KlaraBo köper för 900 mkr i Östersund

Tidigare under veckan lämnade KlaraBo sin delårsrapport där man signalerade om förvärvskapacitet, och nu gör man sitt största förvärv som noterat bolag.

Annons

Det är en bostadsportfölj i Östersund som förvärvas från Niam. Tango har varit rådgivare till Niam i affären.

Beståndet innehåller 877 hyreslägenheter och förvärvet görs till ett underliggande fastighetsvärde om 890 mkr och är det enskilt största KlaraBo genomfört som noterat bolag. Total area uppgår till cirka 62.000 kvm, varav 96 procent är bostadsarea. Efter avdrag för latent skatt genomförs transaktionen till cirka 13.850 kr/kvm.

–Jag är glad att genomföra ett förvärv av denna omfattning samtidigt som vi etablerar oss på en ny ort för tredje gången i år. Östersund är en stabil och växande universitetsstad som passar väl in i vår tillväxtstrategi och jag ser fram emot att välkomna våra nya hyresgäster till KlaraBo, säger Andreas Morfiadakis, VD för KlaraBo.

Förvärvet finansieras med banklån med en löptid på tre år med en fast ränta uppgående till totalt 1,4 procent samt befintlig kassa. KlaraBo övertar krediterna från säljaren och har erhållit ett slutligt kreditbeslut men affären är villkorad av att ett låneavtal ingås på villkoren enligt kreditbeslutet före tillträdet, vilket är planerat till den 30 september 2022.

Beståndet är fullt uthyrt och är beläget i centrala Östersund samt stadsdelsområdena Frösön, Odensala och Torvalla. Förvärvet ökar KlaraBos intjäning med 15 procent jämfört med intjäningsförmågan andra kvartalet 2022. Hyresvärdet uppgår till cirka 65 mkr och består i princip uteslutande av bostadsintäkter där snitthyran för lägenheterna i beståndet uppgår till 964 kr/kvm, vilket ger goda förädlingsmöjligheter i enlighet med KlaraBos affärsmodell.

KlaraBo som bolag finansieras uteslutande genom banklån och egna medel och kommer efter förvärvet ha en belåningsgrad som uppgår till 49 procent. Den genomsnittliga räntan uppgår till 2,16 procent och KlaraBos räntebindningstid samt kreditbindningstid uppgår till 2,58 respektive 2,96 år efter förvärvet. KlaraBos kassa uppgår till cirka 360 mkr efter förvärvet samt kreditfaciliteter om totalt drygt 1.300 mkr.

Efter förvärvet uppgår antalet hyreslägenheter i förvaltning till sammanlagt 6.509 stycken, motsvarande cirka 492.570 kvm.

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan