Jimmy Bengtsson, vd och Jørgen Wiese Porsmyr, CFO för Veidekke.

Veidekkes vd om den tuffare marknaden

En stark kvartalsrapport, men en bostadsverksamhet i Sverige som går sämre. Den delen har Veidekke historiskt varit stark på, vilket innebär att det är där bolaget känner den största pressen just nu. 60 anställda i Sverige får gå till följd av det. Men, vd Jimmy Bengtsson tror att tuffare tider kan öka konkurrenskraften för Veiddeke vilket han ser som en möjlighet.

Annons

Veidekke visste att omsättningen för bolaget är på väg upp och att den skulle bli hög, men den blev lite högre än vad bolaget trott.

– Det här är en stark rapport. Den är i överkant jämfört med våra egna förväntningar. Sen är det ingen överraskning för någon att orderingången är lite svag, säger Jimmy Bengtsson, vd hos Veidekke till Fastighetsvärlden.

– Det är en väldigt hög aktivitet på byggsegmentet, både i Sverige, Norge och Danmark. Vi har flera pågående projekt. Orderboken är hög, infrastruktur är stabil och det byggs. Det är Norge som är utslagsgivande och där handlar det om bostäder, kommersiellt och samhällsfastigheter, säger Jørgen Weise Porsmyr, CFO på bolaget.

Trots att orderingången är hög generellt går det sämre för deras verksamhet i Sverige. I kvartalsrapporten meddelade bolaget att 60 anställda i Sverige kommer att varslas.

– Det stämmer. Faktum är ju att konjunktur och marknad går upp och ned. När den går upp måste vi bemanna upp och när den går ner måste vi bemanna ner. Det är egentligen inte konstigare än så, säger Jimmy Bengtsson.

Det handlar om en anpassning till situationen och utsikterna framåt. Det är både tjänstemän och yrkesarbetare som kommer att få gå, i de tre regioner där Veidekke opererar i Sverige – Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund. Totalt har Veidekke cirka 2.000 anställda i Sverige, vilket ger att cirka tre procent får gå.

Det finns inga planer för varsel i Norge eller Danmark

– Man kan konstatera att det är hög omsättning och hög aktivitet på de två marknaderna och att det kommer att fortsätta vara så en stund till – det är ett svar. Men det generella svaret är ju att vi måste anpassa oss till marknad och konjunkturläge.

Störst orderingången kommer från det privata segmentet. Enligt Jørgen Weise Porsmyr är orderingången god från bostadssidan i Norge, trots dystra rubrikerna.

– Vi har fortfarande kunder som sätter i gång stora projekt. Det var väldigt tydligt i Q2 och nu i Q3. I Oslo har vi en order på cirka 600 miljoner norska kronor från OBOS. I Ulven i östra Oslo ska ett gammalt industriområde konverteras till bostadsområde.

Veidekke har också ett stort projekt på gång i Kristiansand, där studentbostäder för cirka 400 studenter ska byggas. Det är en totalentreprenad som är värd nära 460 miljoner norska kronor.

– Det är ett tecken på att vi har projekt och kunder på gång i alla marknader.

Den svenska byggverksamheten omsatte 2,0 miljarder norska kronor i tredje kvartal 2023 mot 1,8 miljarder samma kvartal förra året. Det innebär en ökning i omsättning med nio procent.

Det är främst BRA i Göteborg som stod för den ökningen. I bostadssegmentet i Stockholm och Malmö är aktiviteten lägre. I Stockholm finns dock efterfrågan från offentliga kunder, men igångsättandet av bostadsprojekt är låg. I Skåne finns det en efterfrågan inom alla segment.

Resultatet har sjunkit något. Från 49 miljoner norska kronor för tredje kvartalet 2022 mot 41 miljoner i år. Lönsamheten är bra för BRA i Göteborg men svag för de övriga delarna i Sverige.

– Det är en svår marknad, men vi kommer att klara av den och komma i position och hitta lösningar tillsammans med kunderna, säger Jørgen Weise Porsmyr.

Vilket segment är starkast i Sverige?

