Enköpings kommun söker köpare för nytt kommunhus

Enköpings kommun söker en privat fastighetsägare för att hyra ett nytt kommunhus i centrala Enköping. Archus är den rådgivare som ska leda hyresvärdsupphandlingen för att hitta en privat fastighetsägare som ska projektutveckla, bygga och äga lokalerna.

Annons

Fastighetsvärlden kan berätta att kommunen söker lokaler om cirka 4.000 kvm med ett aktivitetsbaserat arbetssätt. Kommunen sitter i dag utspridda i hela nio olika lokaler efter att det tidigare kommunhuset dömts ut.

I hyresvärdsupphandlingen bjuder kommunen in aktörer inom fastighetsutveckling och förvaltning att anmäla sitt intresse. Inbjudan är öppen mellan den 4 februari och den 4 mars. Det krävs att aktören har en centralt belägen fastighet i Enköping. Under senhösten räknar kommunen med att ta beslut om hyresvärd och hyresavtal.

Det nya kommunhuset ska ge plats åt cirka 450 medarbetare. Det är ledning och medarbetare med administrativa uppgifter som inte är knutna till en geografisk plats.

I SKR:s vägledning om hyresvärdsupphandling slås det fast att själva hyresavtalsförhandlingen ligger under LOU och att den valda fastighetsägaren därmed inte behöver LOU-upphandla byggentreprenad eller andra tjänster så som tex projektering.

Åsa Svedjetun är affärsutvecklare på Archus och hjälper nu Enköpings kommun med sin hyresvärdsupphandling. Hon menar att denna metod kommer att gynna både kommunerna och de privata fastighetsägarna.

– Det här innebär att en fastighetsägare som har ett redan upparbetat samarbete med en entreprenör kan anlita denna så länge villkoren som överenskommits med kommunen uppfylls. Det kommer att underlätta för fastighetsägarna och göra det mer attraktivt för dem att delta, säger Åsa Svedjetun och fortsätter:

– Det är ju en fördel för kommunerna eftersom valmöjligheterna ökar. Dessutom, att fastighetsägarna nu slipper ett moment som man tycker är ganska bökigt samt kan samarbeta tidigt i processen med en utvald entreprenör, vilket ger ett lägre riskmoment, kan innebära att de blir mer intresserade av att teckna ett bra hyresavtal med kommunen. Det kommer att ge ännu bättre förutsättningar för kommunerna att få mer värde för skattekronan.

Målet är att Enköpings kommun ska kunna flytta in i sina nya lokaler under 2025.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan