KLP köper nytt cityhotell

Annons

Den norska pensionsjätten KLP köper hotellprojektet Klockan 1 i centrala Stockholm för nära 1,1 miljarder. Fastigheten har de senaste två åren genomgått en total om- och tillbyggnad med bland annat ett helt nytt bostadshus innanför gatubyggnaden. Men den allra största förnyelsen av kvarteret är ombyggnaden till ett nytt storhotell, i höst öppnar Scandic Grand Central här.

Tidigt i våras presenterade DTZ förslaget om att försöka köpa fastigheten för KLP-ledningen och fick uppdraget att försöka få till en affär.

– Det mesta brukar komma ut på marknaden i en öppen process och det här är första gången vi varit med i den här typen av process, säger Steinar Manengen på KLP Eiendom till Fastighetsvärlden.

– Vi har lagt ned ett omfattande arbete under hela våren för att få till affären, säger Fredrik Lidjan chef för Capital Markets på DTZ i Sverige.

Klockan 1 ligger i korsningen Vasagatan – Kungsgatan och köpeskillingen uppgår exakt till 1072 miljoner kronor med möjlighet till en tilläggsköpeskilling. Den görs beroende av hotelldriftens utveckling under de första tre åren. Totalt innehåller fastigheten 18600 kvadratmeter BTA och utöver hotellet som hyr omkring 15000 kvadratmeter finns där också de 18 bostadslägenheterna två butiker samt den gamla Vasateatern.

– Det är just nu ett mycket gynnsamt säljläge med generellt höga värden på fastigheter och vi fick ett attraktivt bud på Klockan 1. Med stora planerade investeringar i utvecklingsprojekt väljer vi därför att sälja av några färdigutvecklade fastigheter, säger Markus Pfister, Fastighetschef Kontor på Diligentia.

De senaste åren har KLP genomfört tre förvärv i Sverige och två av dessa har legat kring miljarden. Efter det senaste förvärvet äger företaget fastigheter för 4 miljarder i Sverige. En av de fastigheter man äger sedan tidigare ligger endast 200 meter från det nu aktuella förvärvet. Det är är också ett hotell, Royal Viking, som förvärvades från RBS Nordisk Renting för drygt två år sedan.

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan