Andreas Morfiadiakis., vd KlaraBo.

Klarabo: ”Räknar med lägre exploateringsvinst”

Klarabo räknar vi med en något lägre exploateringsvinst och har inga bindande byggkrav. När bolaget presenterar sin delårsrapport understryker man även att bolaget enbart har bankfinansiering. Vd Andreas Morfiadakis tycker att bolaget befinner sig i en styrkeposition om köpmöjligheter yppar sig.

Annons

Klarabos nyckeltal för andra kvartalet:

  • Intäkterna för kvartalet uppgår till 120,3 mkr (60,9), en ökning med 98 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år.
  • Koncernens driftnetto uppgår till 66,4 mkr (31,7), motsvarande en ökning med 109 procent jämfört med samma kvartal föregående år.
  • Kvartalets förvaltningsresultat uppgår till 20,4 mkr (10,2) en ökning med 100 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år.
  • Värdeförändringar för förvaltningsfastigheter uppgår till 21,5 mkr (202,9) och för derivat till 21,7 mkr (1,5).
  • Kvartalets resultat uppgår till 38,4 mkr (164,4), motsvarande 0,29 kr per aktie (3,37).
  • Belåningsgraden uppgår per 30 juni till 43,1 procent.

Vd Andreas Morfiadakis:

– I slutet av april tecknade vi låneavtal till en lånemarginal om knappt 1,6 procent för 1,5 mdkr avseende existerande banklån. Totalt har vi en genomsnittlig lånemarginal om knappt 1,7 procent och en kreditbindningstid på 2,9 år. Vi har även använt positivt övervärde i en befintlig ränteswap för att teckna en 10-årig swap för att på så sätt utöka vår räntebindningstid som nu ligger på 2,5 år. Vår belåningsgrad ligger på låga 43,1 procent och vi har reellt sett inga vakanser. Sammantaget innebär detta att vi kan agera utifrån en styrkeposition nu när intressanta förvärvstillfällen kommer att yppa sig.

Kvartalet har präglats av stigande inflation och stigande räntor som skapar osäkerhet i omvärlden, vilket bland annat påverkar fastighetssektorn. Fastighetsbolag som finansierat sig via obligationslån påverkas i betydligt högre grad av stigande marknadsräntor jämfört med bolag som KlaraBo som enbart har bankfinansiering. Generellt är bankfinansiering dessutom billigare än att gå via obligationsmarknaden.

I vd-ordet kommenterar Morfiadakis även bland annat nyproduktionsmålet:

– Vårt mål att byggstarta 200 lägenheter i år kvarstår. Som en följd av den osäkerhet som råder på marknaden med bland annat ökade materialpriser och svårigheter för entreprenörer att förutse prisutvecklingen så räknar vi med en något lägre exploateringsvinst i nyproduktionsprojekten framgent. Viktigt att poängtera är att vi har utrymme för lägre exploateringsvinster då vi bygger för egen långsiktig förvaltning. Samtliga våra nyproduktionsavtal är flexibla vilket innebär att vi har full kontroll och kan säkerställa lönsamheten innan vi fattar beslut om eventuell byggstart. Vi kommer inte heller att ingå några bindande avtal om nyproduktion utan att lönsamheten är säkerställd först. I vår balansräkning finns endast marginella värden upptagna för projektportföljen och sammantaget innebär detta att det enbart finns begränsade finansiella risker inom vår projektverksamhet.

Fler Nyheter från förstasidan

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

Tillbaka till förstasidan