Proffsen tipsar om fastighetsaktier

I det senaste avsnittet av Realplay Studio diskuteras vilka fastighetsaktier som har goda tillväxtmöjligheter. Väldigt fokuserade bolag tycks ha svårt att attrahera intresse, det är tillväxtmöjligheterna som är i fokus.

Annons

Det är stora skillnader i hur börsen värderar substansen i börsens fastighetsbolag för närvarande. Ett bolag som Sagax,  inriktat på lager och lätt industri, betalas flera gånger sin substans medan Hufvudstaden med ett fokuserat kontors- och butiksbestånd har en rabatt påomkring 30 procent.

Peter Norhammar, fondförvaltare av NRP Anaxo Nordic m2 berättar i senaste avsnittet av Realplay att han tycker det är rimligt att värderingen av dessa bolag skiljer sig kraftigt åt.

– Sagax är ett bolag som levererat aktieägarvärde under många år och som har en enorm tillväxtmöjlighet och det leder till en hög värdering. Hufvudstaden har skapat mindre aktieägarvärde än snittet på börsen under många år, de har lägre tillväxt i kassaflöde och lägre tillväxt i substans.

Bolaget har en så smal marknad så de har svårt att konkurrera i attraktion med många andra betydligt mer tillväxtdrivna fastighetsbolag som finns på börsen idag.

Värderingen jämfört med substans tycker han dock kan debatteras.

Pangeas analyschef Mikael Söderlundh tar ett annat perspektiv på Hufvudstadenaktien och konstaterar att man via aktien köper deras fastigheter för 100.000 kronor per kvm eller lägre, vilket är påtagligt lägre än hur direktmarknaden värderar dessa fastigheter.

Några bolag som Peter Norhammar lyfter fram som intressanta är Klarabo och Nivika samt Stenhus. De är relativt små men tillväxtorienterade.

Då både Klarabo och Nivika verkar på orter med lite högre avkastningskrav kan de genom att kombinera kassaflödet med projektutveckling få en bra tillväxt. Nivika är lite försiktigare värderat med infriar de sina löften ser han goda möjligheter till kurstillväxt där.

Mikael Söderlundh påpekar att kombinationen med kassaflödesfastigheter och projekt varit en framgångsrik modell de senaste åren. Genom belåning av säkra kassaflödesfastigheter når de här bolagen en attraktiv finansiering på sina projekt som ger god värdetillväxt vid genomförandet.

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan