Debatt

Debatt: ”Omsättningsbaserad hyra för coworking vore bättre”

Med omsättningsbaserad hyra går det att skapa en mer hållbar affärsmodell för flexibla kontor och coworking. Det skriver Tim Andersson, CCO och medgrundare av yta.se, här i en debattartikel.

Annons

Att coworking och flexibla kontorslösningar är en het trend i fastighetsbranschen är det få som har missat. Som vi på yta.se skriver i vår marknadsrapport så ökade utbudet under 2021 med 20% och det totala utbudet av coworking i Stockholm är nu över 350.000kvm, och allt tyder på att denna trend fortsätter även framåt. Trots denna expansion dras många operatörer med förluster och branschen behöver hitta en långsiktigt hållbar modell för coworkingbolagen och fastighetsägare att möta slutkundernas efterfrågan på flexibla kontorslösningar.

På dagens marknad hyr coworking-operatörerna sina anläggningar på långa kontrakt ofta 7–10 år, lokalerna anpassas och hyrs sedan ut av operatören på korta kontrakt om 3–12 månader till slutanvändaren till ett premium. Detta innebär att coworking operatörerna sitter på stora risker i fall att hyresmarknaden viker, men även fastighetsägarna har här en omfattande risk då coworkingbolagen ofta har svaga balansräkningar och de uthyrda lokalerna i sin utformning ej kan nyttjas till annan verksamhet än coworking.  Man kan därför fråga sig om det är ett tillräckligt attraktivt erbjudande till fastighetsägare att riskutsätta premiumlokalerna i beståndet utan att ta del av uppsidan, för att driva den utbudstillväxt som behövs för att möta efterfrågan.

För hotell och butikslokaler är den sedan länge vanligt med omsättningsbaserad hyra, där fastighetsägaren även kan ta del av uppsidan om lokalen och verksamheten utvecklas väl, och samtidigt minska risken att få en vakant lokal i det omvända fallet. En omsättningsbaserad hyra skapar även högre incitament för fastighetsägaren att förbättra fastigheten och därigenom göra coworking-ytorna attraktivare. Fastighetsägaren kommer därmed närmare affären samtidigt som man kan fokusera på sin kärnverksamhet och service- och försäljningsarbetet flyttas till en extern operatör.

En operatör som har lyckats väl med omsättningsbaserade hyror är The Works (tidigare Stayaround) som framförallt har varit inriktad på rivningslokaler och olika fastigheter i omställning. Lokaler som annars hade stått tomma har The Works hyrt ut med framgång och skapat värde för både fastghetsägare och sluthyresgästen. Indirekt har även de fastighetsägare som startat egna coworkingkoncept omsättningsbaserad hyra och kassaflöden som speglar en omsättningsbaserad hyra.  Med stora förändringar i kontorsbranschen, drivet av bl.a. Work from home, så behöver det här konceptet appliceras bredare om marknaden ska kunna fortsätta växa.

Marknaden kommer att fortsätta att efterfråga flexibla lösningar i än större omfattning, och för att möta denna efterfråga måste fastighetsbranschen hitta en långsiktigt hållbar affärsmodell för att kunna erbjuda dessa tjänster, och där är omsättningsbaserad hyra, liksom vad som är vanligt i hotellbranschen är en nyckel.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan