13 åtalas för grova penningtvättsbrott

Under två år togs 40 miljoner kronor ut i kontanter för att avlöna svart arbetskraft inom byggsektorn i Göteborg. Nu åtalas 13 personer av åklagare vid Ekobrottsmyndigheten (EBM) för misstänkt grov näringspenningtvätt samt grovt bokföringsbrott i ett ärende om arbetslivskriminalitet.

Annons

Den misstänkta brottsligheten ska enligt åtalet ha pågått under perioden 2021 till februari 2023. Merparten av de misstänkta är medborgare i Polen och Ukraina och vissa av dem är kända av polisen sedan tidigare.

Brottsupplägget har gått ut på att två svenska enskilda firmor har sålt i huvudsak byggtjänster till svenska byggföretag och privatpersoner för cirka 64 miljoner kronor. Firmorna har endast redovisat en mycket liten del av intäkterna till Skatteverket. Merparten av intäkterna har omgående skickats till bankkonton i Polen, i flera led. Av de ursprungliga 64 miljoner kronorna har 40 miljoner kronor tagits ut i svenska kontanter från ett flertal olika kontokort och av ett stort antal personer. Uttagspersonerna är verksamma inom byggbranschen och den lön deras arbetsgivare har rapporterat till Skatteverket har varit mycket mindre än de summor de har tagit ut i kontanter.

– Enligt vår utredning tyder allt på att kontanterna har använts för att avlöna svart arbetskraft inom byggbranschen. Bokföringen i de två firmorna har varit mycket bristfällig, säger Katarina Kepplerus, förundersökningsledare och kammaråklagare vid EBM i Göteborg.

Huvudmännen i brottsupplägget är två män som har tagit de enskilda firmorna i anspråk för att användas i brottsupplägget. Den ena mannen är redovisningskonsult och ansvarig för att upprätta alla fakturor. Den andra huvudmannen är faktisk företrädare och arbetsledare.

Upptakten till utredningen är att en ägare till en livsmedelsbutik i Göteborg under sommaren 2022 upptäckte hur ett antal personer, flera gånger i veckan, tog ut stora summor pengar från bankomaterna i anslutning till butiken. Butiksägaren kontaktade då områdespolisen som i sin tur upprättade en anmälan om misstänkt penningtvätt som EBM tog över.

– En kort tid efter att en förundersökning hade inletts fick vi en anmälan från Skatteverket som hade noterat att en av de enskilda firmorna hade stora intäkter på firmakontot som inte hade redovisats till Skatteverket. Den enskilda firman visade sig tillhöra en släkting till en av huvudmännen, och på den vägen kunde brottsupplägget nystas upp, säger Katarina Kepplerus.

– Utredningen har varit mycket omfattande och komplicerad. Kartläggningen av den bakomliggande näringsverksamheten som finansierat dessa stora uttag har inkluderat rättshjälpsbegäran till Polen. Genom den bristfälliga bokföringen, utlandstransaktionerna i flera led och de omfattande kontantuttagen har man kunnat dölja pengarnas ursprung. Samtliga dessa åtgärder innebär ett sånt klandervärt risktagande att det utgör penningtvätt, säger Katrina Kepplerus.

Åklagaren yrkar även på näringsförbud i sammanlagt 24 år för fyra av de misstänkta samt företagsbot mot två bolag på sammanlagt 2 miljoner kronor.

Huvudförhandling inleds den 30 januari vid Göteborgs tingsrätt.

Fler Nyheter från förstasidan

Arena i svårt område åter på tapeten

Kan placeras på fastighet med flera stora projekt på gång.

Älvsjö, P.A.C.E, ny stadsdel.

Vill skapa ny stadsdel i Älvsjö – helt byggd i trä

Förslag: Kvartersstad i klassisk stil. 5.000 bostäder och 10.000 arbetsplatser.

Förvaltarens första stora nya sedan 80-talet

”Trots ett omvärldsläge som gör att många byggen står still tar vi ansvar och fortsätter att utveckla”.

Kritik mot landshövdingen

Anklagas för att vilja styra frågor inom byggnation och exploatering.

Topp lämnar Skanska

Slutar efter 18 år. FV berättar om nya jobbet. Danielsson: ”Jag önskar honom all lycka till i framtiden”.

Barings säljer snabbt till Kappahl för 600 miljoner

Säljer lyckat innehav – men vill egentligen köpa mer. Dubbelsmäll för annat fastighetsbolag.

Vectura förvärvar byggrätter om 50.000 kvm

Fortsätter att hålla ett rejält högt affärstempo.

Fastator tar nedskrivning på 69 miljoner

Läs om turerna och den aktuella fastigheten – i kanonläge på Södermalm.

Sparbössan köper grannhus på Östermalm

Omfattar 2.800 kvm kontor och fransk bistro med vinbar i gatuplan.

Så stora är bolagen på sociala medier

Balder, Castellum och Vasakronan är störst av fastighetsbolagen på sociala medier. Men är det viktigt att synas i sociala kanaler?

Rapport: Läge och moderna kontor lockar allt mer

Balans mellan utbud och efterfrågan i Stockholms CBD. Vakansgraden fortsätter stiga på de flesta delmarknader.

“Lyssna på marknaden och på oss fastighetsägare”

Branschen samlades på FV:s seminarium Fastighetsdagen Uppsala.

Byggnaden som vann Kasper Salin-priset

Träbygge fick åtråvärt arkitektpris.

Tillbaka till förstasidan