Idéillustration för ett stort SEB-kontor i Rissne.
Idéillustration för ett stort SEB-kontor i Rissne.

Sundbyberg ger sig in i matchen om SEBs kontor

Annons

Nordisk Renting vill stoppa den planerade flytten till Värtahamnen. Sundbyberg vill skapa en möjlighet för SEB att samla alla anställda vid ett huvudkontor i kommunen. Därför ser kommunen över detaljplanen i syfte att utveckla bankens nuvarande kontor till en profilbyggnad på 100.000 kvadratmeter med plats för över 5 000 personer. Storbanken har sedan drygt ett år, som Fastighetsvärlden avslöjat, fått option på mark ute i Värtahamnen, och har länge arbetat med det som första alternativ.

Sundbyberg är Sveriges snabbast växande stad. På några decennier har arbetsmarknaden utvecklats från tung verkstadsindustri till modern tjänsteproduktion. I början av 2014 beräknas 6.000 av 23.000 arbetstillfällen finnas inom den finansiella sektorn, skriver Sundbybergs kommun i ett pressmeddelande. Swedbank är ett exempel på företag som lämnar dyra lägen i centrala Stockholm och etablerar sina huvudkontor i kommunen.

– Vi är en lyhörd kommun, och för ständigt en dialog med små och stora företag om hur vi tillsammans kan skapa bra förutsättningar för tillväxt. Nu när SEB utreder sina lokaler vill vi göra allt vi kan för att erbjuda ett attraktivt läge för 5.000 anställda, med lägre kostnad och fantastiska kommunikationer, säger Jonas Nygren (S), kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg.

SEB:s befintliga kontor i Sundbyberg ligger i en del av kommunen som befinner sig i en kraftig förnyelse, skriver kommunen i pressmeddelandet. Sundbyberg ser över detaljplanen för att skapa en helhetslösning för området och ska också se över möjligheten att lägga till en hållplats för tvärbanan nära SEB:s kontor.

– Sundbyberg har en hög ambitionsnivå när det gäller företagsklimatet. Ett bevis på att det ger resultat är att Sundbyberg klättrar på Svenskt näringslivs rankning över näringslivsklimatet i Sveriges kommuner, säger Siyamak Sajadian- Sasanpour (MP), vice ordförande kommunstyrelsen och ordförande i näringslivsrådet.

Fastigheten Stockmakaren 1 ägs av Nordisk Renting AB, som har ansökt om en översyn av detaljplanen i syfte att utveckla bankens kontor till ett nytt campus där SEB kan samla personalen från Sergels torg (Vasakronan, 35.000 kvm), Södermalm (AMF Fastigheter, 11.000 kvm) och Rissne. Både hyreskontrakten inom tullarna går ut våren 2016. SEB:s huvudkontor ska ligga kvar vid Kungsträdgården. Läs mer om flera stora planerade flyttar i magasinet Fastighetsvärlden Nr 4/2012.

Fastighetsvärlden Idag 2012-06-19

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax i nytt miljardköp

Långa hyresavtal del av storaffär.

Köper för 1,7 procent på Östermalm

Affär ett stenkast från Humlegården.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Aktien rasar 20 % efter kreditgivarens pantrealisation

Motgångarna fortsätter – nu har banken sålt merparten av Engelberts aktier i Oscar Properties.

Index säljer för 1,5 miljarder

Rekordsäljer en hyresrättsfastighet. 444 lägenheter i vattennära område.

Atrium Ljungberg hyr ut 10.000 kvm i Hagastaden

Gör stor uthyrning i projektfastighet.

Revelop säkrar 2,4 mdr för ny fond – gjort miljardköp

Genomfört två förvärv om totalt 70.000 kvm lokaler.

RE Equity Omsorg nära köp för 800 mkr

Målet är att inom två år nå ett bestånd på 3 miljarder kronor.

Efter Castellums bakslag – nu kan planen lyfta igen

En av bolagets största fastigheter kan få ny användning – och även ny ägare.

Prisad rådgivare på nytt jobb – lämnat Engelbert

Blir ansvarig för 130 hyresavtal.

Bildspecial: Så ser det ut i Alectas nya kontor

Stort fastighetsbolag har satsat på sitt kontor för både medarbetare och kundernas skull. FV har besökt de nya lokalerna.

Toppolitiker vill riva Friday’s i Kungsträdgården

Den kanske mest kontroversiella byggnaden i Stockholms city uppmärksammas igen.

SBB håller driftnettot i balans

Har ett unikt positivt finansnetto i det senaste kvartalsresultatet.

Tillbaka till förstasidan