Låneportfölj om 25 miljarder byter ägare

Brunswick säljer den utlåningsverksamhet som man utvecklat under tio år. Förvärvaren, Niam, ser affären som ett bra sätt att bredda sin verksamhet och öka sin attraktivitet som samarbetspartner till institutionella investerare.

Annons

Niam förvärvar Brunswick Real Estate Capital med en utlåningsverksamhet som förvaltar tillgångar om cirka 25 miljarder kronor. Verksamheten läggs i ett självständigt bolag under varumärket Niam Credit, vilket kommer att ledas av vd Pontus Sundin. Han har de senaste åren lett den här verksamheten hos Brunswick och framhåller att Niams övertagande kommer att innebära goda förutsättningar att vidareutveckla kreditplattformen.

–Niam har precis som vi själva ­ett genuint intresse av att sätta en hållbar utveckling av fastighetsindustrin i centrum. Tillsammans kan vi nu tillgodose investerarkollektivets efterfrågan på kreditfonder samt erbjuda fastighetsaktörer alternativa och hållbara kreditlösningar, säger Pontus Sundin.

Med en stark institutionella kapitalbas har man möjlighet att erbjuda trygga finansieringslösningar på upp till tio år. All utlåning är alltid säkerställd med pant i fastigheter.
De tre kreditfonderna hos Brunswick Real Estate Capital har bland annat fått placeringar från några av de största institutionella investerarna i Sverige, däribland Folksam och PRI, men även norska KLP. Bland fastighetsbolag som finansierat fastigheter den här vägen finns bland annat Alecta, Castellum, Corem, Fabege och AREIM.

Förvärvet innebär att Niam ytterligare breddar sin verksamhet, något som pågått under flera år.

–Vi har successivt under åren diversifierat vår fondportfölj med strategier som täcker olika fastighetssegment och riskprofiler. 2021 lanserade vi vår infrastrukturplattform med fokus på hållbara investeringar inom förnybar energi, transport och telekom. Fastighetskrediter är ett naturligt nästa steg för oss och i hög grad ett komplement till vår befintliga verksamhet. Med förvärvet av Brunswick Real Estate Capital breddar vi vårt erbjudande ytterligare och blir en än mer attraktiv samarbetspart för institutionella investerare, säger Jennifer Andersson, Managing Partner i Niam.

Hos Brunswick handlar det istället om en renodling.  Att fortsätta satsa på att bygga fastighetsbolag. För närvarandehar man sju fastighetsbolag med verksamhet i Sverige, Finland och Danmark med ett totalt förvaltat kapital om cirka 30 miljarder kronor.

–Brunswick har haft en stark utveckling och tillväxt under de senaste tio åren och jag är glad över att både vår ventures- och utlåningsverksamhet växer vidare i nya sammanhang – jag ser det som ett bevis på att vår affärsmodell att bygga starka fristående bolag fungerar. Nu renodlar vi verksamheten för att fokusera på tillväxt i våra befintliga fastighetsbolag och för att bygga fler nya spännande bolag, kommenterar Brunswick Real Estates vd Patrik Andersson affären.

Det blivande Niam Credit (Brunswick Real Estate Capital) arbetar på ett strukturerat sätt via en egenutvecklad kreditplattform som sedan starten 2013 har granskat 800 kreditmöjligheter till ett värde av totalt cirka 400 miljarder kronor. Sammantaget har man finansierat över 150 fastigheter, till ett sammanlagt belopp om 31 miljarder kronor, utan att några kreditförluster uppkommit.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösundavik

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan