Dramatens hiss ska fällas in i trappan

Dramatens huvudentré har haft en tillfällig hiss för ökad tillgänglighet till verksamheten. Nu ska hissen få en permanent lösning och under våren börjas arbetet med att bygga en hiss som fälls in i trappan.

Annons

Dramaten påbörjade med Statens fastighetsverk under 2021 ett arbete med att öka tillgängligheten till det anrika Thalia-huset. Nu väntas nästa steg i tillgänglighetsarbetet och den tillfälliga hissen ersätts med en permanent hiss som fälls in i trappan, en så kallad integrerad hydraulhiss. Hissen beräknas vara på plats i slutet av 2023.

Hissen kommer endast att vara i drift när entrén till Dramaten är öppen. Under byggperioden använder teaterns rullstolsburna publik, som tidigare, sceningången.

Arkitektkontoret Ahrbom & Partner har ritat den nya hissen och arbetet utförs av Rotgruppen AB samt hissfirman Steppless/Guldman.

–Att tillgängliggöra Thaliahuset för fler är en självklarhet för oss. Den tillfälliga hissen på stora trappan var ett steg på vägen. Nu får Dramaten en permanent hisslösning som både är funktionell och som smälter in i den kulturhistoriska miljön, vilket vi tillsammans med alla inblandade aktörer är mycket glada över, säger Maria Groop Russel, Dramatens vd, i en kommentar.

– Vi är glada över att vi tillsammans med Dramaten har hittat en bra och estetiskt tilltalande lösning för en integrerad hiss som fungerar för alla.  Den tar även hänsyn till Dramatens kulturhistoriska värden vilket också är viktigt, säger Ingrid Eiken, generaldirektör för Statens fastighetsverk.

I december 2021, samtidigt som den tillfälliga hisslösningen inrättades vid huvudentrén, installerades dörrar med assisterad öppning, i teaterfoajén byggdes en hiss och antalet rullstolsplatser på parkett på Stora scenen dubblerades. En annan del i arbetet med att öka tillgängligheten är att erbjuda fler föreställningar som textas, både till svenska och andra språk, och föreställningar med syntolkning.

SFV undersöker nu om det går att återanvända den tillfälliga hissen på en annan plats inom SFV:s bestånd alternativt att sälja den.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan