A House storsatsar – öppnar på fem nya ställen

I februari 2024 öppnar A house coworking i Börshuset hos Atrium Ljungberg i Slakthusområdet, på en yta om 3.000 kvm. Men det är inte den enda satsningen framöver – fram till 2026 ska A house öppna ytterligare fyra anläggningar. I Katarinahuset vid Slussen öppnar bolaget på en yta om hela 5.000 kvm om ett år. Totalt summerar lokalerna, gamla som nya, minst 17.000 kvm

Annons

Anläggningen i Börshuset är den första tillsammans med Atrium Ljungberg sedan bolaget köpte 50 procent av aktierna från A house våren 2023. Till en början kommer A house husera i bottenvåningen och andra våningen, vilket tillsammans har en yta om 1.818 kvadratmeter. När även källare och vind har renoverats handlar det om en yta om knappt 3.000 kvm.

Huset kommer att utvecklas tillsammans med hyresgäster, ett sätt de har tillämpat på A house Ark, tidigare Arkitektskolan.

– Vår erfarenhet är att man använder det man är med och skapar, säger Johan Almquist, vd för A house till FV.

A house är nischade mot vissa typer av kreativa verksamheter och det blir ingen förändring i Slakthusområdet. Där blir det främst en stor satsning på mat och dryck, men även musik och design.

– Det är ju ganska naturligt med tanke på att det har funnits mat i området i över hundra år. Det sitter många matföretag där, många restauranger och Restaurangakademin.

I somras öppnade den hyllade restaurangen Solen, med Adam och Albin, i AL:s lokaler, tätt följt av Hosoi och Afrika Sthlm. Sedan tidigare finns också bland annat Stockholm Roast.

– Musik är också självklart. De flesta av Stockholms musikscener finns ju där med Tele2Arena, Globen och Fållan. Jag tror att en hel del av Stockholms musikbransch kommer att hamna där. Det är egentligen konstigt att ett sådant område inte har funnits i Stockholm. Alla andra stora världsstäder har ju ofta använt Meat Packing Districts eller liknande fabriksområden för att bygga creative communitys. Jag tror att Stockholm behöver det här området, en smältdegel med den här typen av kreativa verksamheter.

Med A house’s satsning i området startar fasen av daglivet, menar Johan Almquist, efter att Atrium Ljungberg har varit duktiga på att bygga nattliv.

Först ut som hyresgäst i Börshuset är Bocuse d’Or Team Sweden som ska bygga ett träningskök i källarlokalen, där det tidigare har legat en restaurang. Investeringen är stor med sponsorer och partners inblandade vilket gör att det är en långsiktig hyresgäst.

– De bygger ett identiskt kök så att man kan träna på samma villkor som man gör i EM och VM. Vi kommer förmodligen ha en massa samarbeten med dem och göra roliga saker framöver i området.

Förutom den klara hyresgästen finns det flera som är intresserade och där A house befinner sig i en process som man ännu inte kan berätta om.

Börshuset i Slakthusområdet genomgår nu renovering inför A house inflytt i februari nästa år.

Bolagets första anläggning finns i gamla Arkitektskolan på Östermalm – A house Ark, där nischen är mot musik, mat, mode och media. Att vara nischade mot kreativa verksamheter är något som grundarna av A house bestämde när bolaget grundades för sju år sedan. Johan Almquist har en bakgrund som teaterproducent; han har bland annat satt upp I manegen med Glenn Killing. Han arbetade fram till sommaren 2023 på Ulveus och Jonssons Pop House när han klev in som vd för A house. Han var dock med och grundade coworkingbolaget, är delägare och har suttit som styrelseordförande fram till att han tog över vd-tjänsten. F

Richard Hammarskiöld är kreativ chef och har en bakgrund från kommunikation- och reklamvärlden, men är också fotograf. Och Zara Larsson som är CFO och COO, har en bakgrund från restaurangvärlden, där hon och hennes man har drivit egna restauranger.

– Det som händer när man är nischad är att de här människorna och företagen hittar varandra och börjar arbeta tillsammans. Det blir lätt för oss att bygga ett community om det finns liknande intressen och behov bland hyresgästerna.

– Vi grundare har våra naturliga bakgrunder för den här typen av verksamhet. Och framför allt har vi våra nätverk.

A house första anläggning är i tidigare Arkitektskolan på Östermalm, i fastigheten Domherren 1. Foto: Fastighetsvärlden

Väl rustade för att bygga coworkinghus för kreativa verksamheter, med andra ord. Men, Börshuset i Slakthusområdet är inte den enda satsningen för A house. Om ett år hoppas bolaget kunna öppna i AL:s Katarinahuset vid Slussen, på en yta om hela 5.000 kvm.

Lokalerna är belägna bredvid McDonalds tidigare lokaler – ”där man förmodligen har ätit en natthamburgare någon gång” och ytterligare två våningsplan ovan.

– Det är också ett område som utvecklas till något riktigt bra. Vi får se om Stockholms epicenter flyttas dit. Jag tror att stora delar av innerstan får se upp. Det är ju en väldig dragningskraft på krogar och företag där.

Om ett år hoppas A house kunna flytta in på hela 5.000 kvm i AL:s Katarinahuset vid Slussen.

I Slakthusområdet kommer det bli en till anläggning framöver. Öppning är beräknad till slutet av 2024 och kommer att ligga i Hus 25 som har en yta om 1.600 kvm.

– Det kommer att bli en eventorienterad lokal och ligger mellan Solen och Fållan, i den långa förbindelsehallen. Det kommer att bli en systerlokal till den andra lokalen i området.

Ett annat projekt som ligger längre bort i tiden är Atrium Ljungbergs Stationshuset i Sickla, där tvärbana, Saltsjöbanan och tunnelbanan ska mötas. I det huset ska A house ha ytterligare en anläggning. Vilket koncept det kommer bli är inte bestämt ännu, och inte heller vilken storlek på lokalerna, men det kommer att bli en ”ansenlig storlek”, enligt Johan Almquist.

– Det är roligt att Atrium Ljungberg vågar satsa på oss. Vi skulle aldrig har sålt delar av verksamheten till något annat fastighetsbolag. De är oerhört kreativa och modiga för att, nu kanske jag svär i kyrkan, vara ett fastighetsbolag. De har en tydlig strategi och det passar oss. Deras stadsdelsstrategi passar också oss eftersom vi med deras strategi har ett område att verka i som är större än ett hus, säger han.

Det är dock inte bara projekt tillsammans med Atrium Ljungberg som ligger i planeringen. I Göteborg har man teamat upp med Peab för att öppna en anläggning på Bananpiren i Frihamnen.

– Vi blev ombedda att ta fram ett koncept med ett antal spännande verksamheter. Vad och vilka kan jag inte säga ännu, men det kommer att vara kontor och restauranger i området.

I dag ligger det ett gammalt magasin i tegel på platsen med tre våningar. Det ska byggas på med ytterligare fyra våningar i trä. Totalt kommer byggnaden få en yta om 18.000 kvm där A house kommer att hyra cirka 3.000–4.000 kvm av dem. Öppning beräknas ske under 2026.

Kommer ni etablera er på fler ställen i Sverige?

– Vi har fått förfrågningar från Malmö, både från kommunen och från olika fastighetsägare, men just nu har vi tillräckligt. Vi ska klara av att göra de satsningar vi har lika bra som vi har gjort Arkitektskolan, med samma kvalitet.

Börshuset, Slakthusområdet, Atrium LJungberg, A house
Renoveringen av Börshuset pågår, innan A house kan öppna i februari 2024. Huset uppfördes 1912 och ritades av arktikten som står bakom Berns salonger och Sturebadet – Gustav Wickman.
Börshuset, Slakthusområdet, Atrium LJungberg, A house
Börshuset innehöll börssal för kreaturshandel, men även restaurang, bank, post-, telegraf- och telestation. Det fanns även hotellrum och bostäder för restaurangpersonalen i byggnaden.
Börshuset, Atrium Ljungberg, Slakthusområdet, A house
Börssalen med dubbel takhöjd var avsedd för kreaturshandel och var med sina 140 kvm största rummet i byggnaden. Den gjordes senare om till arbetarmatsal. När Klarahallarna i centrala Stockholm revs 1985 flyttade slakthus- och saluhallsförvaltningen till Börshuset.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Tillbaka till förstasidan