Porträtt

Attityd är allt

Redan sju år gammal började Petter A Stordalen med affärer. Varje sommar, tills han var 16 år, stod han på torget i staden Porsgrunn söder om Oslo och sålde pappa handlarens jordgubbar. Som mest sålde han 2 400 halvkiloslådor om dagen. Lokaltidningen skrev om ”Jordgubbskungen”.
Ibland upplevde han dock konkurrensen som svår och klagade inför far om att han hade mindre bord, sämre parasoll och färre jordgubbar än andra torghandlare.
– Du får sälja de jordgubbar du har, svarade pappa Knut, några andra har du inte.
Denna ”jordgubbsfilosofi” är en viktig hörnsten i Stordalens affärsstrategi: Det är ingen idé att snegla på andra och önska att ens förutsättningar var bättre. Man kan bara sälja de jordgubbar man har.

Tanken var att Petter som äldste son skulle ta över ”Stordalens Minimarked” efter sin far. Han arbetade hårt och lärde sig snart allt som behövs för att driva en affär. Gradvis började dock tanken på att ta bli handlare i Porsgrunn att kännas allt för begränsad. Petters bror tog istället över affären medan han själv gick en annan väg.
År 1983 började Stordalen en utbildning i butiksledning hos Norskt Köpmannsinstitut med fortsatta studier på Varuhandelns Högskola och Norges Marknadshögskola.  År 1987 pågick sökandet efter en köpcentrumledare till City Syd i Trondheim. Man sökte en erfaren person i  40–50 årsåldern. Den 24-årige Petter A Stordalen, utan andra meriter än arbetet i pappas affär, fick jobbet. Han var Norges yngste köpcentrumledare någonsin. City Syd blev snabbt en stor succé.

För Stordalens del var det snart dags för nästa steg. Atle Brynestad anställde honom som vd för Bik Bok, ett bolag med hotell, köpcentrum och detaljhandel. Då kom han för första gången i kontakt med svenskt fastighetsfolk. Brynestad sålde i en miljardaffär sitt bolag ”Made in” till svenska Coronado. Det nya bolaget kallades ”Made in Coronado” och gick snart under i fastighetskrisen.
Tillsammans med två personer från ”Made in”, Jens Gundersen och Arvid Ramsdal, arbetade Stordalen i något år med att hjälpa bankerna med sina nödlidande krediter. I mars 1992 fick han verkligen något att bita i. Då gick ”Norges nk”, varuhuset Steen & Ström i konkurs. Petter A Stordalen gick in som vd och köpte samtidigt 50 procent av bolaget. Nyöppningen av Steen & Ström blev en stor succé, vilket till stor del får tillskrivas Stordalen personligen.
Framgångarna för Steen & Ström fortsatte med Stordalen vid rodret. Hans ägande späddes dock ut under resan gång och 1996 hade finansmannen Stein Erik Hagen makten i bolaget. Efter en konflikt fick Stordalen sparken från Steen & Ström.
– Det var en stor chock, berättar Petter A Stordalen. Jag hade ju byggt upp bolaget medan Hagen bara köpt in sig. Jag kunde inte sparkas, trodde jag.
Fylld av revanschlust tog Stordalen närmast omgående de cirka 200 miljoner försäljningen av hans aktier i Steen & Ström gav och satsade i en ny affärside. Han tecknade ett 20-årigt avtal som gav honom rätt att använda varumärkena Clarion, Quality och Comfort och började att bygga hotellkoncernen Choice. Från starten 1996 köptes de närmaste tre åren ett nytt hotell var 14:e dag. Idag omfattar koncernen över 5 000 anställda och 140 hotell. Bolaget är börsnoterat och idag kontrollerar Petter A Stordalen drygt 90 procent av aktierna.
– Egentligen borde jag tacka Hagen, säger Stordalen. Han gav mig drivkraften att bygga upp det jag har idag.

Den fullständiga artikeln går att finna i Fastighetvärlden nummer 7/8, 2005

Fler Porträtt

Porträtt

Dubbla utmaningar

Beslutsam. Han är röd. Och han är rödblå. När det kommer till populärvetenskaplig personlighetstyp och fotbollssupporterskap, vill säga. Han är också en ledare som för till­fället sitter på dubbla vd-stolar – basandes över 38 000 bostäder. FV träffar Per Ekelund mitt i karriärens mest hektiska läge.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Robert Fonovich
Porträtt

Han gjorde det oväntade

Vände skutan. Låt dig inte luras av Robert Fonovich timida tjänstemannaframtoning. Det finns en annan växel att peta in då och då. Den behövdes – inte minst när han 2015 blev chef för ett skakigt Catella.

Porträtt

Jättens nya utmaningar

Stor intervju med Johanna Skogestig ur magasinet Fastighetsvärlden: Vad väntar efter tio års värdeuppgång. Butiksdöden. Lönsamhet i hållbarhetssatsning Sin ledarstil.

Porträtt

Tillbaka i fokus för ny era

Nu ska Stefan Dahlbo säkerställa att Fabege åter lägger i en ny växel som Stockholms största stadsdelsutvecklare. Läs en längre porträttintervju.

Porträtt

”Jag var på väg att jobba ihjäl mig”

Aktieägarna jublar. Ulrika Hallengren har fått en fin start på nya jobbet som vd på Wihlborgs. Men resan mot toppen har varit lång och kantats av både leråkrar och stom­entreprenader.

Porträtt

”Jag har aldrig gjort en minusaffär”

Snabbköparen Joachim Kuylenstierna om tiden för revansch. Lång intervju ur magasinet Fastighetsvärlden nr 7/8.

Porträtt

Gripande läsning: Tillbaka i hetluften

Sjukdomsbeskedet fick Andreas Rutili att släppa chefsjobbet på Magnolia Bostad – bara några månader före börsintroduktionen. Nu är han tillbaka i branschen med utmanarbolaget Vincero.

Porträtt

”Det kan leda till en krasch för dem”

Analytisk. Han valde fastighetsmarknaden framför en it-bransch i startgroparna och han har varit involverad i Sveriges största fastighetstransaktion. Men det är framför allt på Skandia Fastigheter som Åke Pettersson har gjort avtryck. Möt bolagets nya vd.

Porträtt

Tar det till en ny nivå

Hotellguru. Ett är säkert, Hans Åke Petersson älskar hotell. Han har varit involverad i många nysatsningar och letar nyfiket efter nya idéer och trender. Nu växlar han upp verksamheten i rådgivningsföretaget Annordia.

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Porträtt

"De som har köpt av oss har tjänat mycket pengar"

Mattias Roos berättar hur han ser på spekulationsköp, varför det är vettigt att ha swimmingpooler i bostadsprojekt och varför det inte var självklart att tacka ja till vd-tjänsten på SSM.

Porträtt

"Jag ville arbeta med vad som helst, bara inte fastigheter"

Fastighetskrisen på 90-talet ledde Max Barclay in i branschen.

Porträtt

Inget finlir i kalkylen

Opportunist. Det är en påse gott och blandat han har samlat på sig. En flygplatsstad, ett slott, ett badhus, ett auktionshus med mera. Nyligen sålde han sin bästa investering någonsin, för hundra gånger insatsen. Läs FV:s långa intervju med Per Taube.

Tillbaka till förstasidan