Vectura köper i Sundsvall – utvecklar nytt huvudkontor

Vectura Fastigheter utvecklar nytt globalt huvudkontor och innovationscentrum i Sundsvall för det världsledande mobilitetsföretaget Permobil. Förhyrningen är hela 13.000 kvm.

Annons

Permobil flyttar från Timrå där man hållit till sedan 60-talet. Kontoret i Timrå finns på Per Uddéns väg 20 i fastigheten Vistamon som ägs av hyresgästen själv. Den har en lokalarea om 7.500 kvm.

Vectura förvärvar mark i Birsta utanför Sundsvall från Immobilia Fastigheter, för att utveckla, förvalta och långsiktigt äga Permobils nya globala huvudkontor där 250 personer kommer arbeta.

Sedan november 2021 har Vectura processlett lokalprogrammet och projekterat sedan februari 2022. I processen har hållbarhet stått i fokus tillsammans med Permobils mål om samlokalisering, tillgänglighet och ökad hållbarhet.

Det nya huvudkontoret, med fokus på tillgänglighet och inkluderande, kommer andas trä och spegla den omkringliggande naturen. Den ca 13,000 kvm stora byggnaden kommer bestå av hållbara materialval, ha ett lågt CO2-avtryck och 2.500 kvm solceller på taket förser det nya kontoret med el.

Vectura förvärvar fastigheten i Birsta utanför Sundsvall för att både utveckla och långsiktigt förvalta Permobils huvudkontor. I de nya lokalerna kommer Permobil samla hela verksamheten med produktion, forskning och utveckling samt kontor och testning. Planerad byggstart för projektet är under hösten 2022 och inflyttning är beräknad till våren 2024.

– Vi är stolta över att få vara med att bidra till Permobils vision och framtida arbetsplats med tillgänglighet och inkluderande i världsklass. Samtidigt medverkar vi med nya innovativa lösningar för att motverka klimatförändringarna och öka resurseffektiviteten. För oss är alltid hållbarhet en central fråga och nu ges möjlighet att utveckla och långsiktigt förvalta Permobils nya hållbara kontorsbyggnad. Lokalerna kommer med sina höga krav på materialval, ljus och klimat att vara ett flaggskepp för båda parter, säger Joel Ambré, VD på Vectura.

– Vår marknad är global, men basen i norra Sverige är vårt hjärta. Detta kommer bli ett innovationscentrum såväl som en fabrik där vi ska fortsätta leverera framtidens mobilitetslösningar. Hela bygget går i hållbarhetens tecken med genomgående hållbara material och vi blir till stor del självförsörjande med el från 2 500 kvadratmeter solceller på taket. För vårt företag är självklart tillgängligheten en hjärtefråga och våra lokaler ska vara världsklass även inom det. Här ska vi fortsätta vår tillväxtresa, säger Bengt Thorsson, vd Permobil.

Vectura och Permobil ägs båda av Patricia Industries, ett dotterbolag till Investor. Båda bolagen har höga hållbarhetsmål som går i linje med Investors klimatmål om att halvera utsläppen av växthusgaser per 2030.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösundavik

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan