Porträtt

Skogsjämten blev finansman

Maths O Sundqvist har ett finger med i det mesta som händer inom affärslivet i Östersund, ja, i hela Jämtland. Här är han känd som en lokal skogs- och fastighetsman. Han är sannolikt Jämtlands rikaste privatperson. Bland de mer uppseendeväckande tillgångarna finns Högfors slott och 10 000 hektar stora egendomen Henvålen i Härjedalen. Slottet används endast för representation.
– Jag brukar bada bastu där, konstaterar Sundqvist, själv bor jag på en bondgård i byn Österåsen.
I umgängeslivet förekommer det att Mats O Sundqvist brister ut i klingande sång. Han har en skolad stämma. 1998 tog han ett sabbatsår från sina plikter för att studera klassisk sång på Birka folkhögskola strax utanför Östersund. Han uppträder ofta i kyrkor.

Sundqvist har samlat sitt innehav i koncernen Skrindan. Skogs- och trärörelsen Jämtlamell är omsättningsmässigt störst med en försäljning på runt en halv miljard kronor De flesta fastigheterna ligger i Fabös, Fastighetsaktiebolaget Östersund-Storsjön. Det bokförda värdet på fastigheterna är runt en halv miljard kronor. Sedan 2004 ingår också lokaltidningen Länstidningen med en omsättning på cirka 70 miljoner kronor i koncernen.
Urjämten Maths O Sundqvist har ena benet i Stockholm. I verkstadskoncernen Hexagon är Sundqvist med 17 procent av aktierna näst största ägare efter Melker Schörling och vice styrelseordförande.
I investmentbolaget Öresund är han med tio procent av aktierna näst största aktieägare efter finansduon Sven Hagströmer och Mats Qviberg. Han äger drygt två procent av aktierna i Fabege direkt, men kontrollerar mer genom sina innehav i Öresund och Brinova.
Dessutom äger Mats O Sundqvist även mindre aktieposter i flera andra börsbolag. Totalt är hans aktieportfölj idag värd flera miljarder.
Det var dock långifrån självklart att det skulle bli någon industri- och finansman av Mats O Sundqvist. Som ung man ville han bli polis, brandman eller soldat.
– Jag har misslyckats, konstaterar han.

Maths O Sundqvist föddes 1950 i Kaxås i Offerdal, sex mil väster om Östersund. Han var inte särskilt intresserad av skolan och i studierna firade han inga större triumfer. Däremot visade han tidigt intresse för affärer.
– Vi grabbar gjorde mycket affärer med varandra mellan byarna, minns Sundqvist. Vi köpte och sålde mopeder och andra saker
År 1966 sökte han värvning direkt efter grundskolan. Han utbildade sig till underbefäl och avancerade till furir på A4. I samband med att hans far blev sjuk var han dock tvungen att efter några år åka hem och ta över familjeföretaget Olle Sundqvist Omnibus AB. Något han lovat sig själv att aldrig göra.
Det visade sig att bli inledningen till en snabb expansion av bussföretaget. När Mats Sundqvist tog över hade bolaget tre bussar och en lastbil. Efter tio år fanns 28 tunga fordon i vagnsparken. Då, 1980, tog Maths O. Sundqvist beslutet att sälja bussföretaget.
De 8,7 miljoner kronor han fick när han sålde familjens bussbolag till Östersunds kommun blev grundplåten till en ny omfattande verksamhet. Han beslöt att satsa pengarna på tre verksamhetsgrenar: fastigheter, rörelsedrivande bolag och värdepapper.
Maths O Sundqvist köpte två affärsfastigheter i Östersund, ett sågverk och en bilfirma som dessutom ägde ett centralt kvarter i Östersund. Han började också att bygga upp en börsportfölj som idag är värd miljarder.
– Jag satsade på aktier som kostade högst 100 kronor och gav god avkastning, minns Sundqvist.

Den fullständiga artikeln går att finna i Fastighetsvärlden nummer 1, 2006

Fler Porträtt

Porträtt

”Jag var på väg att jobba ihjäl mig”

Aktieägarna jublar. Ulrika Hallengren har fått en fin start på nya jobbet som vd på Wihlborgs. Men resan mot toppen har varit lång och kantats av både leråkrar och stom­entreprenader.

Porträtt

”Jag har aldrig gjort en minusaffär”

Snabbköparen Joachim Kuylenstierna om tiden för revansch. Lång intervju ur magasinet Fastighetsvärlden nr 7/8.

Porträtt

Gripande läsning: Tillbaka i hetluften

Sjukdomsbeskedet fick Andreas Rutili att släppa chefsjobbet på Magnolia Bostad – bara några månader före börsintroduktionen. Nu är han tillbaka i branschen med utmanarbolaget Vincero.

Porträtt

”Det kan leda till en krasch för dem”

Analytisk. Han valde fastighetsmarknaden framför en it-bransch i startgroparna och han har varit involverad i Sveriges största fastighetstransaktion. Men det är framför allt på Skandia Fastigheter som Åke Pettersson har gjort avtryck. Möt bolagets nya vd.

Porträtt

Tar det till en ny nivå

Hotellguru. Ett är säkert, Hans Åke Petersson älskar hotell. Han har varit involverad i många nysatsningar och letar nyfiket efter nya idéer och trender. Nu växlar han upp verksamheten i rådgivningsföretaget Annordia.

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Porträtt

"De som har köpt av oss har tjänat mycket pengar"

Mattias Roos berättar hur han ser på spekulationsköp, varför det är vettigt att ha swimmingpooler i bostadsprojekt och varför det inte var självklart att tacka ja till vd-tjänsten på SSM.

Porträtt

"Jag ville arbeta med vad som helst, bara inte fastigheter"

Fastighetskrisen på 90-talet ledde Max Barclay in i branschen.

Porträtt

Inget finlir i kalkylen

Opportunist. Det är en påse gott och blandat han har samlat på sig. En flygplatsstad, ett slott, ett badhus, ett auktionshus med mera. Nyligen sålde han sin bästa investering någonsin, för hundra gånger insatsen. Läs FV:s långa intervju med Per Taube.

Porträtt

”Om 40 år flyger vi kanske runt i små flygplan”

Ica Fastigheters vd Lena Boberg ger sin syn på robotar och berättar vad hon tror krävs för att fortsätta locka människor till fysiska matbutiker. Hon avslöjar även bolagets senaste uppfinning.

Porträtt

"Viktigt få grepp om var problemen sitter"

Skanskas nya vd började med att skära ned personalstyrkan och ta bort ett chefsled. Att han inte har problem med att ta tuffa beslut var en av sakerna som styrelsen fastnade för.

Porträtt

Anna Nyberg stöper om Stockholm

Vasakronans fastighetsutvecklingschef leder förvandlingen som ska skapa ett nytt intryck av området runt Sergels torg. Hon vill att city ska locka fler från förorten.

Porträtt

Ansvar för 100 miljarder

AMF är den institution som satsar hårdast på fastigheter. Sedan några månader tillbaka är Pernilla Arnrud Melin ansvarig för bolagets fastighetsinvesteringar. Nya segment och marknader kan vara att vänta.

Porträtt

"Jag visste ingenting så jag gjorde som när jag köpte baguetter"

Från kaféägare och komiker till vice vd för Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag. För Fastighetsvärlden berättar Sharam Rahi om karriärbytet, fastigheten han drömmer om att köpa tillbaka och vänskapen med Erik Selin.

Tillbaka till förstasidan