Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

Nordiska fastighetsaktier har backat 43 procent sedan januari och 2022 ser ut att bli det första året med negativ avkastning sedan 2011. Jämfört med för ett år sedan då sektorn värderades till en massiv premie på 73 procent ser vi nu en rabatt på 17 procent i genomsnitt, och bolagen har blivit nettosäljare på marknaden, enligt den nya rapporten Pangea Listed Overview.

Annons

– Efter att ha varit en av dom starkaste sektorerna på den nordiska aktiemarknaden i mer än ett decennium står fastigheter inför en betydande nedgång. I princip alla fastighetssektorer påverkas negativt och värderas med rabatt, förutom logistik, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.

Från rekordpremie till rabatt

Den nordiska aktiemarknaden har under året haft en avkastning på -16 procent, exklusive utdelningar, med fastighetssektorn som ett tydligt ankare med en negativ avkastning på -43 procent. Nedgången drivs delvis av högre lånekostnader och finansieringssvårigheter, särskilt kopplade till obligationsmarknaden. Dessutom finns det en osäker prisbild.

Klicka på bilden för att se större graf.Totaltavkastning för nordiska fastighetsaktier. Källa: Pangea Research. Siffror för PREX Property inklusive 2% schablonmässig direktavkastning.

– I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats. Detta är något som aktieinvesterarna ser igenom när de prissätter bolagen, men det löper risk att bli en trovärdighetsfråga och kan göra utländska investerare mer benägna att investera på andra marknader, säger André Lundberg, chef för Corporate Finance och partner på Pangea Property Partners.

De nordiska fastighetsaktierna värderas med en rabatt på 17 procent mot substans i dagens marknad, men rabatten ökar till 35 procent om Sagax exkluderas.

Stora skillnader mellan länder och sektorer

Värderingen varierar mellan de nordiska länderna, från en rabatt på 50 procent i Norge till en rabatt på 12 procent i Sverige. De danska och finska fastighetsaktierna värderas med en rabatt på 14 respektive 38 procent. Som en följd av detta har de börsnoterade bolagen blivit nettosäljare på direktmarknaden, från att ha varit stora nettoköpare förra året.

– Förändringen är allra tydligast i Sverige där de börsnoterade bolagen stod bakom 49 procent av alla förvärv förra året, men i år har motsvarande siffra sjunkit till 18 procent, säger André Lundberg.

Logistik är den enda fastighetssektorn som fortfarande värderas med en premie. Hotell och handel har dock gått bäst på börsen under året med en nedgång på -8 respektive -20 procent.

Nästan hälften av börsvärdet borta

Det finns för närvarande 48 fastighetsbolag noterade på den nordiska huvudlistan, värderade till en rabatt på 17 procent, och ytterligare 32 fastighetsbolag noterade på de mindre listorna, värderade till en rabatt på 21 procent.

Klicka på bilden för att se större graf. Börskurs/substansväde per bolag (nov 2022). Källa: Pangea

Det totala börsvärdet är 62 miljarder euro där Sverige är den största marknaden med 80 procent av regionens börsvärde, jämfört med förra årets siffror på 109 miljarder euro och 87 procent. Endast två fastighetsbolag har än så länge börsnoterats under 2022, Emilshus och Swedish Logistics Property, jämfört med tio bolag under 2021, enligt rapporten.

Starka långsiktiga förutsättningar
– Marknadens inbromsning kommer att skapa intressanta möjligheter för kapitalstarka och långsiktiga investerare. Trots osäkra tider fortsätter Norden att vara en attraktiv investeringsmarknad med stark långsiktig tillväxt, säger Mikael Söderlundh.

Fler Nyheter från förstasidan

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Tillbaka till förstasidan