– Vår svenska verksamhet har tre delar där infrastrukturverksamheten är god. Vi har bra fart i norra Sverige och i Göteborg, och den blir allt bättre i Stockholm. Göteborg är dock bäst. En tredjedel av den svenska marknaden är infrastrukturverksamheten och den är stabil, säger Jimmy Bengtsson.

För BRA i Göteborg går det som sagt bra med många stora projekt inom näringsbyggnad och logistik/industri. För byggverksamheten mot bostäder däremot ser det sämre uti Sverige.

–  Vi har historiskt varit tunga på bostadsdelen. Och det innebär att det är där den största omställningspressen nu sker.

Jørgen Weise Porsmyr säger att Veidekke har varit med om tuffa tider förr och att segmentet kommer att komma tillbaka. I dag jobbar bolaget med kunder som vill komma i gång när marknaden sätter fart igen, så intresset finns.  En tredjedel av verksamheten i Sverige är solid och den sista tredjedelen ska bli det, menar han.

– Vi har en lång tradition av att komma in tidigt och jobba tillsammans med kunderna på bostadssidan. Även om det inte finns något i produktion nu, finns det många pågående samarbeten kring att utforma och anpassa projekt, och att hitta lösningar för att de ska kunna trycka på startknappen, säger Jimmy Bengtsson.

Han tror personligen att en viktig indikator är den första räntesänkningen, men när det sker är det ingen som vet. Men, han ser möjligheter på en svagare marknad.

– På en svagare marknad är det viktigt att anlita robusta och trygga underentreprenörer i de projekt vi driver. På samma sätt tänker naturligtvis våra kunder – att de vill ha en trygg entreprenör med sig. Och en sådan är vi. På det sättet kan man säga att konkurrenskraften för en sådan som oss ökar när det är en tuffare marknad. Så det är en klar möjlighet, säger han.

Han fortsätter:

– En annan möjlighet är att det på sätt och vis är lättare att driva projekt med god lönsamhet i tuffare tider än när det går blankt upp. Då blir det tuffare att få tag på kvalitet och resurser för att driva projekt.

Går det sämre i Sverige än i Norge och Danmark?

– Det är riktigt att vi har det lite tufft med den delen, där vi tidigare har haft en ganska stor andel bostäder. Pratar man enskilt om just den delen stämmer det. Men om man tittar på resten stämmer det inte.

Fler Nyheter från förstasidan

Nyfosa backar – ska inte sälja

Genomfört en riktad nyemission och tillförts cirka 1,7 miljarder kronor. Läs om vilka som fanns med.

Kåpan och AP4 tar över SHF helt när LF lämnar

Äger fastigheter för 15 miljarder.

Storsäljarens återstående bestånd – flera klenoder

FV går även igenom resten av det SEB Trygg Livs stora miljardbestånd. Läs om klenoderna som Hufvudstaden och Humlegården vill köpa.

FV listar: Så många miljarder har SEB Trygg Liv sålt för

Läs om de sex affärerna och de sju sålda innerstadsfastigheterna. FV berättar om bolagets nyckeltal. Intervju med ansvarig.

Byggstart för gigantiskt bostadsprojekt

Första spadtaget för 900 bostäder norr om Stockholm.

Miljardsäljer till Stena

Favorit i repris av Skanska… Avyttrar nybyggt kontorsprojekt.

RO köper 20 villor vid t-banan – ska bygga stad

Nytt bostadsområdet med upp till 1.200 lägenheter ska knyta ihop Sickla och Nacka Forum.

Flyttar till nytt vattenläge

Flyttar från Slussen till ett annat glashus vid Skanstull.

Nya ledamöter i SGBC

Sweden Green Building Council har även valt en ny ordförande.

"Omvandlingen i norr är ingen fluga"

Helene Hellmark Knutsson (S), landshövding i Västerbotten med flera diskuterade återindustraliseringen av Norrland.

Folksam slår till med köp nära Stureplan

Ny affär i city. Köparen öppen för fler förvärv.

Bilder: Så blir Genestas nya Zinko på Södermalm

De första illustrationerna av Södermalms nya kontorskvarter.

SLP köper från Nyfosa

Två börsbolag gör affär med varandra.

Tillbaka till förstasidan