Skanska skärper klimatmålet

Skanska uppdaterar sitt klimatmål till att omfatta en minskning av bolagets egna koldioxidutsläpp med 70 procent till 2030, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Basåret är 2015.

Annons

Uppdateringen av det tidigare målet som omfattade att minska med 50 procent till 2030 är en konsekvens av behovet att kraftigt öka tempot mot ett klimatneutralt samhälle, samt att Skanska redan genom målmedvetet arbete har minskat koldioxidutsläppen i den egna verksamheten med 40 procent jämfört med basåret 2015.

Under motsvarande tidsperiod har koncernens intäkter ökat. Det övergripande målet om klimatneutralitet till 2045 står kvar.

– Höstens rapport från IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) talar sitt tydliga språk. Samhället måste ta ytterligare krafttag för att drastiskt minska koldioxidutsläppen, säger Anders Danielsson, vd, Skanska AB.

– Målmedvetet arbete på samtliga marknader har nu visat att vi mycket framgångsrikt kunnat arbeta mot  klimatneutralitet i hela värdekedjan till 2045. Nu ökar vi tempot genom att skärpa delmålet. Genom att erbjuda klimatsmarta lösningar hjälper vi våra kunder att uppfylla sina klimatmål. Arbetet med att minimera våra utsläpp av växthusgaser går hand i hand med ökad effektivitet, ett bättre resursutnyttjande och lägre kostnader, samt att möta våra kunders behov.

Med förändringen är målet att minska de egna utsläppen med 70 procent från 2015 till 2030. För projekt utvecklade av Skanska är målet att minska utsläppen i värdekedjan med 50 procent till 2030, jämfört med 2020.

– Byggsektorn står för 40 procent av världens energirelaterade koldioxidutsläpp. Det är en stor utmaning, men vi är också en del av lösningen. De stora utsläppen härstammar från produktion av material som betong, stål och asfalt samt när våra byggnader används. För att nå målet att bli klimatneutrala behövs innovation och partnerskap med olika aktörer. Vi vill också se högre klimatkrav i offentliga upphandlingar, säger Lena Hök, hållbarhetsdirektör, Skanska.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösundavik

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan