Stefan Löfven på Norra bantorget.

Löfven: ”SBAB ska bli en motor för fler nya bostäder”

Annons

Vill tillskjuta 3 miljarder kronor. I sitt första maj-tal på Norra Bantorget i centrala Stockholm gav Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven sin syn på bostadsbristen och hur den ska lösas. Han lanserade flera nyheter:

– Vi göra den statliga banken SBAB till en ny motor för finansieringen av nya bostäder för äldre, nya bostäder för unga, nya hyresrätter och bostäder. Bostadsbristen bygger på många problem – och en del är att för få satsar på nybyggnation, sade statsministerkandidaten.

Bolaget ska enligt förslaget få ett kapitaltillskott på tre miljarder kronor från statliga bolag som ska lånas ut till byggprojekt som annars inte skulle blivit av.

– Vi vill att dem ska användas framför allt till att bygga hyresrätter, men vi utesluter inte heller bostadsrätter. Ibland vill man bygga områden med blandad bebyggelse, sade Stefan Löfven.

Pengarna ska enligt socialdemokraternas partiledare tas från statliga bolaget som har mer pengar än de egentligen behöver. Totalt, bedömer Socialdemokraterna, att de statliga bolagen har en översoliditet på tio miljarder kronor.

Löfven konstaterade att ”utlåningsvillkoren ska vara goda och långsiktiga, men inte subventionerade. Verksamheten ska ge långsiktig avkastning”.

– Vi har i Sverige en underproduktion på cirka 10.000 lägenheter årligen och vi bedömer att vi med det här förslaget kan ta bort ungefär hälften av det underskottet.

Han konstaterade vidare att ”det är dags att börja bygga Sverige – bokstavligen. För jobben, för tillväxten, och för alla ungas rätt att börja sina vuxna liv”.

– Vi vill att SBAB ska vara aktiva: ta kontakt med allmännyttan, med byggföretag och kommuner för att se var man kan underlätta byggandet.

Den socialdemokratiske statsministerkandidaten utlovade även en ”byggbonus”.

– Vi går nu framåt med en bred bostadsreform. Vi kommer ge stöd åt kommuner som bygger bort bostadsbristen genom nya hyresrätter i hela landet. Vi kommer ge en byggbonus till dem som bygger för studenter och unga. Och vi kommer att göra det som krävs så att en byggplan mycket snabbare kan bli ett riktigt hem.

Löfven konstaterade att det råder ”en akut bostadsbrist i Sverige”.

– Vi måste få i gång bostadsbyggandet och vi vill att staten tar ett ansvar, sade Löfven.

– En brist som drabbar 126 kommuner runt om i landet. En brist som enligt Swedbank kostar enbart Stockholm 21 miljarder i utebliven tillväxt – varje år. En brist som enligt Hyresgästföreningen gör att 280.000 unga inte får den egna bostad de skulle vilja ha – och som de förtjänar, sade Löfven i talet på det mycket välbesökta grustorget vid Norra bantorget där han hade LO-borgen snett bakom sig.

Tidigare har Socialdemokraterna, när det gäller bostadsfrågan, bland annat föreslagit en miljard i stimulans till de bolag som bygger hyresrätter och studentbostäder. Partiet har även, precis som Alliansen, utlovat förenklade byggregler.

Fastighetsvärlden Idag 2014-05-01

Fler Nyheter från förstasidan

20-miljardersbolag öppnar för notering

FV berättar att Stockholmsbörsen kan få påfyllning.

Vasakronan stoppar plan på stor rivning

”Det var ett modigt beslut som vi är stolta över och som har visat sig vara mer rätt för varje dag som går”.

Jubel: Sänker räntan

Beskedet som stor del av fastighetsbranschen väntat på. Läs flera kommentarer. Första sänkningen på 3.018 dagar.

Storägare har dumpat hela sitt innehav i SLP

Tidigare storägare och medgrundaren avser stanna kvar i styrelsen.

Sagax i nytt miljardköp

Långa hyresavtal del av storaffär.

Förvärvar för 1,7 procent på Östermalm

Affär ett stenkast från Humlegården.

Köper vid Stureplan

Näringslivsprofiler gör ytterligare ett förvärv.

Aktien rasar 20 % efter kreditgivarens pantrealisation

Motgångarna fortsätter – nu har banken sålt merparten av Engelberts aktier i Oscar Properties.

Index säljer för 1,5 miljarder

Rekordsäljer en hyresrättsfastighet. 444 lägenheter i vattennära område.

Atrium Ljungberg hyr ut 10.000 kvm i Hagastaden

Gör stor uthyrning i projektfastighet.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Revelop säkrar 2,4 mdr för ny fond – gjort miljardköp

Genomfört två förvärv om totalt 70.000 kvm lokaler.

RE Equity Omsorg nära köp för 800 mkr

Målet är att inom två år nå ett bestånd på 3 miljarder kronor.

Tillbaka till förstasidan