I Hemfosas bestånd ingår en hel del samhällsfastigheter, bland annat en del ”blåljusfastigheter”. Många är inköpta på auktion efter Keops och Kefrens fallissemang. Nyligen har bolaget även brutit sig in på den norska marknaden. (Illustration ur magasinet Fastighetsvärlden Nr 2/2015).

Jens Engwall: ”Jag har branschens bästa jobb”

Annons

Ingen plan att sluta – Tillåten att sälja aktierna om tre månader. Hemfosa har gått som tåget på börsen efter att bolaget, med VD Jens Engwall i spetsen, gjort flera stora köp, framförallt av samhällsfastigheter. Det var tron på Jens Engwall som person och affärsman som fick flera av de sex ursprungliga investerarna att ställa sig bakom bolaget när det grundades sommaren 2009.

Hos de tidigare ägarna fanns det ett avtal om hur länge Jens Engwall var tvingade att sitta kvar i VD-stolen. När bolaget sedan ringdes in på börsen för ett år sedan, 21 mars 2014, försvann den låsningen. Då blev han istället låst vid sin aktieandel i 15 månader – men 21 juni 2015 går även den låsningen ut och han är fri att sälja. Men även en stor del av de nuvarande aktieägarna hoppas att Engwall ser långsiktigt på sitt uppdrag. De har tagit rygg på Engwall som person. Själv kommenterar han möjligheten att lämna bolaget:

– Framtiden ser strålande ut. Det händer mycket nu som är intressant att jobba med, bland annat vår utökade satsning inom samhällsfastigheter och vår satsning i Norge inom samma segment. Det finns mycket kvar att göra.  Året har börjat bra och jag tror även att 2016 blir riktigt intressant. Jag har inga planer på att sluta. Det finns många affärer som är lockande att göra. Vänta bara och se!

Ni har köpt mycket den senaste tiden? Hur stora ska ni bli?

–  Vi har inga storleksambitioner, men vi kan köpa för ytterligare några miljarder. Vi ska sälja också, det är viktigt även det. Det kommer att hända saker på både köp- och säljsidan hoppas jag. Vi har även ett inspirerande jobb att höja kvaliteten på vårt bestånd.

Några emissionsplaner?

– Det skulle vara intressant att genomföra emission på både stamaktien och preffar.

Har du några planer på att sälja aktierna den 21 juni?

– Nej, och då ska man veta att jag sedan börsnoteringen köpt ytterligare aktier i bolaget.

Du var ursprungligen inte så pigg på att åter bli börs-VD igen. Hur länge kommer du sitta kvar i VD-stolen?

– Jag har fastighetsbranschens bästa jobb, så det finns ingen anledning att sluta. Men om vi skulle komma in i en helt annan konjunktur och vi skulle möta en tröskel där det krävs en nystart, ja då kan det vara dags för någon annan att ta över.

Även Jens Engwalls parhäst Lars Thagesson, som är låst vid samma avtal, hälsar till Fastighetsvärlden att han inte har några planer på att sluta.

Enligt senaste tillgängliga uppgifter äger Jens Engwall 1.426.138 stamaktier och 14.000 preferensaktier i Hemfosa. Lars Thagesson äger 1.168.450 stamaktier och 12.000 preferensaktier. Noteringskursen var 93 kronor per aktie och handeln inleddes kring 97,50 kronor. Som högst stod kursen i 220 kronor den 24 februari, efter att den i det närmaste ”skenat” sedan i mitten av oktober (när kursen var 106 kronor). Sedan dess har den fallit tillbaka något och handlas för strax under kronor per aktie.

I magasinet Fastighetsvärlden Nr 2/2015 innehåller en analays av Fastighetsvärlden.

Text: Fredrik Engström

Fastighetsvärlden Idag 2015-03-20

Fler Nyheter från förstasidan

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Tillbaka till förstasidan