SEB: Egenföretagare allt mer pessimistiska

SEB:s Företagarindikator, som visar företagares syn på verksamheten de kommande tre månaderna, sjunker från förra månadens notering på 10 enheter till minus 3. I månadens undersökning sjunker också två av tre ekonomiska indikatorer. Omsättningen minskar från plus 4 till minus 2, och arbetstiden minskar från plus 4 till plus 3. Likviditeten är det enda mått som ökar denna månad, från plus 5 till plus 7.

Annons

Andelen företagare som tror på en positiv utveckling av verksamheten under den närmaste tremånadersperioden sjunker med 8 enheter från 28 procent till 20 procent. Andelen företagare som tror på en negativ utveckling ökar med 5 enheter från 18 procent till 23 procent, medan andelen som tror på oförändrad utveckling ökar med 5 enheter från 51 till 56 procent. Företagarindikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på en positiv utveckling och andelen som tror på en negativ utveckling. Indikatorn ligger i denna mätning på minus 3, vilket är en nedgång med 13 enheter från förra månaden.

– De allt dystrare ekonomiska utsikterna når till slut Sveriges enmansföretagare. Framtidstron vänder tydligt ner i juli och når den lägsta nivån sen mätningen startades december 2020. Privatekonomin och företagsekonomin är ofta sammanflätade, vilket gör att företagarna riskerar att åka på en dubbel smäll när konjunkturen försvagas, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

På frågan hur tre ekonomiska indikatorer (omsättning, likviditet och arbetstid) utvecklats under den senaste månaden jämfört med föregående månad, svarar företagarna att omsättning och arbetstiden minskat denna månad medan likviditeten ökar. Även dessa indikatorer mäts som balansmått, det vill säga andelen som uppger en ökning minus andelen som uppger en minskning. Omsättningen minskar från plus 4 till minus 2 och arbetstiden från plus 4 till plus 3. Likviditeten ökar från plus 5 till plus 7 jämfört med föregående månad.

– När semestertider står runt hörnet är det väntat att både omsättning och arbetstid minskar något. Att likviditeten däremot ökar kan tyda på att företagare tar höjd för tuffare tider och inte återinvesterar alla sina intäkter utan istället bygger upp extra krockkuddar, säger Américo Fernández.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan