Svefa: En mer hoppfull fastighetsmarknad i år
Under Svefadagen på Space vid Hötorget presenterade Svefa sin senaste rapport om den svenska fastighetsmarknaden. Ett tråkigt 2023 kan nu se ut att följs upp av ett något mer hoppfullt 2024.
Det är främst två parametrar som sticker ut i den nya rapporten och det är dels hyrorna som stuckit upp och transaktionsvolymerna som stuckit neråt.
– 2023 var ett riktigt tråkigt år enligt rapporten och i Q3 slogs ett rekord när index träffade en all time low. Men vi har sett att det ökat igen under 2024 med dryga 30 procent, sa, Katrin Wallensjö, affärschef Analys Svefa Värdering & Analys, som presenterade rapporten.
Bostäder är fortsatt ett segment i uppförsbacke.
– Vi ser att bostäder fortsatt krymper vi ser att investerare allokerar till andra segment eller andra geografisk lägen.
I rapporten går det att skönja svagt positiva signaler på transaktionsmarknaden som är fortsatt trög.
– Det råder en viss optimism men man vill inte investera till vilket pris som helst. Det är mycket diskussioner kring bordet men få avslut, säger Karin Wallensjö.
Störst transaktionsvolym stod inte oväntat Stockholm för hittills under 2024 följt av Göteborg och Malmö. Men de låga transaktionsvolymerna har gjort att enskilda stora affärer påverkar siffrorna mer än tidigare vilket gör att statistik ska tas med en nypa salt.
Den höga räntan har gjort att det så kallade yieldgapet sett stängning inom lågyieldsegment som sedan flyttats till hög yield. Det låga transaktionstrycket har också gjort marknaden svårare att analysera än tidigare.
– Yieldgapet är stängt men vi har även sett högra transaktionsvärden vilket får en att fundera på om det finns andra parametrar som styr som till exempel en oro för vakanser, säger Katrin Wallensjö.
Särskilt i Stockholm har vakanserna ökat.
– I Stockholm har vi en all time high på vakanser men jag är inte så oroad då vi kommer från extremt låga nivåer på så även en fördubbling är mer normala nivåer. Men det finns en del dolda vakanser som man ska se upp för.
Bland aktörerna på transaktionsmarknaden går det att se en större variation på båda sidor av förhandlingsbordet än tidigare.
– Bland de stora köparna och säljarna så är det mer blandat än tidigare. Tidigare var det institutionerna på sälj, och fastighetsbolagen på köp, men nu ser vi en blandning, vilket jag tycker är kul.