Porträtt

Skogsjämten blev finansman

Maths O Sundqvist har ett finger med i det mesta som händer inom affärslivet i Östersund, ja, i hela Jämtland. Här är han känd som en lokal skogs- och fastighetsman. Han är sannolikt Jämtlands rikaste privatperson. Bland de mer uppseendeväckande tillgångarna finns Högfors slott och 10 000 hektar stora egendomen Henvålen i Härjedalen. Slottet används endast för representation.
– Jag brukar bada bastu där, konstaterar Sundqvist, själv bor jag på en bondgård i byn Österåsen.
I umgängeslivet förekommer det att Mats O Sundqvist brister ut i klingande sång. Han har en skolad stämma. 1998 tog han ett sabbatsår från sina plikter för att studera klassisk sång på Birka folkhögskola strax utanför Östersund. Han uppträder ofta i kyrkor.

Sundqvist har samlat sitt innehav i koncernen Skrindan. Skogs- och trärörelsen Jämtlamell är omsättningsmässigt störst med en försäljning på runt en halv miljard kronor De flesta fastigheterna ligger i Fabös, Fastighetsaktiebolaget Östersund-Storsjön. Det bokförda värdet på fastigheterna är runt en halv miljard kronor. Sedan 2004 ingår också lokaltidningen Länstidningen med en omsättning på cirka 70 miljoner kronor i koncernen.
Urjämten Maths O Sundqvist har ena benet i Stockholm. I verkstadskoncernen Hexagon är Sundqvist med 17 procent av aktierna näst största ägare efter Melker Schörling och vice styrelseordförande.
I investmentbolaget Öresund är han med tio procent av aktierna näst största aktieägare efter finansduon Sven Hagströmer och Mats Qviberg. Han äger drygt två procent av aktierna i Fabege direkt, men kontrollerar mer genom sina innehav i Öresund och Brinova.
Dessutom äger Mats O Sundqvist även mindre aktieposter i flera andra börsbolag. Totalt är hans aktieportfölj idag värd flera miljarder.
Det var dock långifrån självklart att det skulle bli någon industri- och finansman av Mats O Sundqvist. Som ung man ville han bli polis, brandman eller soldat.
– Jag har misslyckats, konstaterar han.

Maths O Sundqvist föddes 1950 i Kaxås i Offerdal, sex mil väster om Östersund. Han var inte särskilt intresserad av skolan och i studierna firade han inga större triumfer. Däremot visade han tidigt intresse för affärer.
– Vi grabbar gjorde mycket affärer med varandra mellan byarna, minns Sundqvist. Vi köpte och sålde mopeder och andra saker
År 1966 sökte han värvning direkt efter grundskolan. Han utbildade sig till underbefäl och avancerade till furir på A4. I samband med att hans far blev sjuk var han dock tvungen att efter några år åka hem och ta över familjeföretaget Olle Sundqvist Omnibus AB. Något han lovat sig själv att aldrig göra.
Det visade sig att bli inledningen till en snabb expansion av bussföretaget. När Mats Sundqvist tog över hade bolaget tre bussar och en lastbil. Efter tio år fanns 28 tunga fordon i vagnsparken. Då, 1980, tog Maths O. Sundqvist beslutet att sälja bussföretaget.
De 8,7 miljoner kronor han fick när han sålde familjens bussbolag till Östersunds kommun blev grundplåten till en ny omfattande verksamhet. Han beslöt att satsa pengarna på tre verksamhetsgrenar: fastigheter, rörelsedrivande bolag och värdepapper.
Maths O Sundqvist köpte två affärsfastigheter i Östersund, ett sågverk och en bilfirma som dessutom ägde ett centralt kvarter i Östersund. Han började också att bygga upp en börsportfölj som idag är värd miljarder.
– Jag satsade på aktier som kostade högst 100 kronor och gav god avkastning, minns Sundqvist.

Den fullständiga artikeln går att finna i Fastighetsvärlden nummer 1, 2006

Fler Porträtt

Porträtt

Offensivt, kaxigt och rosa

Croisettes vd Per Svensson vill snabbt framåt. Antalet anställda har fördubblats årligen och nu siktar han mot börsen.

Porträtt

Tryck i affärerna

Han är boktryckarlärlingen från Karlshamn som nått tre miljarder i fastighetsvärde. Doldisen Stefan Lindström gör ett allt större avtryck i branschen efter uppmärksammade köp.

Porträtt

Söker handelns vinnare

Framåt. När andra investerare flydde från handelsfastigheter gick Jan Björks Redito in och storköpte utvalda delar. Nu ger sig bolaget in i flera nya investeringar.
Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Porträtt

Långläsning: Gasen i botten

Det är alltid rallytempo. Ivar Tollefsen har byggt upp Heimstaden till 275 miljarder kronor. Men vem är han? Läs FV stora intervju från 2007. Alla galna äventyr Synen på svenskar  ”Ingen respekt och all respekt”.

Porträtt

Bygger tillit – i koja som slott

Kameleont. Från Mexico City till kontoret på Östermalm – via norra Botkyrka, Handels och London. Nils Styfs krokiga resa in i branschen har gett honom en ovärderlig superkraft.

Porträtt

Fångar idén i flykten

Otålig. Varför vänta till i morgon, låt oss göra det i dag. Med den devisen fortsätter Johan Ericsson att vara med och bygga fastighetsbolag.

Porträtt

Bygger nytt i högt tempo

Elias Georgiadis växte upp i miljonprogrammet och började jobba på ställningarna. Nu har han med sig Erik Selin och Mats Qviberg på ett expansivt bolagsbygge.

Porträtt

Långläsning: Den gröna vägen fram

Enkelt. Sedan Johan Knaust var med och grundade K2A har bolaget växt i stabil takt med sitt tydliga koncept: Miljövänliga hyresrätter byggda i trä.

Porträtt

Från utkant till centrum

Stabil. Från korvkiosken på idrottsplatsen till fastighetsbranchens epicentrum. Corems vd Eva Landén har gjort den resan. Nu ska hon leda bolaget in i ett nytt decennium.

Porträtt

Får fart i motvinden

Nybyggare. Allt kändes rätt. Namnet på det nya företaget var catchy, rekryteringarna hade löpt på bra och uppdragsportföljen hade fyllts på i god takt. Nu skulle ingenting gå fel.

Porträtt

”Avkastning behöver inte vara vackert”

RISKFRITT. Med Andreas Wahlén vid rodret har NP3 från Sundsvall fortsatt leverera vad många kommersiella fastighetsägare drömmer om just nu.

Porträtt

Långläsning: Ny kraft tar över efter legend

Snabbt. Tempot har alltid varit högt när det gäller Nyfosa. Transaktionerna har avlöst varandra. Nu tar Stina Lindh Hök över vd-stolen när en legend lämnar plats för nya krafter.

Porträtt

Vill bli störst

Utmanare. Sofia Ljungdahl är ny på jobbet mitt under brinnande pandemi. Uppdraget är tydligt utpekat: Obos ska utmana bostadsjättarna på allvar – i de största svenska städerna.

Tillbaka till förstasidan