AMF berättade mer om nya satsningen på Gallerian

Annons

Fakta om Urban Escape Stockholm (Gallerian)

  • Urban Escape Stockholm växer fram i kvarteret mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg och består av fem fastigheter, fyra gator och två torg.
  • Urban Escape Stockholm kombinerar kontor, hotell, handel, restauranger, mötesplatser och servicetjänster.
  • Urban Escape Stockholm utökar den befintliga fastighetsarean från befintliga 95.000 kvm till cirka 130.000 kvm.
  • Urban Escape Stockholm omfattar 62.000 kvm för moderna och flexibla kontor, 29.000 kvm för hotell och konferens, och 38.000 kvm för handel och restaurang.
  • Förverkligandet av Urban Escape Stockholm börjar nu och pågår till och med våren 2018.
Visa faktaruta

Följ FV:s direktrapportering klockan 12. I december 1998 köpte AMF, i ett paketförvärv för 4.260 miljoner kronor, Gallerian i centrala Stockholm och en fastighet på Stora Essingen från Föreningssparbanken. Banken (numera omdöpt till Swedbank) flyttar nu ut ur de stora kontorslokalerna i Gallerian och om en vecka är det inflyttningsfest i bankens nya huvudkontor i Sundbyberg. Flytten har medfört att AMF Fastigheter tagit ett helhetsgrepp om de fem fastigheter som utgör ”Gallerian-kvarteret”.

Fastighetsvärlden berättade om Swedbanks stora flytt den 16 februari 2011. Ett år senare avslöjade vi att AMF Fastigheters stora hotellplaner för att fylla upp efter Swedbank. I mitten av april i år berättade vi om bolagets planer på att riva en av de största byggnaderna för att istället uppföra en mycket större byggnad.

Under onsdagen, vid lunchtid, berättade AMF Fastigheter ytterligare några detaljer i den stora omvandlingen av ett av citys mest spännande kvarter. Fastighetsvärlden var självklart på plats och direktrapporterade.

Ungefär 100 personer var på plats på AMF Fastigheters kontor på Regeringsgatan för att lyssna till bolagets och Stockholms stads planer för området. Det var fler personer än förväntat och det fanns inte sittplatser till alla. Stora förväntningar. Kvarteret presenterades som ”Stockholms nya stora bultande hjärta”.

– Normalt sett tar man spadtag, men vi ser detta som ett ”hjärtslag”, sade Mats Hederos, VD vid AMF Fastigheter. Vi ska nu utveckla ett område som delvis är lite bortglömt och även lite skämmigt. Det ska vi förändra och vi ska göra det rejält.

Hederos berättade att allt ovanför handelsytorna i Gallerian ska bort och att nya ytor ska skapas. Han konstaterade att det i jämförelse rör sig om nio Hötorgsskrapor. Det handlar om utblåsningar av existerande byggnader och även om rivning.

Karolin Forsling, chef för stadsutveckling vid AMF Fastigheter:

– Vi har ägnat tre år åt att titta runt om i världen för att se vad människor och företag vill ha.

AMF Fastigheter kallar projektet ”Urban Escape”, där tankebanorna bakom det hela presenterades i en film.

– Vi kunde gjort ett vanligt fastighetsprojekt. Alltså byggt om och och hyrt ut. Men vi vill göra så mycket mer. Vi vill skapa något större och ge ett innehåll. Hus i sig är ganska meningslösa, och man nu får säga så som fastighetsägare, om man inte skapar ett innehåll, sade Forsling.

– Vi vill skapa en tredje plats, utöver jobbet och hemmet. En plats när man trivs och finner sinneslugnet. Det ska finnas någonstans där man kan vara och leverera.

Forsling konstaterade att hon under de senaste åren fått massor av frågor om vad bolaget ska göra efter att Swedbank flyttar, ”Vad ska ni göra, det är ju mörkt och tråkigt?”.

– Vi ska skapa hotell. Hotell är en alldeles utmärkt exempel på en miljö för ”Den tredje platsen”. Vi har dessutom 15.000 kvadratmeter tak, som vi ska utnyttja på något sätt. Det handlar också om att hitta rätt hyresgäster för framtiden. I en av de fem fastigheterna ska vi skapa ett helt ”innovationshus”, Epicenter. Vi ska även utnyttja och bidra till att utveckla Brunkebergstorg. Det är allt detta som vi kallar ”Urban Escape”, sade Karolin Forsling.

Epicenter berör fastigheten Trollhättan 29, alltså det huset som ligger närmast Sergels torg och till höger om huvudingången till Gallerian. Det visade upp loggor på tio välkända bolag som uppges vara intresserade av Epicenter – bland annat Samsung, Microsoft, King, Spaceport Sweden, Symbio och Sime. Det uppges att ett 30-tal bolag är intresserade och vill in i Epicenter. (Läs mer om den stora uthyrningen här)

Medverkade i presentationen gjorde finansborgarrådet Sten Nordin (M) samt AMF Fastigheters Mats Hederos, VD, och Karolin Forsling, chef för stadsutveckling och marknad. De berättade om visionerna och planerna för platsen.

Det var även ett internationellt deltagande under AMF Fastigheters presentation. Gäster från två av New Yorks mest omtalade projekt, Peter Mullen från High Line, tågbanan som blivit en populär park mitt i staden och Joshua Abram, en av grundarna av innovationshuset NeueHouse ger sin syn på hur man utvecklar stadsmiljö och skapar en innovativ och konkurrenskraftig plats. Det är två platser varifrån AMF Fastigheters Karolin Forsling hämtat inspiration.

– Alla städer har sina egna utmaningar, det gäller att hitta utmaningarna – och se till att det är möjligt att genomföra förändringarna, sade Peter Mullen som berättade att hela High Line-projektet var nära att inte bli av. Den dåvarande  borgmästaren ville riva strukturen, men den nya borgmästaren (Michael Bloomberg) gav sitt gillande.

AMF Fastigheter berättade inte särskilt specifikt om de olika huskropparna som ingår eller vad som kommer att hända med kontorsytor, butiksytor eller taket. De planerade hotellen nämndes bara som hastigast. Bolaget hade som målsättning att inför midsommar eventuellt kunna presentera vilka hotelloperatörer det blir, men Fastighetsvärlden kan berätta att den presentationen möjligtvis kan dröja till efter sommaren.

När det gäller Swedbanks flytt så löper hyresavtalet ut vid halvårsskiftet och AMF Fastigheter räknar med att blåsa ur lokalerna i oktober.

Fastighetsvärlden Idag 2014-05-14

Karolin Forsling och Peter Mullen.
Karolin Forsling och Peter Mullen.
Mats Hederos och Sten Nordin.
Mats Hederos och Sten Nordin.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Tillbaka till förstasidan