Akademiska Hus investerar 820 mkr i Lund

Akademiska Hus investerar cirka 820 miljoner kronor i en ny byggnad vid Lunds universitet. Byggprojektet är en av de största satsningar som universitetet och Akademiska Hus någonsin gjort tillsammans.

Det nya Forum Medicum omfattar cirka 16 000 kvadratmeter och är en till- och ombyggnad av Biomedicinskt centrum (BMC) vid Sölvegatan i Lund. Syftet med den nya byggnaden är att tillgodose Medicinska fakultetens behov av moderna lokaler för utbildning, forskning och kontor och att ta till vara värdefulla möjligheter till nya samarbetsformer mellan fakultetens utbildningar i medicin, hälsa och vård. Forum Medicum kommer också att bidra till en önskad förtätning av stadsmiljön längs Sölvegatan och till utvecklingen av det så kallade Kunskapsstråket i Lund.

– Forum Medicum är ett mycket spännande projekt på flera sätt. Genom den nya byggnaden skapas ett sammanhållet medicinskt och hälsovetenskapligt kunskapscentrum som möter framtidens behov av flexibla, aktivitetsbaserade miljöer för forskning och utbildning. Samtidigt gör vi hela bebyggelsen och platsen vid Sölvegatan öppnare och mer inbjudande för alla Lundabor, säger Åsa Henninge, marknadsområdesdirektör vid Akademiska Hus.

Ombyggnadsdelen omfattar tre huskroppar och innehåller en av de större utmaningarna i projektet – en tilldockning till det befintliga BMC-komplexet samt en påbyggnad.Tillbyggnaden kommer att ha publika utrymmen i bottenplan och fem våningar för undervisning och kontor samt en mindre, indragen takvåning. Med café eller restaurang och entréer i olika riktningar skapas en välkomnande miljö för de som ska på föreläsning, till sin arbetsplats eller bara är sugna på en kaffe. I planeringsarbetet har stort fokus lagts på flexibilitet för kontors- och undervisningslokaler så att de enkelt ska kunna nyttjas och förändras utifrån lärosätets olika behov.

– Det är mycket glädjande att bygget av Forum Medicum äntligen kan påbörjas. Det här innebär att vår vision om ett hus där de medicinska och hälsovetenskapliga verksamheterna förenas blir verklighet. Vi stärker härmed även den hälsovetenskapliga forskningen som får tillgång till toppmoderna lokaler i Forum Medicum, säger Erik Renström, dekan vid Medicinska fakulteten.

Forum Medicum har ritats av Henning Larsen Architects som 2015 utsågs till vinnare i ett parallellt skissuppdrag. Byggstart för projektet är planerad till maj 2020 och inflyttningen till försommaren 2023.

Missa inte! Samhällsfastigheter

Den 26 oktober är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Samhällsfastigheter. Det äger rum på Hotel Birger Jarl i Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Redo sälja i Gamla stan

Välkänd fastighet från 1600-talet till salu.

”Avkastningskraven för kontor oförändrade”

Colliers släpper ny rapport. ”Vi ser framför oss att transaktionsaktiviteten tar fart mot slutet av året eller början av nästa år.”

Botrygg inför räntegaranti för bostadsrättsköpare

”Medan många av branschens största aktörer låter föreningarna ta räntesmällen…”

Prisrekord att vänta vid affär nära Stureplan

FV avslöjar att en historisk affär i Gyllene Triangeln kan vänta.

Vill sälja stora delar av centrum

Totalt 12.500 kvm lokaler och bostäder ingår i paketet.

Lekander lämnar SBB-toppen

Krister Karlsson tar över uppgiften.

Karlatornet nu högst i Sverige – Turning torso tvåa

FV har besökt höghuset. 80 procent av lägenheterna är sålda. Se nya bilder.

Siktar på premiärköp i Sverige

Vi är just nu i kontakt med mäklare om några större kontorsfastigheter i Stockholm.”

Mats Gabrielsson: ”Litade på Oscar”

Tredje rättegångsdagen avslutad. Mer än 500 miljoner kronor står på spel.

Bilder: Hufvudstadens miljardprojekt i väst

Leif Mannerström berättar anekdoter. Ska bli Göteborgs hjärta.

Snabbväxande Hydda i nytt köp – två stora blir delägare

Det finns en uttalad plan att söka sig till börsen inom några få år.

Köper för en kvarts miljard

Åtta fastigheter om nästan 20.000 kvm lokaler.

Kvartett satsar på 100.000 kvm nytt i Karlstad

Mesta svenska mästarna i SHL-hockey med bakom satsningen.

Oscar Engelbert: ”Vi hade finansieringen klar”

Berättar om de fyra aktörer som fanns redo att ta drömprojektet i mål.

Tillbaka till förstasidan