Stortorget 1

Doldis köper känd fastighet i centrala Lund

Annons

Lunds kommun säljer för totalt nära 90 miljoner. Servicenämnden i Lund har träffat avtal om försäljning av fastigheten Sankt Laurentius 1, Stortorget 1, till Thomas Löfgren, en doldis på Skånes fastighetsmarknad som nu alltså ytterligare expanderar sitt bestånd. Köpeskillingen uppgår till 60 miljoner kronor. Fastigheten är byggd 1907 och var ursprungligen ett bankhus. Fastigheten placeras i bolaget Förvaltnings AB Sekund som drivs av Thomas och Merja Löfgren.

Thomas Löfgren har investerat i fastigheter på heltid sedan 1992 när han lämnade sin tjänst vid Svenska Kyrkan där han hade haft flera framträdande positioner. Den första fastigheten köpte han dock 1977. I Lund äger bolaget i dag fastigheterna på Stortorget 3 (första inköpta fastigheten, och granne till den nu inköpta), Kungsgatan 2, Kungsgatan 4, Klostergatan 12, Gamla elverket på Winstrupsgatan, Wickmanska gården på Bredgatan och Liljewalchska huset på Kyrkogatan 21. I hans bestånd ingår även fastigheter i Eslöv, Arlöv, Höör och Landskrona. Totalt äger bolaget 18 fastigheter och 80 procent av ytorna är kommersiella lokaler.

– Den nu förvärvade fastigheten har ett väldigt bra läge, kanske Lunds bästa, och den passar förvaltningsmässigt bra ihop med det övriga beståndet. Egentligen hade jag inte tänkt köpa något ytterligare nu, men när grannfastigheten till en fastighet kom ut på marknaden blev det förstås intressant. Men jag försöker att hålla igen, säger Thomas Löfgren till Fastighetsvärlden.

Fastigheten Sankt Laurentius 1, på Stortorget 1, innehåller 3.700 kvm lokaler, varav 1.600 kvm kontorslokaler tomställs om drygt ett år när utbildnings- och kulturförvaltningen flyttar ut. Lunds kommun förvärvade fastigheten 1957.

Lunds kommun har även beslutat att sälja fastigheten Döbeln 4, på Kiliansgatan 12. Där uppgår priset till drygt 27 miljoner. Köpare är Michael Mokhberi genom företaget företaget Emera. Försäljningarna kräver godkännande av kommunstyrelsen.

Kommunen har tidigare sålt en fastighet till Wihlborgs ur samma försäljningsprocess, se länk till höger. Samtliga försäljningar föranleds av det nya kommunhuset som snart står klart och kommunen lämnar därmed lokaler på flera platser i Lund.

I magasinet Fastighetsvärlden 5–6/2013 finns en stor Ortsanalys över Lund.

Den 10 september arrangerar Fastighetsvärlden seminariet Öresundsmarknaden på Börshuset i Malmö. Det är ett högintressant program och medverkar gör bland andra Petter Stordalen. Fullständigt program och möjlighet till anmälan finns här.

Fastighetsvärlden Idag 2013-08-30

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösundavik

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan