Visionsbild från Kulturstråket. Bild Juul och Frost Arkitekter.

Bilder: Besqab, Ikano och AL startar Skeppskajen

Tillsammans med Besqab, Ikano Bostad och Atrium Ljungberg bakade kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) ihop ingredienserna till ett gemensamt, symboliskt bröd för att fira att utvecklingen av Skeppskajen, Uppsalas nya område, nu är i gång.

Annons

Fakta om Skeppskajen

  • Området utvecklas av Ikano Bostad, Besqab och Atrium Ljungberg som tillsammans kommer bygga cirka 900 bostäder, kontor, närservice och mötesplatser.
  • Utvecklingen av hela området är beräknad att ta cirka 7–10 år. Första steget är att påbörja rivningsarbetet för att göra plats för de nya kvarteren.
  • Byggnationen av bostäderna är planerad att starta under 2024. Just nu pågår rivningsarbeten.
  • Under 2023 kommer Besqab och Ikano Bostad att påbörja försäljningen av de första bostadsrättsprojekten med planerad inflyttning under 2026.
  • 2020 förvärvade Atrium Ljungberg byggnaderna Spegelkvarnen, Jästfabriken och Tegelsilon som kommer att rustas upp. Inflyttningen här är planerad att påbörjas under 2026.
Visa faktaruta

Trion ska tillsammans utveckla cirka 900 bostäder, kontor, närservice och mötesplatser i området som ligger i södra centrala Uppsala, bredvid Fyriså.

För att fira starten på utvecklingen av området bakade Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, Robert Jaaniste, vd på Ikano Bostad, Carola Lavén, vd på Besqab och Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg ett symboliskt bröd för att fira områdets nästa kapitel.

– Det här är ett bra exempel på hur vi ska utveckla Uppsala. Bostäder, butiker och mötesplatser i ett och samma kvarter. Nu får historiska Skeppskajen bidra till att skapa nya minnen för alla Uppsalabor som väljer att bosätta sig i området, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Med sitt centrala läge kommer Skeppskajen att bli en unik plats i Uppsala. Under 150 år har det lagrats spannmål och producerats kvarnprodukter här. Nu påbörjas omvandlingen till ett nytt levande område och mötesplats med cirka 900 bostäder och en blandning av arbetsplatser, närservice, nöjen och kultur. Området kommer att präglas av öppna, luftiga kvarter, platsens industrihistoria med Uppsalas klassiska gränder och stråk ner mot Fyrisån.

˗ Skeppskajen med sin historia, centrala läge och närheten till Fyrisån kommer att bli en unik plats i Uppsala med nya levande stadskvarter och hållbara boendemiljöer, säger Carola Lavén, vd på Besqab.

Erik Pelling, Robert Jaaniste, Annica Ånäs och Carola Lavén.

˗ Det är väldigt roligt att vi nu är i gång med nästa kapitel i Skeppskajens historia! Tillsammans kommer vi att utveckla ett helt nytt levande område med bostäder, butiker, restauranger och närservice mitt i centrala Uppsala, säger Robert Jaaniste, vd på Ikano Bostad.

Områdets tre kända kulturhistoriska byggnader -– Spegelkvarnen, Jästfabriken och Tegelsilon – kommer varsamt att rustas upp av Atrium Ljungberg. Byggnaderna kommer att innehålla kontor, restaurang och en lobby som blir en mötesplats för de som bor, besöker eller arbetar i Skeppskajen.

˗ Vi är glada att åter ge liv till de vackra tegelbyggnaderna. Här har innovation varit ledordet sedan 1874 och nu kommer kvarteret bli en av stadens viktigaste platser igen, säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.

Atrium Ljungbergs utmaning.
Här ligger det aktuella området, med Atrium Ljungbergs fastigheter närmast vattnat och bostadskvarteren bakom. Foto: Skeppskajen (klicka för att se större!)
Visionsbild från Islandstorget. Bild: Juul och Frost Arkitekter
Visionsbild från Östra Ågatan. Bild: Juul och Frost Arkitekter

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan