Planerar för 130 butiker i ny outlet i Löddeköpinge

Brittiska Rioja Estates Ltd planerar för en outlet med fler än 130 butiker i skånska Löddeköpinge. Målet är att 2025 ha skapat ”en outletdestination i världsklass”.

Annons

Det har varit på gång i några år. Men nu presenterar Kävlinge kommun handelsprojektet som att det är på gång på riktigt.

– Nu har vi en seriös aktör som vill vara med och fortsätta utveckla vår unika handelsplats i Löddeköpinge. Vi välkomnar Rioja Estates Ltd. och deras svenska dotterbolag Malmö Designer Village, säger Pia Almström, kommunstyrelsens ordförande i Kävlinge.

Projektet är uppdelat i två faser där fas 1 omfattar 90 märkesbutiker, 6 restauranger och kaféer samt lekplatser, platskontor och lager.

Fas 2 innebär ytterligare 41 butiker, men även nya parkområden och ännu fler parkeringsmöjligheter.

Bygglov beviljades den 7 december 2021 och omfattar totalt cirka 130.000 kvm varav 28.000 är uthyrningsbar butiksyta.

– Kommunen har sedan länge haft som mål att återta platsen som en handelsdestination och besöksmål, inte bara i Skåne utan i hela Greater Copenhagen-regionen, berättar Pia Almström.

Rioja Estates uppger att 120 miljoner euro ska investeras i projektet, för de båda etapperna. Fas ett ska stå klar till sommaren 2025 och fas två hösten 2027.

Fastighetsvärlden kan berätta att Rioja Estates Ltd äger, driver eller håller på att utveckla totalt tio outlets i Europa, varav sex i Storbritannien. Merparten innehåller mellan 18.000 och 32.000 kvm lokaler.

Utöver anläggningarna i Storbritannien finns även en i Prag med 100 butiker fördelade över 20.000 kvm. Utanför Budapest har 25.000 kvm lokaler utvecklats via tre etapper. Den fastigheten såldes 2017 till Lonestar/Hudson Advisors. Bolaget planerar även för två större outlets i Frankrike, en utanför Bordeaux och en i Annecy (nära schweiziska Geneve).

Rioja Estate grundades 1999 och har sitt huvudkontor i Tunbridge Wells i sydöstra England.

Rioja Estate räknar med att upptagningsområdet för Malmö Designer Village består av 3,8 miljoner personer, som finns inom en resväg på 90 minuter. För fas ett räknar bolaget med 1,9 miljoner besökare årligen.

Fastighetsvärlden kan konstatera att Sverige tidigare har haft diverse äventyr med stora satsningar inom outlet.

Barkarby Factory Outlet i Järfälla, nordväst om Stockholm, fick en tveksam start men har utvecklats väldigt väl och även byggts ut i några etapper. Anläggningen heter idag Stockholm Quality Outlet. Fastigheten ägs idag av tyska Patrizia. Fastigheten innehåller idag 17.000 kvm lokaler.

Södertälje Syd Factory Outlet, om 25.000 kvm, blev ett rejält fiasko. Projektet byggstartades år 2000 men fylldes aldrig med hyresgäster utan lades ner. Länge stod lokalerna tomma. Idag används butikslokalerna av Scania som kontorslokaler. Bakom det projektet fanns brittiska Krona Plc och Festival Parks SA.

I Göteborgsområdet finns Hede Fashion Outlet i Kungsbacka. Det har ägt av Carlyle och senare av Hammerson. Hösten 2021 öppnades den senaste utbyggnationen när antalet butiker ökade från 56 till 70. Total yta är 19.000 kvm.

Illustration: Rioja Estates Ltd

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan