Illustration över hybridkvarteret Lyyra i Helsingfors.

Velos första nordiska finansiering – hotell i Helsingfors

Det finska fastighetsbolaget Ylva har undertecknat ett finansieringsavtal med Velo Capital för utvecklingen av hotell- och bostadsprojektet Lyyra i Helsingfors. Finansieringen tillhandahålls av Velo Capitals fjärde fond, Velo Mezzanine Credit Fund (VMC) som nyligen genomförde en framgångsrik första stängning med 1,6 miljarder kronor i kapital.

Annons

Projektet Lyyra är ett helt nytt hybridkvarter som byggs i Helsingfors och som kommer att innehålla hotell, kontor, restauranger och bostäder. Fastigheten som är strategiskt belägen i närheten av Helsingfors CBD beräknas vara färdig i början av 2024. Projektet finansieras av kreditspecialisten Velo Capitals senaste fond VMC som syftar till att accelerera den gröna omställningen i Norden genom att erbjuda alternativ finansiering till bland annat utvecklingsprojekt och fastigheter under omvandling.

– Vi är mycket glada över att ha genomfört vår första finansiering i Norden. Lyyra är ett högkvalitativt projekt med ledande hållbarhetskriterier i linje med vår ambition att tillhandahålla nya kapitalkällor för att påskynda den gröna omställningen. Vi ser fram emot att samarbeta med det erfarna Lyyra-teamet för att förverkliga detta projekt samt göra ytterligare finansieringar på den nordiska marknaden, säger Lesley Lanefelt, Nordenchef för Velo Capital.

VMC är en artikel 8-fond med fokus på grön finansiering med syfte att driva hållbarhet genom hela kapitalstrukturen. Fondens investeringsstrategi är att erbjuda alternativ finansiering till bland annat ”brun till grön-projekt”, utvecklingsprojekt samt till fastigheter som redan är gröna, men i behov av finansiering.

Hela Lyyra-projektet genomsyras av höga hållbarhetsmål och siktet är inställt på en LEED Platinum-certifiering, vilket är den högsta certifieringsnivån i det internationellt erkända systemet. Ambitiösa mål har satts upp för att minska koldioxidavtrycket under byggfasen och ambitionen är att Lyyra kommer att vara koldioxidneutral i drift.  Dessutom eftersträvar byggnaderna energiklass A som är den finska miljömyndighetens högsta möjliga klassificering.

– Lyyra är det första och hittills enda nybygget i det snabbt växande Hakaniemi i Helsingfors. När Lyyra är färdigbyggt kommer det att ge liv och service till området dygnet runt. Finansieringen som signerades idag säkerställer att vi kommer att färdigställa kvarteret med hög kvalitet och ett stort fokus på hållbarhet, säger Ville Vaarala, Real Estate Director på Ylva.

Med tio års erfarenhet av alternativa fastighetskrediter har Velo Capital tre aktiva fonder med cirka en miljard euro i kapital. Bolaget ingår i den impact-fokuserade koncernen Urban Partners som utgörs av fyra olika investeringsvertikaler med en gemensam vision om att lösa urbaniseringens utmaningar. Plattformen omfattar även fastighetsinvesteraren Nrep, venture capital-bolaget 2150 och private equity-bolaget Luma Equity.

Fler Nyheter från förstasidan

Nyfosa backar – ska inte sälja

Genomfört en riktad nyemission och tillförts cirka 1,7 miljarder kronor. Läs om vilka som fanns med.

Kåpan och AP4 tar över SHF helt när LF lämnar

Äger fastigheter för 15 miljarder.

Storsäljarens återstående bestånd – flera klenoder

FV går även igenom resten av det SEB Trygg Livs stora miljardbestånd. Läs om klenoderna som Hufvudstaden och Humlegården vill köpa.

FV listar: Så många miljarder har SEB Trygg Liv sålt för

Läs om de sex affärerna och de sju sålda innerstadsfastigheterna. FV berättar om bolagets nyckeltal. Intervju med ansvarig.

Byggstart för gigantiskt bostadsprojekt

Första spadtaget för 900 bostäder norr om Stockholm.

Miljardsäljer till Stena

Favorit i repris av Skanska… Avyttrar nybyggt kontorsprojekt.

RO köper 20 villor vid t-banan – ska bygga stad

Nytt bostadsområdet med upp till 1.200 lägenheter ska knyta ihop Sickla och Nacka Forum.

Flyttar till nytt vattenläge

Flyttar från Slussen till ett annat glashus vid Skanstull.

Nya ledamöter i SGBC

Sweden Green Building Council har även valt en ny ordförande.

Jacob Torell, Erik Selin, Joel Ambré. Septura.

Grundar nytt bolag – värt 4 miljarder

Nya vd:n berättar för FV om bolaget, vilka fastigheter som ingår och om framtiden.

"Omvandlingen i norr är ingen fluga"

Helene Hellmark Knutsson (S), landshövding i Västerbotten med flera diskuterade återindustraliseringen av Norrland.

Folksam slår till med köp nära Stureplan

Ny affär i city. Köparen öppen för fler förvärv.

Bilder: Så blir Genestas nya Zinko på Södermalm

De första illustrationerna av Södermalms nya kontorskvarter.

Tillbaka till förstasidan