än City.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat att Fastighetsägarna i city tror på en positiv utveckling när byggnationerna runt Hamngatan och Sergels torg är klara. Merparten av gatuarbetena är klara. AMF Fastigheter har snart färdigställt handelsdelen av Gallerian längs Hamngatan och Hufvudstaden är igång med lyftet av NK liksom Vasakronan med Sergelhuset. Dock kommer city åter störas av byggnation när stora delar av Kungsgatan ska grävas upp, läs mer här.

Graf: City i Samverkan.

Fler Nyheter från förstasidan

Lista: Så många åker bolagen till Almedalsveckan

I många fall något färre deltagare. Ett stort bolag nobbar helt.

SBB rusade – steg med 18%

Uppåt på börsen under torsdagen.

Randviken säljer för 490 mkr

23.000 kvm och hyresintäkter på 26,4 mkr/år.

SBB ökar säljtakten – avyttrar för hela 860 mkr

Avyttrar fyra fastigheter till två aktörer,

Hon blir ny vd för 67-miljarderbolag

Välkänd person blir vd för bolag med 28.000 bostäder.

Vill stoppa kriminella i fastighetsbanschen

Affärer ska kunna stoppas. Morgan Johansson: ”Den svenska fastighets­marknaden kan enkelt utnyttjas av den organiserade brottsligheten”.

Realplay

Online på väg att möta offline

Den vanliga butikshandeln upplever något av ett uppsving just nu. E-handeln kommer dock mer än dubblas fram till 2030 tror experter. Men ska det ske genom hemleveranser, ombud, boxar eller olika hybridformer?

Hoppar av skolköp från Sisab

”Försvårar för planeringen av finansieringen”.

Nye Åhlénsägaren: ”Dags att tänka över hyresnivåerna”

Åhléns nya storägare Ayad Al Saffar i FV-intervju om expansionsplaner, vägen till framgång, hyresnivåer och om sen på att äga fastigheter.

Wonna I de Jong förvärvar stort på Östermalm

Miljardaffär med stor fastighet.

Miljardköper igen efter nya hotläget – Balderbolag säljer

Har ägt sedan 2014. Fastighetsvärdet upp 167 procent på åtta år.

Klassiska Gondolen byter ägare

Renoveras och öppnar på nytt nästa år. Lallerstedt lämnar. Klart med ny aktör.

Beskedet: Grönan byggs ut

Ökar nöjesparkens yta med 20 procent.

Köper 10.000 kvm i Helsingborg

Fastighet som ligger i Väla.

Tillbaka till förstasidan