Porträtt

Lönsam glädje

Genom TV-reklam har skådespelaren Hans Mosesson blivit Ica-Stig med svenska folket. Riktigt lika känd är inte Ica Fastigheters VD Bo Liffner, men den jordnäre, chosefrie och gladlynte västeråsaren är välbekant för en stor del av den svenska fastighetsbranschen. Det sista året har hans skarpa kritik mot fastighetsägare som inte sköter om sina fastigheter mötts med respekt både inom fastighetsbranschen och bland handlare.

Efter nära 20 år på Ica Fastigheter planerar han nu för en lite lugnare tillvaro. Att sluta arbeta är inget alternativ, men han kommer att kliva av den exekutiva rollen. Och han tänker vara kvar i fastighetsbranschen.

– Om jag vore 25 idag så skulle jag välja fastighetsbranschen igen – som nummer tre. Förstavalet skulle vara fotbollsproffs och nummer två skulle vara rockstjärna, men sedan kommer fastighetsbranschen, skrattar Bo Liffner.

Han tycker att det är en enormt trevlig bransch och han förstår inte varför inte fler vill till den.

– Det är fantastiskt kul, det finns massor med trevliga människor i den och det är dessutom bra betalt. Det borde ju välla in folk.

Han tror att en orsak kan vara att skolorna vet för lite. En syokonsulent har inte koll på branschen, den är för liten och de vet ingenting om vilka möjligheter som finns inom den.

– Det är oerhört många som snubblat in till fastighetsbranschen. Jag själv är ett exempel på det – som gått livets skola och sedan hamnat här. De som går via högskolan tjänar ju en massa år, men det är klart de behöver ändå några år i verkligheten för att få riktig kläm på det här.
Det viktigaste är trots allt att du vill och vågar.

När Liffner växte upp i Västerås fanns det, vid sidan om möjligheten till karriärer som fotbollsproffs eller rockstjärna, tre stora arbetsgivare. Det var Asea (ABB), Ica och ByggPaul. Asea ville han inte till utan utbildade sig till byggnadsingenjör och började jobba hos ByggPaul. Först tre månader som projektör och sedan fick han fortsätta vidare som kalkylator och projektingenjör. Även om han inte ville jobba på Asea så blev det många kontakter med jätteföretaget, Bygg-Paul byggde i princip allt åt företaget.

Hos ByggPaul hade man ett litet uppdrag att förvalta ett bestånd på Bäckby industriområde åt Stockholmsföretaget Piren. De var inte nöjda med förvaltningen utan ville ha någon yngre förmåga med lite mer driv i.

– Någon pekade på mig och undrade om inte jag kunde ta hand om det, och jag tänkte varför inte. Men det var lite motigt i början. Första gången jag skulle hyra ut en lokal fick jag fem frågor – och jag kunde inte svara på en enda av dem. Jag lärde mig dock snabbt och blev en riktigt bra uthyrare.

En av de saker han lärde sig, och som han haft stor nytta av senare, är att hyresgästerna inte flyttar till en lokal – de flyttar ut från en lokal. Med det menar han att en hyresgäst inte har någon anledning att flytta om lokalen har rätt storlek, rätt hyra och fastigheten sköts på rätt sätt. Att fånga upp missnöjda hyresgäster och erbjuda något bättre var ett framgångsrecept då och är det även idag.

ByggPaul hade också börjat bygga för egen räkning och fastigheterna placerades i det börsnoterade Andersons, där Liffner blivit fastighetschef. I slutet av 80-talet var han med om en rad stora fastighetsutvecklingsprojekt. I Västerås byggdes både Gallerian och Skrapan och under ett år var han djupt involverad i utvecklingen av Globenområdets kommersiella delar där Andersons varen av sju delägare i ett konsortium. Men efter nära 20 år på ByggPaul/Andersons bestämde sig Liffner i slutet av 1991 att gå över till Ica Fastigheter.

