Corem i mål med affär om 5,35 mdr – säkrar lösen av obligationer

Corem frånträder nu resterande 40 fastigheter i den affär om 47 fastigheter med ett underliggande fastighetsvärde om 5,35 miljarder kronor som FV tidigare berättat om. Avyttringen är del i Corems uttalade ambition att stärka bolagets finansiella ställning.

Annons

Fastighetsvärlden berättade om Corems storaffär med Blackstone i mitten av december 2022. Enligt FV:s statistik var det fjolårets fjärde största fastighetstransaktion i Sverige.

Corem hade med med den amerikanska jätten tecknat ett avtal om att avyttra en portfölj om 47 fastigheter med ett underliggande fastighetsvärde om 5.350 miljoner kronor. Den första etappen, omfattande sju fastigheter, frånträddes i mitten av februari. De resterande 40 fastigheterna i den andra etappen frånträds alltså nu.

Fastighetstransaktioner är för Corem ett strategiskt viktigt verktyg och den aktuella försäljningen utgör ett stort steg i bolagets strävan att på ett effektivt sätt konsolidera och stärka bolaget finansiellt under rådande förutsättningar på kapitalmarknaden.

Försäljningarna frigör kapital för investeringar i befintliga fastigheter och för amortering av bank- och obligationsskulder. De försäljningar som genomförts hittills innebär att Corem säkerställt sin förmåga att lösa in samtliga utestående icke säkerställda obligationer med förfall under 2023, uppger bolaget.

I linje med bolagets strategi att konsolidera verksamheten medför denna transaktion, i kombination med övriga annonserade försäljningar, att några av bolagets finansiella nyckeltal förbättras, såsom belåningsgrad och soliditet. Verksamhetsfokus ligger nu på den aktiva förvaltningen och försiktighet med nya utvecklingsprojekt.

– Vi är mycket glada över att slutföra denna transaktion där vi frigör kapital, både till prioriterade investeringar i våra fastigheter och för att minska utestående obligationsvolym. Vår strategi är att fortsatt finansiellt konsolidera verksamheten under året, säger Eva Landén, vd på Corem.

Den avyttrade fastighetsportföljen utgörs av fastigheter belägna i Göteborg, Jönköping, Malmö, Stockholmsområdet och Västerås. Den totala uthyrbara arean uppgår till cirka 357.000 kvm och utgörs huvudsakligen av ytor för lager och logistik. Samtliga fastigheter listas här.

Missa inte! Fastighetsdagen Stockholm 2024

Den 23 maj är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Stockholm. Seminariet äger rum på Spegelsalen, Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Missa inte! Fastighetsdagen Örebro 2024

Den 4 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Örebro 2024. Seminariet äger rum på Örebro Konserthus, Örebro.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

"Omvandlingen i norr är ingen fluga"

Helene Hellmark Knutsson (S), landshövding i Västerbotten med flera diskuterade återindustraliseringen av Norrland.

Folksam slår till med köp nära Stureplan

Ny affär i city. Köparen öppen för fler förvärv.

Bilder: Så blir Genestas nya Zinko på Södermalm

De första illustrationerna av Södermalms nya kontorskvarter.

SLP köper från Nyfosa

Två börsbolag gör affär med varandra.

Infrahubs säljer 20.000 kvm nytt till Blackrock

Parterna har hittat varandra i ännu en transaktion.

Besqab varslar 25

”Det är ett tråkigt besked att ge men ett viktigt steg”.

Kedja med 12 restauranger i konkurs

Rekonstruktionen lyckades inte för kedjan som bland annat har restaurang i MoS. FV berättar om drabbade fastighetsägare.

Starkt första kvartal för Veidekke

Men fortsatt trög marknad i Sverige. FV-intervju med vd och CFO.

Huggsexa: Säljer för 400 mkr

Avyttrar i hetaste läget. Dock 20 procent ner på priset på tre år.

Fastpartner hyr ut hotell

Skriver avtal med First Hotels.

Taube dumpar aktier i OP

Kursen nere i rekordlåga 8 öre. Ny största ägare.

XXL flyttar tre varuhus – för hög hyra

Kan bli tal om fler flyttar i framtiden.

Förvärvar byggrätter för 247 bostäder

Ska bygga hyresbostäder i norra Stockholm.

Tillbaka till förstasidan