Porträtt

Han väntar på fallet

Johan Claesson är från en gammal byggmästarfamilj som i snart 100 år gjort fastighetsaffärer med Kalmar som bas. Men det är svårt att kalla Johan Claesson själv för byggmästare. Han är idag en finansman med intressen i olika branscher och länder. Basen är dock fortfarande fastigheter, främst genom familjebolaget CA Fastigheter. Claesson ser stora möjligheter på marknaden den närmaste tiden.

– Prisfallet på fastigheter under hösten har varit upp mot 20 procent. Om det faller mer, vilket inte är osannolikt, kommer vi att börja köpa ordentligt.

Enligt honom har det länge varit uppenbart att risknivån är hög på fastighetsmarknaden. På CA Fastigheter har man därför hållit en låg profil vad gäller fastighetsköp och i fjol såldes fastigheter för runt två miljarder.

– Med kreditlöften har vi idag en likviditet på runt 1,5 miljarder och kan göra nya fastighetsinvesteringar för fem–sex miljarder.

Johan Claesson har en klassisk fastighetsbakgrund. Han föddes i Kalmar 1951. Pappa Edvin var byggmästare i Claesson & Anderzén, en firma som grundades av farfadern Claes Johansson 1912. Grundplåten till den första fastighetsinvesteringen, en tomt i Kalmar, kom genom ett lån från en kund. I det huset på Eric Dahlbergs gata som farfar byggde bor Johan Claesson idag.

– Det är lustigt hur tillfälligheter styr våra liv. Utan det där lånet hade vår tillvaro sett helt annorlunda ut. Jag skulle vilja leta reda på ättlingarna till honom som gav lånet och skriva ett tackbrev.

Farfar Claes fortsatte att bygga ett hus om året och behålla ungefär vartannat. Edvin Claesson tog över verksamheten 1947 som drevs tillsammans med kompanjonen K-G Anderzén i mer än 30 år.

Johan Claesson gick samhällsekonomisk linje på Stagneliusskolan i Kalmar. Tanken var länge att bli läkare. Planerna lades dock på hyllan efter en praktikperiod hos en veterinär.

– Jag svimmade tre gånger när han opererade hundar och katter.

Inspiration till en ny karriär fick han under period som utbytesstudent hos familjen Buck i Wisconsin, USA, 1968. Bucks hade sålt en firma och levde på att förvalta förmögenheten, främst genom daglig aktiehandel. Något som var mycket främmande för de flesta svenskar då.

– Resan blev en viktig inspirationskälla för mig.

Efter att han tagit studenten 1971 ställdes kosan mot Stockholm för studier vid Handelshögskolan. Parallellt med studierna bedrevs en omfattande aktiehandel.

– Det roade mig mycket. På den tiden kunde man följa aktieutropet på börsen från åskådarplats. Bredvid mig satt ofta andra intresserade, som Sven Olof Johansson och Peter Gyllenhammar.

Kärvare tider skulle dock komma.

Oljekrisen 1973 med mera gav ekonomiska svårigheter under 1970-talets början. År 1974 skedde en kreditåtstramning med kraftigt stigande räntor. Börsen störtdök.

– Jag hade en aktieportfölj värd 20 miljoner kronor, belånad till tio miljoner, och blev av med hela övervärdet. Det var en riktig chock för en 23-åring. Jag lyckades dock behålla aktierna som så småningom visade sig att vara en mycket god affär.

Johan Claesson var lite involverad i faderns byggverksamhet. Han skrev ändå sin trebetygsuppsats på ämnet ”Strategiförändring inom små och medelstora fastighetsbolag”, vilket onekligen låg honom själv nära.

– Många gamla byggmästarbolag bytte strategi vid den här tiden. Vissa satsade på byggverksamheten medan andra fokuserade på förvaltning. Bäst klarade sig de som satsade helt på fastighetsförvaltning.

Den fullständiga artikeln går att läsa i Fastighetsvärlden #1/2008.

Fler Porträtt

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Porträtt

Fokus på det bästa

Hufvudstadens nya vd Anders Nygren i en lång FV-intervju.

Porträtt

Helgläsning: Varumärket i fonden

NREP-grundaren Rickard S Dahlberg i stor intervju.

Porträtt

Offensivt, kaxigt och rosa

Croisettes vd Per Svensson vill snabbt framåt. Antalet anställda har fördubblats årligen och nu siktar han mot börsen.

Porträtt

Tryck i affärerna

Han är boktryckarlärlingen från Karlshamn som nått tre miljarder i fastighetsvärde. Doldisen Stefan Lindström gör ett allt större avtryck i branschen efter uppmärksammade köp.

Porträtt

Söker handelns vinnare

Framåt. När andra investerare flydde från handelsfastigheter gick Jan Björks Redito in och storköpte utvalda delar. Nu ger sig bolaget in i flera nya investeringar.
Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Porträtt

Långläsning: Gasen i botten

Det är alltid rallytempo. Ivar Tollefsen har byggt upp Heimstaden till 275 miljarder kronor. Men vem är han? Läs FV stora intervju från 2007. Alla galna äventyr Synen på svenskar  ”Ingen respekt och all respekt”.

Porträtt

Bygger tillit – i koja som slott

Kameleont. Från Mexico City till kontoret på Östermalm – via norra Botkyrka, Handels och London. Nils Styfs krokiga resa in i branschen har gett honom en ovärderlig superkraft.

Porträtt

Fångar idén i flykten

Otålig. Varför vänta till i morgon, låt oss göra det i dag. Med den devisen fortsätter Johan Ericsson att vara med och bygga fastighetsbolag.

Porträtt

Bygger nytt i högt tempo

Elias Georgiadis växte upp i miljonprogrammet och började jobba på ställningarna. Nu har han med sig Erik Selin och Mats Qviberg på ett expansivt bolagsbygge.

Tillbaka till förstasidan