– Det kändes bra att bli erbjuden jobbet. Ica kändes bra, jag skulle bli VD, kort sagt – det var mera. Jag har aldrig haft någon ambition att flytta till Stockholm, utan har trivts bra här i Västerås och har haft turen att få bra jobb här.

Den fullständiga artikeln går att läsa i Fastighetsvärlden #9/2010

Missa inte! Mälarmarknaden 2020: Nytt läge för fastigheter

Tisdag 20 okt 2020 Västerås.
Klicka här för mer info!

Fler Porträtt

Porträtt

”Det här är vad vi har tränat för”

Riskkoll. Niams vd Fredrik Jonsson ansvarar för många miljarder från några av världens största pensionsfonder. Han anser att egenskaper är viktigare än kunskap, tror inte på quick fix-lösningar eller spådomar för att hantera kriser och ogillar överförenkling. Är Niam förberett för att hantera coronakrisen?

Porträtt

Dubbla utmaningar

Beslutsam. Han är röd. Och han är rödblå. När det kommer till populärvetenskaplig personlighetstyp och fotbollssupporterskap, vill säga. Han är också en ledare som för till­fället sitter på dubbla vd-stolar – basandes över 38 000 bostäder. FV träffar Per Ekelund mitt i karriärens mest hektiska läge.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Robert Fonovich
Porträtt

Han gjorde det oväntade

Vände skutan. Låt dig inte luras av Robert Fonovich timida tjänstemannaframtoning. Det finns en annan växel att peta in då och då. Den behövdes – inte minst när han 2015 blev chef för ett skakigt Catella.

Porträtt

Jättens nya utmaningar

Stor intervju med Johanna Skogestig ur magasinet Fastighetsvärlden: Vad väntar efter tio års värdeuppgång. Butiksdöden. Lönsamhet i hållbarhetssatsning Sin ledarstil.

Porträtt

Tillbaka i fokus för ny era

Nu ska Stefan Dahlbo säkerställa att Fabege åter lägger i en ny växel som Stockholms största stadsdelsutvecklare. Läs en längre porträttintervju.

Porträtt

”Jag var på väg att jobba ihjäl mig”

Aktieägarna jublar. Ulrika Hallengren har fått en fin start på nya jobbet som vd på Wihlborgs. Men resan mot toppen har varit lång och kantats av både leråkrar och stom­entreprenader.

Porträtt

”Jag har aldrig gjort en minusaffär”

Snabbköparen Joachim Kuylenstierna om tiden för revansch. Lång intervju ur magasinet Fastighetsvärlden nr 7/8.

Porträtt

Gripande läsning: Tillbaka i hetluften

Sjukdomsbeskedet fick Andreas Rutili att släppa chefsjobbet på Magnolia Bostad – bara några månader före börsintroduktionen. Nu är han tillbaka i branschen med utmanarbolaget Vincero.

Porträtt

”Det kan leda till en krasch för dem”

Analytisk. Han valde fastighetsmarknaden framför en it-bransch i startgroparna och han har varit involverad i Sveriges största fastighetstransaktion. Men det är framför allt på Skandia Fastigheter som Åke Pettersson har gjort avtryck. Möt bolagets nya vd.

Porträtt

Tar det till en ny nivå

Hotellguru. Ett är säkert, Hans Åke Petersson älskar hotell. Han har varit involverad i många nysatsningar och letar nyfiket efter nya idéer och trender. Nu växlar han upp verksamheten i rådgivningsföretaget Annordia.

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Porträtt

"De som har köpt av oss har tjänat mycket pengar"

Mattias Roos berättar hur han ser på spekulationsköp, varför det är vettigt att ha swimmingpooler i bostadsprojekt och varför det inte var självklart att tacka ja till vd-tjänsten på SSM.

Porträtt

"Jag ville arbeta med vad som helst, bara inte fastigheter"

Fastighetskrisen på 90-talet ledde Max Barclay in i branschen.

Tillbaka till förstasidan