Här planerar SEB att bygga sitt nya stora kontor

Annons

90.000–120.000 kvm på fastigheten Antwerpen aktuellt. Några timmar efter att Fastighetsvärlden igår berättat att SEB överväger att flytta huvudkontoret till Värtan/Frihamnen valde storbanken att bekräfta nyheten.

Nu kan Fastighetsvärlden berätta att den aktuella fastigheten heter Antwerpen 2 och den ägs av Stockholms stad. Dessutom berörs delar av fastigheterna Hull2 och Ladugårdsgärdet 1:9.

Totalt behöver SEB initialt 90.000 kvm ljus BTA där byggstart planeras till 2013 och inflyttning i etapper 2015, 2018 och 2019. SEB bedömer att det finns ett behov för 6.000 arbetsplatser. På sikt reserverar sig banken för att behovet kan bli hela 120000 kvm. Fastigheten ligger i Värtahamnen, på gränsen till Frihamnen. Området är idag i huvudsak obebyggt. Direkt i närheten har Vasakronan flera marktilldelningar (kv Riga redan bebyggt) för kontor och NCC har en stor tilldelning för handel (i kv Valparaiso, närmare Värtapiren). Direkt utanför SEB nya planerade bankhus ska det bli en hållplats för Spårväg City och 2015 ska även Norra länken stå klar.

Stockholms stad och SEB har förhandlat fram ett markpris på 5.500 kr/kvm ljus BTA. SEB kommer själva, genom dotterbolag, att vara byggherrar och genomföra projektet. Markinvesteringen blir därmed  totalt cirka 500 miljoner. SEB:s huvudkontor ska enligt planen förbli i den fastighet på Kungsträdgårdsgatan som banken idag äger.

Under torsdagseftermiddagen, vid 16-tiden, beslutade exploateringsnämnden vid Stockholms stad, att ge markanvisningen för det aktuella området till SEB. Banken har därmed fått exklusivitet till området i två år. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden var beslutet i det närmaste enhälligt, endast Miljöpartiet hade en avvikande uppfattning.

Finansborgarrådet Sten Nordin om den eventuella flytten:

– Jag hoppas att SEB väljer Norra Djurgårdsstaden för sina kontor, eftersom det inte bara betyder fler jobb utan också ett stort plus för hela stadsdelen, men självfallet ska SEB noggrant väga de olika alternativen mot varandra. Det ska bli spännande att följa deras process. Om de till slut väljer Norra Djurgårdsstaden siktar jag på att bli den första som kommer med flyttgröten.

Fastighetsvärlden Idag    2011-05-20

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan