Stockholmshyrorna klara

Annons

Upp 1,5 procent. Nu har Hyresgästföreningen region Stockholm tecknat överenskommelser för hyrorna 2014 för cirka 170.000 hyresgäster i Stockholms stad. I snitt får hyresgästerna en hyreshöjning på 1,5 procent.

– Avtalen som vi har tecknat är de lägsta förhandlade på ett decennium i Stockholm. Med det ekonomiska läge som råder just nu fanns alla förutsättningar för en bra överenskommelse för hyresgästerna, säger Greger Björkegren, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm.

För Svenska Bostäders hyresgäster höjs hyrorna 1,5 procent i snitt från 1 april. Hyreshöjningen blir mellan 1,30 och 1,75 procent beroende på standard, läge och fastighetstyp. Svenska Bostäder hade ursprungligen krävt en höjning på mellan 1,7 och 3,7 procent med ett snitt på 2,7 procent från 1 januari.

För Stockholmshems hyresgäster blir höjningen också 1,5 procent från 1 april, som fördelas mellan 1,25 och 1,75 procent. Stockholmshems ursprungsyrkande låg på i snitt 2,7 procent från 1 januari, med ett spann på 1,7–3,7 procent.

En ramöverenskommelse har också slutits för de privata fastighetsägarna. Överenskommelsen innebär en hyreshöjning från 1 april på mellan 1,3 och 1,75 procent beroende på nuvarande hyresnivå och område. Fastighetsägarna hade ursprungligen krävt en hyreshöjning på 1,7–3,7 procent från 1 januari 2014.
Ramöverenskommelsen ligger nu till grund för enskilda förhandlingar med varje privat fastighetsägare för att fastställa hyrorna för varje lägenhet.

– I år har hyresförhandlingarna varit en ovanligt lång och svår process. Den främsta orsaken till detta är att det är första gången Fastighetsägarna Stockholm förhandlar för de kommunala bostadsbolagen. Den bristande insikten om de kommunala bostadsbolagens särställning och Fastighetsägarnas vilja att låta efterfrågan styra hyrorna har kraftigt bromsat upp förhandlingarna, säger Greger Björkegren.

Tidigare har överenskommelse slutits för Familjebostäders hyresgäster som fick en hyreshöjningen på i snitt 1,5 procent från 1 mars. Höjningen fördelades mellan 1,25 och 1,8 procent beroende på fastighetens läge, standard och hyresnivå. Familjebostäders yrkande var från början 2,7 procent i snitt, fördelat på 1,7–3,7 procent från 1 januari.

– Vår förhoppning var att i samband med årets förhandlingar även få igång nya samtal om en systematiserad hyressättning, stockholmsmodellen. Tyvärr har Fastighetsägarna Stockholm inte visat något som helst intresse för den frågan, säger Greger Björkegren.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan