Hans Eliasson, Lars Tirén, Torbjörn von Schantz (Rektor Lunds Universitet), Karin Adalberth, Thomas B Johansson (Juryns ordförande), Börje Göransson.

Pionjär inom plusenergihus belönades stort

Annons

Tog hem Årets Framtidsbyggares innovatörpris på 750.000 kronor. Vid prisutdelningsceremonin i Lund av det stora miljöpriset Årets Framtidsbyggare fick i går Karin Adalberth ta emot det största priset, 750.000 kronor, som Årets Innovatör.

Adelberth är Doktor i Byggnadsfysik och författare till flera böcker om energieffektivt byggande. Förutom att arbeta med energieffektiviseringsfrågor professionellt har hon även omsatt kunskapen mer privat genom att bygga familjens hus ”Villa Åkarp”, som 2009 blev Sveriges första plusenergihus. Just det tas också upp i juryns motivering, som lyder:

Karin Adalberth har bidragit till utvecklingen av energieffektiva byggnader genom att ta steget vidare från passivhus med mycket låg energianvändning till att även inkludera tillförsel av förnybar energi för att nå plusenergihus. Detta har hon visat genom att ha utvecklat och byggt en energieffektiv villa med solpaneler som över året gör byggnaden till ett plusenergihus. Hon har därigenom demonstrerat att det går att samtidigt bygga kostnadseffektivt och miljöanpassat.

Årets Framtidsbyggare är ett pris som Familjen Eliasson, huvudägare i bland annat Svenska Hus och byggbolaget MVB, via en stiftelse donerat kapital till. Detta ger möjlighet att dela ut priset på 1,2 miljoner kronor per år under tio år framöver. Stiftelsen för energieffektivt byggande delar ut priset i samarbete med Lunds universitet och Fastighetsvärlden.

Priset som Årets Opinionsbildare, 250.000 kronor, delades av Börge Göransson och Lars Tirén.

Göransson är tidigare VD för Finnvedsbostäder i Värnamo och låg bakom byggandet av Sveriges första flerfamiljshus i passivteknik, kv. Oxtorget i Värnamo, 2006. Det är ett hus som fortfarande väcker intresse både nationellt och internationellt. och som blivit föremål för flera akademiska avhandlingar som granskat projektet ur olika aspekter

Tirén är tidigare VD för Eksta Bostads AB i Kungsbacka och har under många år varit drivande i förverkligandet av passivhus, lågenergihus och solenergi. Det har lett till att Eksta i många år har upprätthållit en branschledande ställning inom förnybar energi i bostadsbranschen.

Juryns motivering lyder:

Börje Göransson i Värnamo och Lars Tirén i Kungsbacka har som ansvariga för kommunala bostadsbolag i många år varit pådrivande i förverkligandet av passivhus, lågenergihus och utnyttjandet av solenergi. De har därigenom synliggjort och demonstrerat de tekniska och ekonomiska möjligheterna till ett mycket bättre byggande.

Nio studerande fick del av 2015 års pris för Årets Talang
Nio studerande fick del av 2015 års pris för Årets Talang

Priset till studerande, som kallas Årets Talang, delades av totalt åtta pristagare. Prissumman på totalt 200.000 kronor delades så att fyra av pristagarna erhöll 30.000 kronor vardera. Dessa var Jingjing Zhang, Marie Chevalerias, Sarah Kloke och Per Wretlind.

Övriga fyra pristagare fick 20.000 kronor vardera. Dessa var Nora Smedby, Fredrik Svensson, Mats Tedenvall samt Panayiota Paraskeva och Vaia Vakouli som fick priset gemensamt.

Fastighetsvärlden Idag 2015-11-06

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan