Fyra kämpar förgäves med att sälja i Ryssland

Areim har lyckats sälja allt i Ryssland. Även Balder, Bonava, CA Fastigheter och NBP Group har förgäves försökt avyttra sina fastighetsbestånd där.

Annons

Skambud, myndighetstillstånd och svårt att överföra pengar. Att sälja fastigheter i Ryssland är inte det lättaste. Det har de flesta fått erfara under det år som gått sedan det ryska anfallskriget mot Ukraina inleddes.

Balder äger ett stort bostadsbestånd i S:t Petersburg via det stora finska bolaget Sato där man är majoritetsägare. Fastighetsvärdet i S:t Petersburg bedömdes för drygt ett år sedan till runt 1 miljard kronor. Bolaget är med 522 lägenheter en av de största bostadsägarna i den ryska storstaden. Fastigheterna finns i sex områden som alla ligger nära stadskärnan.

Satos vd Antti Aarnio har tidigare berättat för FV hur svårt det är att driva igenom en försäljningsprocess. Ett år in i kriget säger han:

– Vi har tagit ett beslut att lämna Ryssland och har sedan dess letat efter möjlighet att göra det. Vi jobbar hårt med processen, säger Antti Aarnio till FV.

Thomas Lindeborg i samband med fotografering i S:t Petersburg till Fastighetsvärldens stora personporträtt i magasinet nr 2/2008.

NBP Group, som ägs av Thomas Lindeborg, äger fyra fastigheter i Ryssland, ett lyxhotell i S:t Petersburg samt tre köpcentrum i andra orter. Han har tidigare berättat för FV att han fått skambud – men att det ändå är omöjligt att avyttra.

– Kan man sälja så får man inte ut pengarna. Det är ett svårt läge. Jag har fått några erbjudanden, främst från ryssar, men även från araber och kineser. Sådana som hoppas göra ett klipp. Vi får vänta och se.

Bolagets handelsfastigheter finns i Murmansk, Penza och Kaliningrad.

Bostadsutvecklaren Bonava agerade blixtsnabbt efter den ryska invasionen. Målet var att sälja den ryska verksamheten, som finns i S:t Petersburg. Bonava trodde länge att man möjligen lyckats med en avyttring till det stod klart att affären inte skulle gå igenom. Affären med en tänkt köpare, G-Group, hamnade definitivt i papperskorgen i januari 2023 efter att den tänka köparen inte erhållit nödvändiga tillstånd från ryska myndigheter varför kontraktet har annullerats.

Kalmarbaserade CA Fastigheter äger en fastighet i S:t Petersburg. således ingen betydande del av bolagets totala portfölj.

– Vi följer givetvis utvecklingen och försöker på bästa möjliga sätt ta hand om hyresgäster och anställda, sa vd Andreas von Hedenberg till FV under hösten.

Fler Nyheter från förstasidan

AL hyr ut 2500 kvm till Svenska Spel vid Slussen

Atrium Ljungberg har tecknat avtal med Svenska Spel om en flytt av kontoret till ikoniska Glashuset i Slussen. Hyresavtalet omfattar ...

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Tillbaka till förstasidan