Patrik Ekman köpte sin första hotellverksamhet 2017. Sedan dess har det blivit sju hotell runt om i Sverige. Hans ständiga tanke ”hur svårt kan det vara” har gjort att entreprenören har satt höga mål och till 2028 ska hans bolag omsätta en halv miljard.
Ekman Hotels
- Hotell Heden, Göteborg 179 rum
- Hotell Årjäng, 62 rum
- Hotell Charlottenberg, 200 rum
- Stadshotellet Kristinehamn, 39 rum
- City Hotel, Kristinehamn 24 rum (Annex till Stadshotellet)
- Krongården,Kristinehamn, 24 rum (Vandrarhem)
- Hotell Alfred Nobel, Karlskoga, 63 rum
- Hotell Stadsparken, Helsingborg, 73 rum
- Quality Hotell Galaxen, Borlänge, 127 rum
- Konferensanläggningen Kristinehamn Conference Centre
För Patrik Ekman var det ingen självklarhet att han skulle börja med hotell. När Folkets Hus i Kristinehamn i Värmland gick i konkurs 2011 tänkte han: ”Hur svårt kan det vara?” och köpte sedan fastighet och verksamhet. När sedan ett hotell i samma stad dök upp kom samma tanke igen.
Det första hotellet han började driva var därför Stadshotellet i Kristinehamn. Det köpte han 2017 och sedan dess har han utökat med ytterligare sex hotell, men han äger inte fastigheterna där hotellen finns.
– Vi gör en resa för att bygga en hotellkoncern och då ska vi inte låsa pengar i fastigheter. Målet vi satte 2018 är att vi ska omsätta en halv miljard 2028, med en ebitda på tio procent. Och fram till dess växa med två–tre hotellverksamheter per år, säger Patrik Ekman till Fastighetsvärlden.
”Sikta mot stjärnorna och når du månen ska du vara nöjd”, är ett av hans ledord. I dag ligger omsättningen på 275 miljoner kronor, enligt Patrik Ekman. Och på bordet ligger 15 prospekt på intressanta hotellverksamheter runt om i Sverige.
– Blir det ett av de femton blir vi glada, men vi har i stort sett hela tiden cirka tio prospekt i omlopp.
Under pandemin var läget förstås svårare än vad det är i dag, men trots att covid gjorde intåg i hela världen köpte Ekman ändå Hotell Stadsparken i Helsingborg och Hotell Heden i Göteborg under pandemin. Det senaste hotellet i den växande koncernen är Hotell Galaxen i Borlänge, där avtal skrevs den 30 december 2022.
Bolaget letar brett i Sverige. Det är främst små städer och mellanstora städer som är intressant. Det finns ett sug att hitta något i norr, då gärna Kiruna och Luleå. Men kanske även Stockkholm?
– Vi har två–tre prospekt i Stockholmsområdet, så det är absolut intressant, men det är inte vårt primära mål. Men, om rätt möjlighet öppnar sig så …
– Tittar man fem år tillbaka i tiden sa vi att vi bara ska bygga hotellkedja med hotell i små och mellanstora städer, med max 50.000 invånare. Sen kom möjligheten i Helsingborg och sen kom Göteborg. Så, vi har omarbetat vår strategi för var vi ska vara 2028. Och Stockholm finns med på kartan, säger han.
Än så länge har bolaget köpt in sig i redan befintliga verksamheter, men man tittar brett även där.
– Vi är nyfikna och intresserade av nybyggnationer. Vi har varit riktigt nära att öppna ett eller två, men vi har fallit på målsnöret mot en annan konkurrent. Eller kollega, snarare.
Enligt Ekman, brukar bolaget vinna de flesta affärer. De senaste åren alla utom tre, där totalen är tolv, men då handlar det inte enbart om hotellverksamheter.
Han tror att det beror på att bolaget ser möjligheter och att många säljare ser att de inkorporerar mjuka värden.
– Våra värdeord grundar sig i det värmländska värdskapet – gött, glatt och värdskap på värmländskt vis. Jag lever efter det personliga varumärket ”möjligheternas man – service är mitt namn” och det låter jätteklyschigt, men samtidigt – de som träffar mig och känner mig förstår att det är en livsstil; att alltid vara öppen för möjligheter. Många blir nyfikna på det och vi får en del erbjudanden utan att någon annan är tillfrågad.
Mycket riktigt, i Patrik Ekmans mejlsvar står det faktiskt ”Möjligheternas man, service är mitt namn”.
I dag har Ekman tio anläggningar, där sju är rena hotell, ett annex, ett vandrarhem och så konferensanläggningen i Kristinehamn. Alla hotell ligger under egna bolag, men moderbolaget är Ekman Hotels Group.
– Våra hotell kommer aldrig heta Ekman Hotels, utan driver vi ett stadshotell i Kristinehamn är det utifrån stadshotellet i Kristinehamns förutsättningar. Vi är också unika genom att vilja vara närvarande i staden, hjälpa till och utveckla det lokala näringslivet.
Utan en blomstrande stad, inget blomstrande hotell?
– Yes, precis så.
Beläggningen på hotellen ligger i snitt på 40–70 procent beroende på vilken månad det är. I Helsingborg, Borlänge och Göteborg ser siffrorna dock annorlunda ut eftersom det är större städer och därmed har en högre beläggningsgrad.
Det är inte alltid lätt att komma från Värmland och försöka fixa fram pengar. Ekman är engagerad i Företagarna i Kristinehamn, men även på nationell nivå, och han ser att det är svårt för små och mellanstora företag utanför storstäderna att få en bra belåning.
– Bankerna tittar på så lång sikt och säger ”nehej, det här kommer aldrig att gå”. Men de tittar inte på entreprenören bakom. Almi däremot tittar mer på entreprenören och värderar entreprenören mer än affären. Vanliga banker tittar på hårda siffror och inte på känslor. Rätt eller fel, men där är vi, säger han.
Själva finansierar de sina förvärv med eget kapital och förvärvskrediter. Men att sälja av sina hotellverksamheter för att kunna finansiera nya hotell är inte aktuellt.
– Vi är inte öppna för försäljning. Det är inte pengar som driver mig. Jag sålde bolaget Nordic Toilet förra året och då höll jag på att gå in i väggen. Det var som att lämna bort sitt barn. Däremot var det rätt eftersom den försäljningen gjorde att vi kunde investera i två nya hotell och vi hamnade mer på hotellbanan.
– Jag kommer aldrig säga aldrig, men det ska otroligt mycket till för att vi ska sälja en verksamhet.
Hur stor ska du bli?
– Finns det verkligen ett slut? Just nu har jag ett mål år 2028, men det är ju bara en del av fortsättningen. Jag har inget svar på hur stora vi ska bli. Om Petter Stordalen fått frågan för 20–30 år sedan, undrar vad han hade sagt då. Eller Bicky.
Han har många förebilder i branschen. Bicky, eller Barun Chakraborty, som grundade Elite Hotels, är en av dem. Petter Stordalen en annan, som Ekman kallar ”oerhört karismatisk och trevlig”.
– Det handlar inte om att jag ska vara på deras nivå om tjugo år, men däremot så kan jag jobba framåt. Olav Thon – det sätt han driver sin koncern och hur de mjuka värdena når ut i hela koncernen är helt magiskt. Det är en inspiration för mig. Vi vill också vara en koncern där de mjuka värdena är otroligt framträdande och där det inte tappas bort på vägen.