Akademiska Hus investerar 820 mkr i Lund

Akademiska Hus investerar cirka 820 miljoner kronor i en ny byggnad vid Lunds universitet. Byggprojektet är en av de största satsningar som universitetet och Akademiska Hus någonsin gjort tillsammans.

Det nya Forum Medicum omfattar cirka 16 000 kvadratmeter och är en till- och ombyggnad av Biomedicinskt centrum (BMC) vid Sölvegatan i Lund. Syftet med den nya byggnaden är att tillgodose Medicinska fakultetens behov av moderna lokaler för utbildning, forskning och kontor och att ta till vara värdefulla möjligheter till nya samarbetsformer mellan fakultetens utbildningar i medicin, hälsa och vård. Forum Medicum kommer också att bidra till en önskad förtätning av stadsmiljön längs Sölvegatan och till utvecklingen av det så kallade Kunskapsstråket i Lund.

– Forum Medicum är ett mycket spännande projekt på flera sätt. Genom den nya byggnaden skapas ett sammanhållet medicinskt och hälsovetenskapligt kunskapscentrum som möter framtidens behov av flexibla, aktivitetsbaserade miljöer för forskning och utbildning. Samtidigt gör vi hela bebyggelsen och platsen vid Sölvegatan öppnare och mer inbjudande för alla Lundabor, säger Åsa Henninge, marknadsområdesdirektör vid Akademiska Hus.

Ombyggnadsdelen omfattar tre huskroppar och innehåller en av de större utmaningarna i projektet – en tilldockning till det befintliga BMC-komplexet samt en påbyggnad.Tillbyggnaden kommer att ha publika utrymmen i bottenplan och fem våningar för undervisning och kontor samt en mindre, indragen takvåning. Med café eller restaurang och entréer i olika riktningar skapas en välkomnande miljö för de som ska på föreläsning, till sin arbetsplats eller bara är sugna på en kaffe. I planeringsarbetet har stort fokus lagts på flexibilitet för kontors- och undervisningslokaler så att de enkelt ska kunna nyttjas och förändras utifrån lärosätets olika behov.

– Det är mycket glädjande att bygget av Forum Medicum äntligen kan påbörjas. Det här innebär att vår vision om ett hus där de medicinska och hälsovetenskapliga verksamheterna förenas blir verklighet. Vi stärker härmed även den hälsovetenskapliga forskningen som får tillgång till toppmoderna lokaler i Forum Medicum, säger Erik Renström, dekan vid Medicinska fakulteten.

Forum Medicum har ritats av Henning Larsen Architects som 2015 utsågs till vinnare i ett parallellt skissuppdrag. Byggstart för projektet är planerad till maj 2020 och inflyttningen till försommaren 2023.

Fler Nyheter från förstasidan

Snabb affär nära Östermalmstorg

Från start till full betalning tog processen endast 15 dagar.

Vill sälja klassisk arena

FV berättar om fastighetsägandet runt om i landet.

Köparens 7:e och 8:e köpcentrum

Proppen ur. FV summerar att 15 välkända anläggningar bytt ägare sedan 2020.

Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

JM säljer för 676 miljoner

Plötsligt en stor bostadsaffär. FV berättar om köparen.

Bostäder i clinch med stigande räntor

De ”säkra” intäkterna räcker inte för att försvara aktiekurserna.

Rik privatfamilj vill köpa – redo förvärva för miljarder

Letar efter volymer om minst 1.000 lägenheter. Berättar för FV.

Fyllt upp nyinköpt miljardförvärv i city

Fastigheten mitt i centrala Stockholm är nu fullt uthyrd.

Klart med ny vd i Castellum

Han ska leda bolaget genom den problemfyllda tiden. ”Jag tackar för förtroendet”.

Sur bankrapport: Priser ska ner 15 procent

Ny rapport belyser bland annat kommersiella fastigheter.

Trianon har fyllt vågade fyndköpet Entré

Säljaren gjorde dunderförlust och avyttrade med stora vakanser.

Tappar attraktiv byggrätt för 13.000 kvm kontor

FV berättar vad som ligger bakom.

Storbolag vill banta bort hela 4.500 kvm

Ytterligare en stor hyresgäst vill minska sin kontorsyta.

Nytt avsnitt: Podcasten om bankkrisens påverkan

Fjärde avsnittet ute nu. Om bland annat bankkrisen, kontorshyresmarknaden och Fastpartners omsvängning.

Tillbaka till förstasidan