AH investerar 200 mkr i Campus Ultuna i Uppsala

Akademiska Hus investerar strax över 200 miljoner kronor i en omfattande upprustning av byggnaden Maskrosen på Campus Ultuna i Uppsala. Målet är att med nya attraktiva labb- och kontorsmiljöer locka fler innovativa bolag inom framför allt green tech till området och att stärka Campus Ultunas gröna profil.

Maskrosen är en institutionsbyggnad från 1970-talet som tomställdes i samband med att Institutionen för mark och miljö vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) flyttade till nya lokaler inom campusområdet. Med sitt centrala och naturnära läge på campus är byggnaden i blickfånget för Ultunas besökare – ett läge som dessutom kommer att bli än mer centralt när Uppsala kommuns planer på utökad kapacitetsstark kollektivtrafik förverkligas och som då kommer att knyta ihop Ultuna än mer med staden.

Den strax över 9.000 kvm stora Maskrosen kommer att genomgå en totalrenovering med återbruk i fokus för att omvandlas till en modern miljö med kontor, labb och produktutvecklingsytor. Här kommer också att finnas möjlighet till odlingsrum och förvaring samt att byggnaden utrustas med solceller på taket och smarta tekniska lösningar för en minskad energianvändning. Med sex entréer och en generös bottenvåning kommer det att finnas en stor flexibilitet som möjliggör lokalindelningar för många tänkbara verksamheter. Konceptet bygger på tanken om delningsekonomi med gemensamma mötesytor och funktioner i entréplanet.

– I Maskrosen finns möjlighet att hyra ytor från cirka 500 m2 och uppåt och vi ser redan ett stort intresse. Här skapar vi förutsättningar för bolag inom de gröna näringarna att växa och utvecklas på campus, samtidigt som platsen ger närhet till SLU och den forskning som bedrivs inom lärosätet. Att bygga om en befintlig byggnad är också ett sätt för Akademiska Hus att nyttja vårt befintliga fastighetsbestånd istället för att bygga nytt, något som är a och o om vi ska nå vårt mål om en klimatneutral verksamhet, säger Anna Alsborger, fastighetsdirektör på Akademiska Hus.

Maskrosen blir ett tillskott i Green Innovation Park (GIP) som är en gemensam satsning av Akademiska Hus och SLU i syfte att erbjuda en stimulerande och värdeskapande arena för möten mellan akademi, näringsliv och samhälle. På Campus Ultuna finns idag en stor bredd av företag i olika storlekar, allt från start ups till scale ups och större etablerade företag och branschorganisationer.

Ombyggnaden av Maskrosen planeras att påbörjas i juni 2023 och vara färdigställd i början av 2025.

Fler Nyheter från förstasidan

Chocksänkning av räntan att vänta under 2024

Enligt prissättningen på räntemarknaden väntas en chocksänkning av styrräntan 2024 och Europeiska centralbanken väntas ta täten.

Joachim Kuylenstierna lämnar vd-jobbet

Efter granskning: Inga oegentligheter i Fastator. ”För bolagets bästa avgår jag.”

Vann budkamp om hett hotell – premiärköp i Sverige

Rekordstort intresse för fastighet i centrala Stockholm.

Niam slår till med miljardköp i centrala Stockholm

Förvärvar kontorsfastighet. Chockbesked för säljaren.

Nrep anställer sex nya medarbetare

Rekryterat från bland andra Vasakronan, Heimstaden och Unibail Rodamco Westfield.

Förvärvar mitt på Södermalm

Del av rekordaffär som skakade om branschen.

Bilder: Så blir projekt om hela 4 miljarder

Satsar i Stockholms stad. Planerar för 580 bostäder, kontor och hotell. Läs även om ambitionen för 27:e våningen!

Åhléns öppnar nytt i Stockholm – igen

2.500 kvm nytt varuhus. Blir andra öppningen under 2024.

Costco köper i skånskt handelsmecka

Förvärvar projekt om hela 17.000 kvm. Andra etableringen i Sverige.

Ny restaurang utmanar Gondolens vy

Svenska Brasserier fortsätter sin expansion på Södermalm.

Castellum hyr ut hela 4.500 kvm

Option på ett sjätte våningsplan. Fyller upp efter Länsstyrelsen.

Hon tar över som chef över 54 miljarder i city

Blir ansvarig för Vasakronans mest värdefulla bestånd.

Pictet flexar musklerna

Förvärvar ny logistik om nästan 20.000 kvm lokaler.

Tänkt SBB-affär till papperskorgen

Har gått i mål med åtta kommunaffärer, men lyckas inte överallt.

Tillbaka till förstasidan