Vattengasverket utmärkt på bilden. I övrigt är CA Fastigheter stor utvecklare i området. Foto: Stockholms stad

Industricentralen investerar i Norra Djurgårdsstaden

Vattengasverket i Norra Djurgårdsstaden markanvisas till AB Industricentralen för att innehålla konsthall, konferens och restaurang.

Annons

Om Norra Djurgårdsstaden

Norra Djurgårdsstaden är ett av Europas mest omfattande stadsutvecklingsområden. Totalt planeras för minst 12.000 nya bostäder och 35.000 nya arbetsplatser. Det är ett av stadens utpekade hållbarhetsprofilområden, som sträcker sig från Hjorthagen i norr till Loudden i söder.

Visa faktaruta

Beslut tas i exploateringsnämnden den 23 mars. Den befintliga byggnaden är ca 1.500 kvadratmeter stor och ska kompletteras med en ny byggnad om 375 kvadratmeter. Byggnaden har ett vattennära läge i delprojektet Kolkajen. Vattengasverket har ett stort kulturhistoriskt värde och är en del av det tidigare Värtagasverket.

Markanvisningstävlingen för Vattengasverket är genomförd och anbuden och de byggnadstekniska förutsättningarna har utvärderats. Av de fem anbuden innehöll AB Industricentralens förslag de kvalitéer som på bästa sätt uppfyller stadens uppsatta mål för Vattengasverkets funktion i området.

AB Industricentralen har tillsammans med arkitektkontoret OKK+ (Office Karolina Keyzer AB) lämnat ett förslag under namnet Skulpturhuset.

– Skulpturhuset kommer att innehålla restaurang och konsthall, med tillhörande auditorium och konferens. Med sina nya publika verksamheter, och med sitt läge vid vattnet blir byggnaden en naturlig mittpunkt i det framtida Kolkajen. Byggnaden är en viktig bärare av Gasverkets kulturhistoriska arv och den tekniska produktionsanläggningen kommer att bevaras så att dess historia blir läsbar, säger Carl Hirsch, vd på AB Industricentralen.

– Vi är glada att Vattengasverket får ett innehåll med både kultur och restaurangverksamhet. AB Industricentralen har unika möjlighet att göra Vattengasverkets vackra tegelbyggnad till en mötesplats, säger Staffan Lorentz, projektchef i Norra Djurgårdsstaden, Stockholms stad.

Kolkajen är omgärdat av vatten och ligger utmed Husarviken och Lilla Värtan och gränsar till Gasverket i Hjorthagen. Det blir en destination med utomhusbad, kajstråk, bryggor, parker och torg. På andra sidan Husarviken ligger Nationalstadsparken med sina stora grönområden.

Inom projektet planeras det för cirka 1 300 nya bostäder varav 40 är flytande studentlägenheter, 2 förskolor och cirka 10 000 kvadratmeter kommersiella ytor som möjliggör för restauranger, caféer och butiker.

Byggstart för de första kvarteren i Kolkajen planeras till 2029. Vattengasverket och verksamheterna i huset står klart runt 2030. År 2037 beräknas Kolkajen vara färdigbyggd.

Illustration: Karavan Landskap

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan