Genesta köper 101.000 kvm logistik i Västerås från Ica

Genesta har köpt en logistikfastighet på 101.000 kvm i Västerås, genom en off-market-transaktion med Ica Fastigheter. Fastigheten huserar Ica:s centrallager och i samband med köpet har Ica Fastigheter tecknat ett 15-årigt hyresavtal med Genesta. Priset är 1,2–1,4 miljarder kronor, enligt FV:s bedömning.

Annons

Ica förvärvade fastigheten från Saltängen Property Invest för tre år sedan, i en affär där säljaren var pressad av att hyresavtalet med Ica endast hade tre år kvar av löptiden. Den tappade 25 procent i värde jämfört med värderingen innan försäljningen och såldes då för cirka 1,1 miljarder före avdrag för latent skatt.

Roschier och Svalner var Genestas rådgivare i den nya transaktionen. Colliers och Bright Advokat har varit rådgivare till Ica Fastigheter.

Det här är Genestas sjunde förvärv inom logistiksektorn de senaste två åren, och Genestas logistikportfölj omfattar nu mer än 300.000 kvadratmeter.

– Detta är ett betydande tillskott till vår växande logistikportfölj och i perfekt linje med vår investeringsstrategi. Vi ser nu fram emot att samarbeta med Ica som vår hyresgäst, säger David Neil, vd för Genesta.

Fastigheten Saltängen 1 på Hacksta i Västerås, ligger ungefär en timme väster om Stockholm och mitt i Ica:s distributionsnät.

−Vi är glada över försäljningen och att teckna ett långt hyresavtal, och ser fram emot ett gott samarbete med Genesta. Genom affären frigörs kapital för att minska Ica Gruppens nettoskuld, säger Mattias Lundgren, tf vd Ica Fastigheter.

Nettoeffekten av transaktionen på koncernens kassaflöde uppgår till cirka 1,2 mdr i fjärde kvartalet 2023. Koncernens nettoskuld (exklusive Ica Banken och IFRS 16 leasingskulder) bedöms samtidigt minska med 1,2 mdr. Inklusive IFRS leasingskulder minskar nettoskulden med 0,4 mdr, uppger Ica Fastigheter i ett pressmeddelande.

Under Genestas ägande ska fastighetens ESG-profil stärkas med fokus på ökad energieffektivitet och minskat koldioxidutsläpp. Bland annat planeras en installation av solpaneler för att generera förnybar energi på plats. Ambitionen är att gå från ”Very Good” till ”Excellent” i BREEAM In-Use-certifieringen och uppgradera energiprestandan (EPC) från C till B.

– Genom att förbättra ESG-prestandan på våra fastigheter, minimerar vi den övergripande klimatpåverkan av våra investeringsfonder. Samtidigt hjälper vi våra hyresgäster att uppnå sina egna hållbarhetsmål, säger David Neil.

Genesta kommer att fortsätta leta efter investeringsmöjligheter i etablerade och starka lägen i Norden med fokus på bostäder, handel, kontor och logistiksektorn.

Fastigheten Saltängen 1 i Västerås.

Missa inte! Fastighetsdagen Örebro 2024

Den 4 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Örebro 2024. Seminariet äger rum på Örebro Konserthus, Örebro.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Kåpan och AP4 tar över SHF helt när LF lämnar

Äger fastigheter för 15 miljarder.

Storsäljarens återstående bestånd – flera klenoder

FV går även igenom resten av det SEB Trygg Livs stora miljardbestånd. Läs om klenoderna som Hufvudstaden och Humlegården vill köpa.

FV listar: Så många miljarder har SEB Trygg Liv sålt för

Läs om de sex affärerna och de sju sålda innerstadsfastigheterna. FV berättar om bolagets nyckeltal. Intervju med ansvarig.

Byggstart för gigantiskt bostadsprojekt

Första spadtaget för 900 bostäder norr om Stockholm.

Miljardsäljer till Stena

Favorit i repris av Skanska… Avyttrar nybyggt kontorsprojekt.

RO köper 20 villor vid t-banan – ska bygga stad

Nytt bostadsområdet med upp till 1.200 lägenheter ska knyta ihop Sickla och Nacka Forum.

Flyttar till nytt vattenläge

Flyttar från Slussen till ett annat glashus vid Skanstull.

Nya ledamöter i SGBC

Sweden Green Building Council har även valt en ny ordförande.

Jacob Torell, Erik Selin, Joel Ambré. Septura.

Grundar nytt bolag – värt 4 miljarder

Nya vd:n berättar för FV om bolaget, vilka fastigheter som ingår och om framtiden.

"Omvandlingen i norr är ingen fluga"

Helene Hellmark Knutsson (S), landshövding i Västerbotten med flera diskuterade återindustraliseringen av Norrland.

Folksam slår till med köp nära Stureplan

Ny affär i city. Köparen öppen för fler förvärv.

Bilder: Så blir Genestas nya Zinko på Södermalm

De första illustrationerna av Södermalms nya kontorskvarter.

SLP köper från Nyfosa

Två börsbolag gör affär med varandra.

Tillbaka till förstasidan