Mipim 2022

Mipim igång: Väntar ridå eller revansch?

Välkommen till Mipim 2022! Äntligen dags att träffas vid havets brus – mingla, göra affärer och sippa på champagne. Men hur många är egentligen på plats i år? Om årets mässa blir den stora återkomst som arrangören hoppas på återstår att se.

Annons

Den 17 februari var endast 182 svenskar anmälda till årets mässa. Den 14 mars, dagen innan mässan inleddes, var det dubbelt så många, 375 svenskar.

Blygsamma siffror, både när vi jämför med de drygt 400 som var anmälda när 2020 års mässa till slut ställdes in och de ungefär 900 personer som brukade vara anmälda ett normalt år före pandemin. Men siffran är svårtolkad. Ett stort antal åker även till Cannes utan att registrera sig för mässan.

Vägen till årets mässa – med underrubriken “Driving Urban Change” – har varit minst sagt snårig. In i det sista försökte arrangören Reed Midem att genomföra mässan som planerat i mars 2020, men fick till slut kasta in handduken. Så sent som den 29:e februari kom beskedet att mässan skulle skjutas fram till juni. Dagen innan hade man annonserat att den skulle genomföras som vanligt i mars. Det slutade med ett höstevent i Paris som blev betydligt mindre än den ordinarie mässan. Endast en handfull svenskar deltog i ”höst-Mipim”.

2021 började med hopp om att kunna genomföra mässan i mars, men ännu en gång kom covid-19 i vägen. Återigen blev mässan framflyttad till hösten, men denna gång valde man att genomföra i Cannes. Dock i rejält bantad form under två dagar istället för de traditionella tre–fyra.

Nu är tanken att mässan åter ska bli den gigantiska mötesplats som den varit känd för under decennier. Smittotalen och dödstalen är stabila i Frankrike, men till skillnad från i Sverige har man ännu inte lyft restriktionerna. Till exempel krävs fortfarande munskydd för besök i matbutiker, och covidpass krävs för att komma in på bland annat restauranger. Hälsominister Olivier Véran har dock öppnat för att lätta på kraven så fort sjukvården fungerar normalt, vilket bedöms ske senast i juli.

När FV ringer runt till branschen inför årets mässa är mönstret tydligt: många åker med ett mindre gäng men med färre deltagare än vanligt. Detta eftersom beslutet på grund av osäkerhet kring pandemin tas betydligt senare än vanligt.

Denna osäkerhet har också gjort att de flesta svenska aktiviteter är inställda, tyvärr inkluderar det även Fastighetsvärldens eget Nordic Party som brukar vara ett uppskattat inslag för svenskar under mässan.

Ett bolag som halverar styrkan är Niam.

– Vi bestämde oss för två månader sedan att åka. Normalt börjar planeringen ett år i förväg, så det blir annorlunda och “last minute”. Men för oss med internationella investerare är det viktigt att finnas på plats. Vi reser dessutom två nya fonder, säger Jennifer Andersson, managing partner på Niam som har åtta personer anmälda.

Vasakronan, som hade sex personer anmälda 2020, åker inte alls i år men är partner i Stockholmsmontern.

Några som alltså fortsatt satsar är Stockholm Business Region som åker med med upp emot 100 personer. Detta ska dock förstås i skenet av att man har ett år kvar på kontraktet som utställare.

– Vi håller på och planerar för fullt tillsammans med kommunerna inom Stockholm Business Alliance. Både stads- byggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) och oppositionsborgarrådet Jan Vale­skog (S) kommer att finnas på plats, vilket är väldigt kul. Det känns väldigt viktigt att vara på plats för den här återstarten, säger Staffan Ingvarsson, vd vid Stockholm Business Region.

Om Stockholm fortsatt ser Mipim som viktigt så är synen hos de andra två stora kommunerna den motsatta. Göteborg och deras Business Region valde inför mässan 2020 att pausa sitt engagemang, eftersom det saknas en politisk vilja att skicka en delegation. Eftersom mässan då ställdes in står det beslutet fast inför 2022.

– Det blir inget deltagande från oss, inte på något sätt. Det är andra mötesplatser som prioriteras inför framtiden. Sedan är det val till hösten och saker kan förändras till nästa år, säger Andreas Göthberg på Göteborg Business Region.

Malmö har inte deltagit sedan 2017 och planerar inte att återuppta sitt engagemang.

– Vi får se vad som sker i framtiden men just nu finns ingen politisk vilja att åka dit, säger Louise Svensson, affärsutvecklare på Malmö stad.

Läs här om vilka svenska bolag som registrerat flest deltagare.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan