Porträtt

Han väntar på fallet

Johan Claesson är från en gammal byggmästarfamilj som i snart 100 år gjort fastighetsaffärer med Kalmar som bas. Men det är svårt att kalla Johan Claesson själv för byggmästare. Han är idag en finansman med intressen i olika branscher och länder. Basen är dock fortfarande fastigheter, främst genom familjebolaget CA Fastigheter. Claesson ser stora möjligheter på marknaden den närmaste tiden.

– Prisfallet på fastigheter under hösten har varit upp mot 20 procent. Om det faller mer, vilket inte är osannolikt, kommer vi att börja köpa ordentligt.

Enligt honom har det länge varit uppenbart att risknivån är hög på fastighetsmarknaden. På CA Fastigheter har man därför hållit en låg profil vad gäller fastighetsköp och i fjol såldes fastigheter för runt två miljarder.

– Med kreditlöften har vi idag en likviditet på runt 1,5 miljarder och kan göra nya fastighetsinvesteringar för fem–sex miljarder.

Johan Claesson har en klassisk fastighetsbakgrund. Han föddes i Kalmar 1951. Pappa Edvin var byggmästare i Claesson & Anderzén, en firma som grundades av farfadern Claes Johansson 1912. Grundplåten till den första fastighetsinvesteringen, en tomt i Kalmar, kom genom ett lån från en kund. I det huset på Eric Dahlbergs gata som farfar byggde bor Johan Claesson idag.

– Det är lustigt hur tillfälligheter styr våra liv. Utan det där lånet hade vår tillvaro sett helt annorlunda ut. Jag skulle vilja leta reda på ättlingarna till honom som gav lånet och skriva ett tackbrev.

Farfar Claes fortsatte att bygga ett hus om året och behålla ungefär vartannat. Edvin Claesson tog över verksamheten 1947 som drevs tillsammans med kompanjonen K-G Anderzén i mer än 30 år.

Johan Claesson gick samhällsekonomisk linje på Stagneliusskolan i Kalmar. Tanken var länge att bli läkare. Planerna lades dock på hyllan efter en praktikperiod hos en veterinär.

– Jag svimmade tre gånger när han opererade hundar och katter.

Inspiration till en ny karriär fick han under period som utbytesstudent hos familjen Buck i Wisconsin, USA, 1968. Bucks hade sålt en firma och levde på att förvalta förmögenheten, främst genom daglig aktiehandel. Något som var mycket främmande för de flesta svenskar då.

– Resan blev en viktig inspirationskälla för mig.

Efter att han tagit studenten 1971 ställdes kosan mot Stockholm för studier vid Handelshögskolan. Parallellt med studierna bedrevs en omfattande aktiehandel.

– Det roade mig mycket. På den tiden kunde man följa aktieutropet på börsen från åskådarplats. Bredvid mig satt ofta andra intresserade, som Sven Olof Johansson och Peter Gyllenhammar.

Kärvare tider skulle dock komma.

Oljekrisen 1973 med mera gav ekonomiska svårigheter under 1970-talets början. År 1974 skedde en kreditåtstramning med kraftigt stigande räntor. Börsen störtdök.

– Jag hade en aktieportfölj värd 20 miljoner kronor, belånad till tio miljoner, och blev av med hela övervärdet. Det var en riktig chock för en 23-åring. Jag lyckades dock behålla aktierna som så småningom visade sig att vara en mycket god affär.

Johan Claesson var lite involverad i faderns byggverksamhet. Han skrev ändå sin trebetygsuppsats på ämnet ”Strategiförändring inom små och medelstora fastighetsbolag”, vilket onekligen låg honom själv nära.

– Många gamla byggmästarbolag bytte strategi vid den här tiden. Vissa satsade på byggverksamheten medan andra fokuserade på förvaltning. Bäst klarade sig de som satsade helt på fastighetsförvaltning.

Den fullständiga artikeln går att läsa i Fastighetsvärlden #1/2008.

Fler Porträtt

Porträtt

Hon rustar Sverige

Maria Bredberg Pettersson är högsta chef hos en av Sveriges största fastighetsägare, Fortifikationsverket, och har hyresgäster som Försvars­makten, Polismyndigheten och FOI.

Porträtt

Ständig förändring

Osentimental. Einar Janson lever inte i det förflutna utan vill hela tiden utveckla verksamheten. Som grundare och vd på Titania söker han möjligheter där andra bara ser problem.

Porträtt

Tydlig framtidstro

Vecturas vd Joel Ambré om att bolaget måste bli större, det nya landmärket och om att bidra till Sveriges konkurrenskraft.

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Tillbaka till förstasidan