Realplay

Risken för nedgradering uppenbar

De närmaste nio månaderna är det relativt små volymer som ska omsättas på obligationsmarknaden. Sedan ökar den och nästa höst kan bli en prövningens tid för fastighetsbolag med lågavkastande portföljer och utan rejäl styrka i balansräkningen.

Annons

Länge gav finansiering via obligationsmarknaden fastighetsbolag möjligheter att växa mer än bolag som avstod den finansieringskällan. Nu när villkoren snabbt förändrats krävs en omställning och många har inte förberett för sen sådan flexibilitet. Det konstaterar Louis Landeman från Danske Bank som tillsammans med Michael Johansson från Arctic Securities diskuterar vad som kommer hända med obligationsfinansieringen i det senaste avsnittet från Realplay.

I dagsläget kan i princip inget av de investmentgrade-ratade bolag förvärva fastigheter med bättre avkastning än vad ett återköp av obligationer skulle ge.

– Men det är komplicerat med återköp. Det kan ses som att de är stressade vilket skulle kunna leda till en sämre rating, det är en balansgång, säger Louis Landeman.

– Jag tror dock att fler kommer att börja köpa tillbaka om de här nivåerna finns kvar under lång tid, säger Michael Johansson.

Såväl Louis Landeman som Michael Johansson ser en uppenbar risk i att ratinginstituten kan vara för snabba i att ändra sin syn på fastighetsbolagens motståndskraft. De uppger att många nu är oroliga för att något av de investmentgrade-ratade bolagen ska nedgraderas och att det kan utlösa en negativ spiral.

Men för tillfället bryr sig inte bolagen med rating trippel-B om att försöka finansiera sig via obligationsmarknaden, det är för dyrt och de flesta av dessa har bra diskussioner med bankerna.

De som har det allra tuffast nu på obligationsmarknaden bland fastighetsbolag är de med små portföljer och med främst lågavkastande tillgångar, och finns det projekt som inte ger kassaflöden i närtid så sänder inte det positiva signaler heller.

Michael Johansson framhåller att för tillfället är det relativt små volymer med obligationer som förfaller för high yield-ratade bolag men att den volymen ökar under andra halvan av 2023 och att med nya antagande kan det då bli tufft att hålla sig inom överenskomna covenanter vilket kan leda till behov av att avyttra fastigheter eller att ta in nytt eget kapital.

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan